Глобалното затопляне е основна заплаха за природата. Тази констатация направи председателят на БАН академик Стефан Воденичаров по време на конференция на тема „Грижа за нашия общ дом”.

Земята е нашият общ дом. Дишаме нейния въздух. Днес тази Земя, малтретирана и ограбвана, плаче, предупреди председателят на БАН.

Каква Земя искаме да оставим, попита той. Да се осъзнае разрушаването на планетата, настоя Стефан Воденичаров и призова да се направи нова интерпретация на икономиката и прогреса. Светът принадлежи на тези, които идват след нас, изтъкна той.

Монсеньор Христо Пройков също попита какъв свят искаме да предадем на идващите поколения. Този въпрос поставя и папа Франциск. Въпросът за околната среда не може да се постави частично, смята монсеньор Пройков. Каква е целта на нашия живот, попита той. Защо тази земя има нужда от нас, продължи с въпросите свещеникът. Земята наша е общ дом, каза монсеньор Пройков.

Нашето тяло е съставено от елементите на живота, изтъкна той и настоя: „Да се грижим за нашия общ дом”. Долавя се една нарастваща чувствителност към грижата за околната среда, смята монсеньор Пройков.

Човешкото същество все още може да се намеси позитивно, убеден е той и подчерта: „Не всичко е изгубено”.

Монсеньор Петко Христов също взе думата. Всички ние сме съединени от невидими връзки. Грижата за околната среда трябва да бъде с грижа за постигане на справедливост, по мнението му. Трябва да живеем в братство с всички хора, предупреди монсеньор Христов. Той настоя за безкористна любов дори към враговете.