Чувствам се добре, не срещнах нито една от очакваните реакции. Това заяви в предаването "120 минути" на БиТиВи здравният министър Костадин Ангелов, който бе първият българин, ваксинирал се тази сутрин срещу коронавируса.

"Всичко зависи от индивидуалната чувствителност на всеки отделен човек, от неговата реактивност и готовността да имунната системата да се справи с имуногена, вкаран в тялото чрез ваксина", обясни Ангелов.

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19
Обновена

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19

България се изправя заедно с ЕС за победоносна битка

Той обясни, че лекарите, които сутринта го прегледали, го инструктирали да следи всяка промяна в състоянието си и да съобщи своевременно. "Няма промени, които да наблюдавам, включително на мястото на убождането липсва болка", допълни той.

Министър Ангелов не си е правил противогрипна ваксина, защото не попада в групата хора с рискови фактори.

"Съвместими са двете ваксини, няма проблем да се ваксинират и с противогрипна ваксина, и с ваксина срещу COVID-19", каза още той.

Министърът ще настоява всяка от фирмите производители да даде отговори на въпросите на българските граждани.

"Постарахме се да гарантираме целия път на доставка на ваксините, както и температурния режим на доставка. Камионът, с който бяха доставени ваксините, поддържа същата температура като камиона, с който те бяха доставени в Европа. Под никаква форма не намирам шегите за уместни, напротив - те разколебават и се докосват до страховете до много български граждани", каза здравният министър. Повод за думите му бяха карикатури в социалните мрежи след като се видя, че ваксините са доставени чрез камион за кренвирши.

Очаква се следващите доставки ще се извършат с хладилни камиони на производителя на препарата "Пфайзер" и количествата ще отидат директно в специалните фризери на отговорните здравни инспекции в страната.

"2021 г. ще бъде година на надеждата. Аз като министър на здравеопазването ще вложа цялата си сила и енергия, за да направя най-доброто, което може да бъде направено за всеки български гражданин. Категорично не желая да бъда харесван или одобряван, а да бъде полезен", каза Ангелов.