Зелената сделка не касае само енергетиката, това е цялостна промяна на философията за това как ние като общество консумираме природни ресурси, как ги управляваме и запазваме за следващи поколения. Това заяви пред bTV председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той посочи, че въгледобивът е тежко субсидиран всяка година от българската държава.

Относно протестите около закриването на "Мини Марица-изток" Станишев подчерта, че ресурсите на Маришкия басейн са ограничени в количество и при нормална експлоатация те са приблизително до 2050 г. Във всички случаи това нещо ще има своя финал, изтъкна лидерът на ПЕС.

По негови думи отказът от въглищните централи в Европа е необратим. Станишев напомни, че се предлагат и възможности за модернизация.

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност

Според него страната ни няма енергийна стратегия, защото трудните решения постоянно се отлагат.

България ще получи много сериозен ресурс - 2,5 млрд. лв. за подпомагане на определени региони, за преструктуриране и създаване на нови работни места, създаване на нови перспективи и направи процеса по-плавен, отбеляза той.

Станишев изрази мнение, че закъснението с Плана за възстановяване и устойчивост е било неизбежно при политическата ситуация у нас, а служебното правителство се е справило добре.

"Цялата идея на Плана за възстановяване и устойчивост не е да върнем икономиките в състояние преди COVID-19, а да използваме новите възможности и модернизация на икономиките както в България, така и в другите европейски страни. Целта е ЕС да стане по-конкурентоспособен, по-силен икономически и с по-високи доходи", подчерта той.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

WWF, Грийнпийс, „За Земята“: Това е бягство от действителността