Зелените настояват за бърза реакция от страна на правителството на Огнян Герджиков и незабавни уволнения както на скандалния шеф на Агенцията по горите, така и на назначилите го министри.

Според Зелените особено след последните разкрития от тази сутрин в национален ефир, те не могат повече да останат на позициите си и да ерозират общественото доверие към държавните институции.

"Вече никой няма доверие и не би искал да работи с министерство, което се оглавява от лицата на мафията. Искаме оставката на всички отговорни за назначението на Гогов на този пост", посочват в позицията си Зелените.

Припомняме, преди седмица инж. Григор Гогов беше назначен за директор на Изпълнителна агенция по горите. Тази сутрин по Нова телевизия беше излъчено разследване за злоупотребите на новоназначения шеф.

Новият-стар шеф на Агенцията по горите е опасен, скочиха Зелените

Новият-стар шеф на Агенцията по горите е опасен, скочиха Зелените

Настояват Герджиков да посочи кой е отговорен за назначението

В разследването става ясно, че чрез подставени лица Гогов като директор на ловното стопанство в Попово е продавал сам на себе си дървесина от държавните гори без тръжни процедури. Само за 2016 г. Гогов е продал така 12 500 кубика дървесина на цени по-ниски от пазарните. Пропуснатите ползи за държавата за 2016 г. надхвърлят 100 000 лв. Фирмите на Гогов са и единствените, които дължат близо 25 000 лв. на стопанството за дървесина, закупена от тях през 2016 г., въпреки законовото изискване заплащането да става в момента на закупуването.

Сигнали срещу всички тези злоупотреби са били изпращани до Министерството на земеделието и храните както по времето на ГЕРБ, така и веднага след встъпването на служебното правителство на Огнян Герджиков. Зелените напомнят и за своята остра реакция веднага след назначаването на Гогов.

Прикриването на нарушенията от няколко правителства досега е индикация за наличието на мощен политически гръб зад Григор Гогов. "Липсата на реакция от страна и на служебния премиер Герджиков събужда подозрение и в чистотата и на неговите помисли и повдига основателни съмнения за използване връзките на Гогов за предстоящите в неделя избори. Тези съмнения биха се разсеяли единствено при пълна смяна в ръководството на земеделското министерство", посочват още от Зелените.