При засилен медиен интерес започна заседанието на правната парламентарна комисия.

Тя се събра заради президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, което пък се превърна в залог за оцеляване на управлението, тъй като патриотите са категорични - ветото трябва да бъде отхвърлено.

Много НПО-та също препълниха залата. Те раздадоха становищата си на депутатите преди старта на заседанието и поискаха заседанието да се излъчва и по Скайп, тъй като 12 българи искали да се включат.

Може би да отложим заседанието, за да се събудят в Америка, ядоса се Емил Димитров-Ревизоро от патриотите.

Мнозинството реши да приеме излъчването. Българските медии пък се оплакаха, че имат проблем със звука.

Как ще гласуват българите в Космоса, иронични „патриотите”

Как ще гласуват българите в Космоса, иронични „патриотите”

Напрежение и политическо противопоставяне около ветото

Филип Попов от БСП благодари на българите зад граница за реакцията им.

Левицата е против приетите промени в Изборния кодекс. Според него имало редица противоконстинуционни текстове. Такъв е задължителното гласуване, даде пример Филип Попов. Целият закон е негоден за обществена употреба, според него. Отговорността била на премиера и на коалиционните партньори.

Социалистите няма да подкрепят повторно върнатите от президента текстове. Не било редно законодателно да се пречи на избирателите да упражнят правото си на вот.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ видя пропагандни внушения в изказванията на Филип Попов.

Ревизоро пак се ядоса. Този път поиска държавният глава да дойде на заседанието. Имал въпроси към Росен Плевнелиев. Повод за гнева му стана обяснението на Данаил Кирилов, че представителят на президента днес нямало да отговаря на въпроси.

ДПС също се обявиха против текстовете на изборния закон.

Реформаторът Петър Славов не хареса политическите коментари до момента. Помпането на мускули се отразява на правата на българите в чужбина, коментира той. Депутатът отново настоя за въвеждането на електронното дистанционно гласуване.

Председателят Данаил Кирилов предложи "вратичката" за спорните моменти, разтърсили коалицията.

Той обясни, че ако не бъде подкрепено ветото, то тогава комисията трябва да излезе с мотив. Единият бил, че приетите в зала текстове не били текстовете, на които комисията е дала преди това "зелена светлина".

Той предложи сега комисията да обяви, че режимът за гласуване в консулските и дипломатическите ни мисии бил по-либерален. Не се нарушавали и правата на избирателите. В някои държави били забранили да се откриването на секции извън мисиите ни. Ако досега това се правело, било от добрата воля на съответната страна. Текстовете за секциите в чужбина били по пример на други държави.

Самият Данаил Кирилов обяви, че ще гласува "въздържал се".

От гражданските организации пък изтъкнаха, че текстовете не създавали равнопоставеност. По думите им гражданските права били над националната сигурност.