"24 часа"

Затварят заведения, ако повече от 2 пъти хванат в тях пушачи

Заведения, в които се пуши системно, да бъдат затваряни за определен срок - такава промяна в Закона за здравето подготвя Министерството на здравеопазването.

Ще се промени и текстът за глобите на управителите на заведения нарушители. В момента на тях им се съставят актове, които обаче често падат в съда. Идеята на здравното министерство е на управителите да се налага глоба на място, която да не се обжалва.

"Труд"

18 българи ще учат в US военни училища

САЩ отпускат 18 места за български курсанти и студенти, приети за обучение в нашите висши военни училища, за учебната 2018/2019 г. Родните мераклии да учат в престижните армейски вузове отвъд Океана ще се явят на безмилостен конкурс, за да бъдат приети в три от тях - военно училище на Сухопътните войски в Уест Пойнт, Ню Йорк, военно-въздушно училище в Колорадо Спрингс, Колорадо и военноморско училище в Анаполис, Мериленд.

И за трите места българската квота е до 6 номинации. Курсантите трябва вече да са приети за обучение в НВУ "В. Левски" във В. Търново през учебната 2017/2018 г. с общ бал не по-нисък от 30 за всички специалности, с изключение на "летец-пилот" и "РВД", за които балът не трябва да бъде по-нисък от 33. Това условие важи и за Уест Пойнт и Колорадо Спингс. За училището в Анаполис балът трябва да е не по-нисък от 29. За студентите минималният бал не трябва да пада под 24.

"Стандарт"

Петър Андронов: Вдигането на лихвите е неизбежно

Вдигането на лихвите е неизбежно до 1-2 г. и тези, които имат кредити или смятат да изтеглят, трябва да го имат предвид. Това стана ясно от думите на Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България. Той посочи, че в момента лихвите са стигнали дъното. При ипотечните кредити в левове оскъпяването е средно 4,2%, при потребителските - 9,2%, а при фирмените - 3,9%.

Тази тенденция може да се запази до 2018-2019 г. Причината е, че засега Европейската централна банка се въздържа от стъпки по вдигане на основния лихвен процент. Централната банка на Великобритания обаче вече го направи, а Федералният резерв вдигна три пъти лихвените равнища, очаква се догодина те да скочат 4 пъти. И тъй като повечето кредити у нас са с плаващи лихви (пазарен индекс надбавка), при обръщане на цикъла вноските за клиентите ще нарастват при всяко движение на Euribor и Sofibor.

"Монитор"

Студенти завлекли държавата с над 2,3 млн. лв.

Задължения в размер на 2 312 321 лв. е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. Това отчетоха пред "Монитор" от Министерството на образованието и науката (МОН). Дълговете на неизрядните кредитори обхващат периода от влизане в сила на Закона за кредитиране на студенти и докторанти през 2010 година до настоящия момент.

"Сега"

ЕК похвали управляващите за несъществуващи успехи

Като подарък за европредседателството управляващите получиха похвала от Европейската комисия (ЕК), че за година са успели да изпълнят цели 3 от общо 17 препоръки, дадени през януари. Българските власти бяха наградени с доклад, в който се говори за "непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата".

В захаросания документ ГЕРБ и коалицията му са похвалени за антикорупционния законопроект, който пробутват на Брюксел като предстоящ вече трета година. Въпреки липсата на осъдени за корупция по високите етажи и за организирана престъпност, въпреки продължаващите безнаказани отвличания и нагли обири на банкомати и коли за инкасо чиновниците по мониторинга правят абсурдния извод, че организираната престъпност вече била в средностатистическите за Европа граници. Наблюдавал се "спад на нивото на видимо насилие" и тя представлявала "по-малка заплаха за стабилността на обществото, отколкото в миналото".

"Дума"

Тръгва процедура за свалянето на Главчев

Процедура по свалянето на председателя на Народното събрание Димитър Главчев започва ПГ "БСП за България". До искането на социалистите се стигна, след като той отне думата на Корнелия Нинова, а след това изгони от заседанието на НС нея и Антон Кутев. Нинова вбеси Главчев, докато четеше декларация за отказващия да дойде в парламента Бойко Борисов.

"Не можете да говорите каквото си искате. Не сте на пленум на БСП", изцепи се Главчев. Той обвини Нинова, че обижда депутатите и Министерския съвет. В знак на протест срещу наложената цензура депутатите от БСП напуснаха пленарната зала. По-късно същото направиха и колегите им от ДПС. Управляващото мнозинство едва събра съмнителния кворум от 122 души, за да продължи работа.

"Капитал дейли"

Парламентът най-критикуван в доклада на ЕК, ВСС - нова надежда

България има съществен напредък по четири от 17-те препоръки на Европейската комисия за реформи в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупция. Това е основното заключение на новия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (по-популярен в България като мониторинг), публикуван в сряда. Именно тази констатация е причината много български институции и политици, както и европейски чиновници да твърдят, че най-после този, 17-и пореден доклад, е положителен.