Не е безпрецедентно да се свика извънредно заседание на Народното събрание, защото в страната имаме две тежки кризи - с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик" и срива на Търговския регистър (ТР). Това заяви пред bTV заместник-председателят на БСП Деница Златева.

КФН не може да регулира частни застрахователни компании

КФН не може да регулира частни застрахователни компании

Има дупка при създаването на Закона за КФН според адвоката Николай Димитров

Златева настоява да се понесе политическа отговорност в държавата с оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева и посочи, че подадената оставка от изпълнителния директор на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова е приветствена доста добре от червената партия.

Златева акцентира, че трябва в най-кратки срокове да се даде и публична информация от правителството затова какво точно се е случило, за да се стигне до срива на Търговския регистър. Според нея причината затова се дължи в неинвестирането на хардуерна техника и ненадлежно архивиране на системите.

анкета

Сривът на Търговския регистър се дължи на:

Виж резултати

Липса на пари за поддръжка 3.2%

Престъпна небрежност 18.4%

Некомпетентност 24.1%

Схема за измама 38.3%

Злонамерени действия 13.9%

Нямам мнение 2.1%

На въпрос имало ли е проверки на Търговския регистър по време на правителството на Пламен Орешарски, социалистката отбеляза, че явно не е направено достатъчно, за да имаме десети ден блокиран регистър.

На днешното заседание на парламента трябва да се обсъдят действията и бездействията на Комисията за финансов надзор, защото по думите й гражданите, които добросъвестно са сключили застрахователните си полици няма как да разчитат само на едно прессъобщение на страницата на КФН.

Златева бе категорична, че предсрочните парламентарни избори все още са сред актуалните искания на БСП.

Златева коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, който твърди, че не разбира исканията на столетницата - тактиката на БСП била: "премиерът за човек, който работи от сутрин до вечер, има завиден тен".

С политическата нестабилност и кризата в държавата е нормално опозицията да поиска предсрочни парламентарни избори, но със сигурност правителството няма да изкара мандата си, прогнозира Златева.

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Търговският регистър продължава да е в криза

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев не е финансирал БСП нито в регистрите на дарителите, нито във финансовите отчети на националното ръководство, каза още Златева и посочи, че няма черна каса в БСП.

Деница Златева отговори и на друго обвинение - че служебното правителство е дало на свързаната с Митьо Очите фирма "Аркус" да охранява митнически обекти.
Тя обясни, че фактическото подписване може да е било по време на кабинета "Герджиков", но цялата процедура с избора на изпълнител е минала по време на кабинета "Борисов" 2.