С атрактивно изложение на бойна техника бе отбелязан 1 октомври - празникът на българските зенитно-ракетни войски. Машините бяха на показ на софиянци и гостите на столицата от 9 до 14 часа в петъчния ден пред храм-паметника "Александър Невски".

Бяха изложени редица образци като комплексите C-75М3 "Волхов" (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на страната ни.

Въпреки намаляването на личния състав в последните десетилетия зенитно-ракетни войски разполагат с модернизирани командни центрове и добра техника, като съвместно с изтребителната авиация, а и също благодарение на тясното партньорство с партньорите от НАТО българското небе е много добре защитено, изтъкна командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Валери Ценов.

"Основната мисия на базата ни от създаването й преди 60 години е защитата на българското небе. При възникване на извънредна ситуация силите ни винаги могат да реагират адекватно", посочи той. И отчете успеха на тазгодишните учения на полигона край Шабла, където нашите военни проведоха учения с американски и сръбски армейски части.

"Целта на днешната инициатива, която е във връзка с празника е в три насоки. Първо да уважим нашите колеги-ветерани, дали живота и службата си на зенитно-ракетни войски, които трябва да знаят, че ние продължаваме мисията им. На второ - да покажем на обществото, че въпреки извънредната обстановка българската армия продължава да изпълнява задълженията си и  сигурността на страната. А третото направление е младите хора, които имат интерес, да се запознаят с техниката и с работата ни", изтъкна полк. Ценов.

Именно заради това в рамките на изложението бяха разположени и пунктове с информация за инициативата на армията "Бъди войник", която цели привличането на повече млади хора в редовете на войската. В последните години тенденцията е позитивна - наблюдава се растящ интерес, отчете командирът на зенитно-ракетните войски.

Нови ракетни комплекси ще охраняват небето ни до 2032 г.

Нови ракетни комплекси ще охраняват небето ни до 2032 г.

Следващото НС ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари