Външните министри на Германия и на Русия - Зигмар Габриел и Сергей Лавров, влязоха в публичен спор за Украйна и Сирия, предаде Дойче веле.

Двамата се срещнаха в руския Краснодар при откриването на 14-ата конференция на побратимените градове, но при разговорите им бяха засегнати и двете конфликтни зони на международната сцена.

В коментар за изявлението на САЩ, че сирийският президент Башар Асад подготвя нова химическа атака Лавров обвини Вашингтон, че "провокира и създава поводи за удари срещу сирийската правителствена армия". Той определи изнесената информация като "спекулация с мними разузнавателни данни, които са секретни и не бива да се показват на никого".

От своя страна Зигмар Габриел упрекна Лавров в опит да представи правителството на Асад като "миролюбив режим".

"Президентът Асад оглавява режим, който подлага на мъчения хиляди хора. Сигурен съм, че за сирийските военни не представлява затруднение да употребят химическо оръжие срещу противниците на Асад." - коментира германският външен министър.

Във връзка с украинския конфликт той призова примирието да не се ограничава само по време на селскостопанските дейности.

"Ако следваме здравия разум, няма как да обясним защо примирието да не може да бъде продължено и след прибирането на реколтата." - каза още Габриел, като изрази надежда за възобновяване на нормандския формат.

Лавров репликира, че всички нови инициативи за омиротворяване на ситуацията в Донбас са "от лукавия".