България и Сърбия ще работят за още по-добри връзки между бизнеса и хората чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович.

"Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти, които са важни за целия регион. Фактът, че дори във времена на COVID-19 успяваме да запазим динамиката на отношенията, показва колко е искрено нашето приятелство", заяви Захариева, която прие сръбският си колега на първо официално посещение у нас.

Двамата се обединиха около мнението, че политическият диалог е добра основа и стимул за развитие на сътрудничеството. Те откроиха туризма като един от най-перспективните сектори, като увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на добра инфраструктура.

Борисов и Вучич обсъдиха по телефона напредъка по строежа на АМ "Европа"

Борисов и Вучич обсъдиха по телефона напредъка по строежа на АМ "Европа"

Другата година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград

Захариева съобщи, че до края на годината ще бъде завършена автомагистралата София-Белград, а също ще се активизира работата по отварянето на нов граничен пункт между двете държави на север от Стара планина.

За улесняване на контактите между гражданите и бизнеса тя изтъкна и необходимостта от продължаване на добрите практики с осигуряване на зелени коридори за товарния транспорт и бърз граничен контрол.

Външният ни министър припомни взаимната помощ, която са си оказали двете страни, подчертавайки, че България е успяла да осигури висококачествени защитни облекла за лекари в западната си съседка, а Сърбия е съдействала на българитеда преминат през територията й и да стигнат до домовете си.

Захариева увери, че България ще продължи да подпомага Сърбия, включително по линия на официалната си помощ за развитие. През последните четири години страната ни е предоставила по ОПР 2,5 милиона лева за различни проекти в Сърбия, а за 2021 г. е предвидено безвъзмездно финансиране с около 435 000 лева на 8 проекта.

Ноември пускат първата част от АМ "Европа"

Ноември пускат първата част от АМ "Европа"

В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано

Относно българското национално малцинство в Сърбия външнитя ни министър заяви, че то е мост и стимул за двустранните отношения. Тя подчерта необходимостта сънародниците ни от Западните покрайнини да имат пълен достъп и условия чрез осигуряване на учебници за изучаване на майчиния си език.

От своя страна Селакович увери, че Сърбия ще работи за максимална защита на правата на българското малцинство.

Министрите се договориха двете страни в оперативен порядък да осъществяват връзка за решаване на всички възникнали въпроси, свързани със сънародниците ни в Сърбия.

Селакович благодари на Захариева за последователната българска подкрепа по пътя на Сърбия към Европейския съюз, а тя го увери, че тази подкрепа ще продължи.

Двамата министри се договориха и да бъдат активизирани контактите между България и Сърбия на институционално ниво, като бъдат организирани и политически консултации между двете министерства на външните работи, каквито не е имало от 2015 г.

Запитан защо Сърбия е единствената комунистическа държава, която все още не е отворила досиетата на полицията на диктатора Тито УДБА и която е отговорна за избиването на хиляди невинни българи, Селакович заяви, че не се страхуват от нищо, защото е минало много време. "Доколкото си спомням някои от тези архиви бяха отворени частично в министерството, което аз ръководя. Не знам какво добро донесоха отварянето на тези досиета", отбеляза той.

По негови думи партиите, които са се занимавали с този въпрос, са загубили доверие, а народът на Сърбия иска в Еворсъюза.