Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а следващият парламент ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари. Това обяви силовият министър Георги Панайотов по време на демонстрация на оборудването на противовъздушната ни отбрана, съобщава bTV.

Най-новите ни комплекси "земя - въздух" са С-300, неголям брой от които са доставени през 1989 г. Останалите системи са съветски и са от 60-те и 70-те години, подобно е положението и с радарите.

По думи на министъра и с наличното военните ни поразяват 90% от целите при учебните стрелби на Шабла. Нужна е обаче нова техника.

Панайотов посочи, че покупката на зенитно-ракетни комплекси е предвидена в Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г.

Приеха Програма 2032 за армията на комисия по отбрана

Приеха Програма 2032 за армията на комисия по отбрана

До 60% от бюджета да отива за заплати в армията

Той увери, че това ще се случи, но отказа да се ангажира с конкретна година.

По-ясен бил въпросът със закупуването на 7 мобилни и стационарни 3D радара за максимум 390 млн. лева.

През следващата седмица се очаква правителството да обсъди решение, с което процедурата да се разглежда от следващия парламент.

Относно новите бойни машини на пехотата Панайотов заяви, че вече е готов анализът на предложените варианти, а за тези за силите за специални операции нямало информация за сериозни пречки по процедурата.

Георги Панайотов: МО ще е готово с проектобюджета си преди новия парламент

Георги Панайотов: МО ще е готово с проектобюджета си преди новия парламент

Приоритетът за догодина трябва да е превъоръжаване на Българската армия

Вече се работи по бюджета за 2022 г., като той ще е поредна стъпка по поетия ангажимент 2% от БВП да отиват за отбрана. 20% от парите за армията ще са за придобиване на нови способности:.

На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, посочи министърът и допълни, че е било отправено запитване до "Локхийд-Мартин" за втората група самолети F-16. Имало нужда от индивидуална екипировка, радиостанции и др.

Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ, категоричен бе той.