Президентът на САЩ Барак Обама призна, че е понесъл по-тежък от очаквания политически удар с прокарването на здравната си реформа през Конгреса.

Има причина за това нашата здравна система да не е била реформирана през последните десетилетия. Всеки президент говори за тази реформа, а никога в крайна сметка не се случва. Причината е, че това е огромна, сложна, объркана система, заяви Обама.

Аз взех решението да действаме и то се оказа толкова скъпоструващо политически, колкото очаквахме. Всъщност, вероятно малко по-скъпо, отколкото очаквахме, допълни още американският президент.

Той подчерта, че реформата е позволила на Републиканската партия да опише управленската му философия като "класическо, традиционно голямо правителство. А това не е нещо, което американският народ иска", подчерта Барак Обама.

По думите му реформата ще струва 940 милиарда долара и ще осигури здравни услуги на 32 милиона американци, които в момента не са обхванати от здравната система. Обама призна, че е трябвало да направи повече, за да убеди американската общественост в силата на аргументите си.

Републиканците са обещали да отхвърлят реформите на Обама, макар че реално това е непостижимо, защото Обама има правомощията да наложи вето на всички подобни действия.