Младежи, „настанени" в 2-метрови избирателни урни, днес събираха погледите на великотърновци в последния от почивните дни.

Инициативата слага началото на 18-дневна кампания, целяща да повиши избирателната активност в изборите за Европейски парламент.

Кампанията е организирана от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

При изборите за Европарламент на 20 май България има право да излъчи  18 евродепутати от общо 785 в ЕП. Броят на местата за всяка страна се разпределя пропорционално на броя на населението.

Участниците в кампанията са актьори с ясна гражданска позиция. Те са защитници на идеята, че ако искаш да ти се чува гласът в Европа, на 20 май трябва да пуснеш своя глас за един от всички 218 кандидати.

Актьорите раздават флаери с информация за изборите за Европарламент, както и кратко обяснение на ролята на тази институция.

Кампанията, под надслов „Пусни гласа си", ще протече в 8 български града. Освен в Търново младите актьори ще посетят Русе, Благоевград, Варна, Бургас, Ст. Загора, Пловдив и София.

„Урните" ще бъдат поставяни на поне 2 от централните улици на изброените градове и ще стоят във всяко кметство по два дни.

В София, заради големия брой жители, ще има 5 такива урни, които ще се разполагат на възлови места в столицата. Сред избраните места са Южният парк, градинката пред НДК,  Студентския град, площад „Св. Неделя", СУ „Св. Климент Охридски", УНСС, Борисовата градина.

Гигантските урни са направени от плексиглас, метал и алуминий. Всяка от тях е висока 2 и широка 1 метър и тежи около 60 кг.