Страните от Европа да не се плашат от Балканите. За това настоя премиерът на Македония Зоран Заев след разговорите с българския си колега Бойко Борисов и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Македонският премиер е на мнение, че ЕС ще има ползи от разширяването. Пред Западните Балкани се давали по-големи перспективи след днешната среща с Борисов и Юнкер.

Иначе Заев е доволен, че ЕК отпуска средства за страните от региона. Балканите вярват в европейските ценности и могат да са добър партньор на страните членки, по думите на Зоран Заев.

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

Лидерът на ЕК ни похвали за начина, по който протича европредседателството

Македонският премиер вярва, че скоро ще се реши и проблема с името на Македония, който страната има с Гърция. Този проблем е на 25 години, ако е бил лесен за решаване, някой досега да го е решил, убеден е Заев.

Сега са най-големите шансове да се реши въпроса, вярва македонският премиер. По план Македония иска да се реши проблема за името до юни, когато страната чака дата за преговори с ЕС. Заев не изключва и през този месец да се договорят с Гърция. Колкото по-рано, толкова по-добре, изтъкна той.

Борисов насърчи Заев да продължи преговорите с Гърция
Обновена

Борисов насърчи Заев да продължи преговорите с Гърция

Премиерът обсъди ситуацията на Балканите с Джон Кери