Отлагат ни за Шенген

 

"Сега":

10 страни не ни искат в Шенген

 

България и Румъния няма да се присъединят към Шенгенското пространство в края на март. Оценката за контрола на границите им ще бъде "негативна". Това заявяват за АФП няколко европейски дипломати в Брюксел. От изказванията им става ясно, че общо 10 страни, а не само Франция и Германия, са против присъединяването ни към Шенгенското пространство през пролетта.

Решението се очаква да бъде взето на Съвета на министрите на вътрешните работи на държавите - членки на ЕС, на 24 февруари. "Присъединяването през март е немислимо. Никакво решение няма да бъде взето, защото докладът, съдържащ оценка за контрола от България на границата й с Турция, е негативен. Впрочем не можем да приемем Румъния без България", обясни един от дипломатите, пожелал да остане анонимен. Унгарското председателство може да реши да включи това решение в дневния ред на срещата на вътрешните министри, но "то ще бъде негативно", допълни друг дипломат.

 

 

 

Бръмбаргейт

 

"Труд":

Депутати натискат митниците


Ден след като с широки усмивки финансовият министър Симеон Дянков, шефът на митниците Ваньо Танов и вътрешният министър Цветан Цветанов в екип показваха заловени контрабандни цигари, скандалът митници - МВР се развихри в нови измерения. Бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев прочете пред Би Ти Ви "кърваво писмо" до премиера Бойко Борисов, в което обвини депутати и МВР в опити за овладяване на системата.

Депутати първи мандат се отблагодаряват на свои спонсори с опити за политически назначения в системата, каза Странджев. За това той е информирал премиера с докладна записка на 22 март м. г.

 

 

"Стандарт":

Бръмбари вместо гинко билоба

 

Бръмбарите имат лечебна сила. Те връщат паметта досущ като легендарния илач гинко билоба. Това стана ясно след изказване на икономическия министър Трайчо Трайков.
"Подслушването си има и добра страна, защото, ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив - така, както си пазиш имейлите, остават ти и аудиофайлове", коментира с усмивка Трайков най-новия скандал с публикуваните разпечатки от телефонните разговори на Ваньо Танов, Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов.
"Подслушването е приемливо като метод за събиране на доказателства, стига да е по законовия ред", добави икономическият министър.

 

 

"Стандарт":

Партии поръчвали частни бръмбари


В България има предизборна търговия със СРС. Малки партии са търсили услугите на частни детективи за подслушване - както за вътрешнопартийни цели, така и за следене на конкурентите. Това обяви председателят на Асоциацията на частните детективи Марин Маринов. По думите му това се случвало преди избори. Според Маринов обаче търсенето на частни услуги от страна на политически партии е престанало, тъй като те са си направили собствени структури, които се занимават именно с това. "Разработват се политици, журналисти и бизнесмени", казва частният детектив. "През 90-те години се сложиха толкова много бръмбари в офисите. Многото информация в частни структури или ръце е опасна", допълни бившият служител на МВР. Той бе категоричен, че подслушването е повсеместно и в такива мащаби, каквито не са съществували преди. "Преди 90-те години такова нещо не можеше да стане - да не се знае кой е поръчал, всеки да подслушва всеки", обясни още Маринов.

 

 

 

Полицай сред "Наглите"

 

"Новинар":

Отвлечен разпознал полицай сред „Наглите"

Соченият за жертва на групата за отвличания „Наглите" - Илиян Цанев, припознал гласа на един от похитителите си в този на полицейски служител от СДВР. Това разказа самият Цонев пред Софийския градски съд по време на делото срещу групата. Няколко месеца след като е бил освободен, Цанев чул пред СДВР глас, който съвпадал на 90% с гласа на един от похитителите му.

Жертвата подала сигнал до разследващите, в който пишело, че мъжът се казва Димо и работи в отдел "Издирване" на СДВР. След това Цанев не бил търсен повече от разследващите. След време обаче му било казано, че знаят кой е човекът и че този служител няма отношение към отвличането. Свидетелят разказа пред магистратите и как, докато бил в плен, си скубал косата, за да оставя свои косми в помещението, където бил държан.

 

 

 

Детектор на лъжата

 

"Монитор":

Яне бяга от детектор на лъжата

 

Яне Янев избяга от проверка на детектор на лъжата. Лидерът на РЗС трябваше да седне на полиграфа, за да докаже твърденията си, че не е упражнявал сексуален тормоз върху бившия координатор на партията за Югоизточна България Светослав Стефанов.

След като през ноември Стефанов подаде сигнал в прокуратурата и парламентарната комисия по етика, депутатите образуваха проверка. „Първоначално Янев им заявил, че е готов да се подложи на „свръхкомпютър", но и досега не го е направил", разказа Стефанов. Той самият вече мина през полиграфа, като данните показаха, че твърденията му са верни.

 

 

 

9 дни ваканция на всеки 2 месеца

 


"Сега":

Сдружения предлагат 9 дни ваканция на всеки 2 месеца


Учениците да имат по 9 дни ваканция на всеки два месеца в училище. Учебната година да започва на 1 септември и да приключва, както и сега - на 15 или 30 юни. Тази "рецепта за ваканции" предлагат от сдружение "Професионален форум за образованието". Сдружението е известно с инициативите си в областта на образованието, а неговият председател Юрий Анджекарски бе първият директор на 151-во училище - единственото авторско училище у нас с профилиране по интереси, сега национално СОУ "София".

 

 

 

Опасно парно

 


"Монитор":

Парното опасно заради стара техника


Топлофикации в страната експлоатират потенциално опасни съоръжения, които не са минали технически преглед, и не проверяват редовно и в срок предпазни клапани, които пазят котли и газови съоръжения от повреди и взривяване. Това разкри проверка на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" (ГД ИДТН) на Държавната агенция по метрология и технически надзор през декември 2010.

55 са нарушенията на това изискване, като в 45 случая е разкрито, че работят съоръжения, които не са минали технически преглед.

 

 

 

Криминално

 


"Труд":

Намериха 6-месечно бебе, заровено в земята


Трупът на 6-месечно бебе бе намерен в Радомир, съобщиха от полицията в града. По първоначална информация бебето е убито на 21 декември, а след това заровено в местността Голо бърдо край града.

Убийството на детето станало в блок 21 на радомирския квартал „Арката". Майката е 29-годишна, от ромски произход, родом от Бургаско. Предполага се, че бащата е 33-годишен българин. Двамата са наказвани с пробация за кражби, съобщи БНТ.

По трупчето на детето са установени следи от насилие. Майката и бащата са задържани.