Разследване

 

"Труд":


2,2 млн. лв. влезли в обръчи на ДПС и БСП

 

Точно 2,216 млн. лева са налети през 2009 г. в близки до ДПС и БСП кърджалийски фирми, съобщи за "Труд" местната лидерка на ГЕРБ и депутатка Цвета Караянчева. Тя визира фирмите "Караман" ООД и "Екип холдинг" ЕООД. Първата е спечелила от общината 916 000 лв. по 21 обществени поръчки, а втората - 1,3 млн. лева от 14 обществени поръчки.

Инженер в "Караман" бил бащата на бившия зам.-министър Димчо Михалевски. Роднина на кмета Хасан Азис - Джевдет Адем, е собственик на "Екип холдинг".

 


"Монитор":

Октопод и в пенсионната система


Скандалната застрахователна компания "Алианц България" на Димитър Желев е Октопод и в пенсионната система, показа разследване на "Монитор".

Огромни суми от парите за трета пенсия на работещите в БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" са се изпарили. Общото между всички тези предприятия е, че те осигуряват за допълнителна пенсия работниците си в един и същи доброволен пенсионен фонд ­ този на "Алианц България".

 

 

Пак напрежение между президента и ГЕРБ 

"Новинар":


Първанов: Само процедурата по импийчмънт обединява четворната коалиция


Процедурата по импийчмънт се очертава като единствената възможна антикризисна мярка. Това заяви в неделя в Петрич президентът Георги Първанов по повод искането за неговото отстраняване, което ще се разглежда тази сряда в парламента. По думите на държавния глава това било „единственият документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев". Той отказа да коментира мотивите, докато не мине дебатът в парламента. Въпреки това уточни, че вече е запознат с тях.

 


"Сега":

Мистериозна поправка в закон за наркотиците скара Първанов и ГЕРБ


Скандална поправка, позволяваща да се използва за реклама изображение на наркотично вещество, мистериозно се появи в "Държавен вестник" и предизвика поредния скандал между президента Георги Първанов и ГЕРБ. Оказа се, че текстовете, гласувани от депутатите и одобрени от президента, са били редактирани от неизвестно лице, преди да бъдат обнародвани. Така в закона е попаднала поправка, която може да се тълкува като лобистка.

 

Спор

 


"24 часа":


Военна шефка свали билборд на НДСВ, бил агитация


Военният министър Аню Ангелов да се извини, че администрацията му е свалила билборд на НДСВ, поиска вчера Минчо Спасов. Свалената реклама е част от кампанията на жълтите за борбата с кризата. Според Спасов шефката на агенция "Социални дейности" Мария Димчева е пратила писмо, в което заплашила рекламната агенция, че договорът й ще бъде прекратен, ако не премахне посланието.

 

 

Нерентабилно

 

"Сега":

 Държавата издържа десетки ненужни агенции и комисии

 

Въпреки кризата и обещанието за оптимизиране на разходите в администрацията държавата продължава да издържа десетки агенции и комисии, ползата от които е спорна, но пък щатовете и издръжката са раздути. На бюджетни пари разчитат 35 изпълнителни агенции, други 37 агенции и комисии, създадени по закон, 23 звена, открити с разпореждане на Министерския съвет. Има и 45 съвета, както и неизвестен брой междуведомствени комисии.

 

 

БСП проверява Бориславова

 


"Труд":


БСП иска комисия за проверка на Бориславова


Червените депутати ще предложат в сряда да се направи парламентарна комисия за това как парите от кръга "Олимп" на Иван Костов се били прелели в кръга "Пепеляшка" на банкерката Цветелина Бориславова.

Инициатор е секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев, който обяви идеята си вчера навръх Цветница. Той призова Бориславова да докаже законността на придобиването на имотите и парите си, за да помогне на ГЕРБ и на премиера да се разсеят съмненията, че ги е получила незаконно.

 

 

Пробиха системата за гласуване в НС

 

"Монитор":


Депутати хакнаха системата за гласуване


След като от около два месеца депутатите гласуват законите с пръстовите си отпечатъци, червените народни представители намериха цаката и на новата система, с която избраниците подават вота си.

При старта на нововъведението в парламента, чиято цел беше да пребори вота с чужди карти, стана ясно, че високата технология сканира от 17 до 20 характерни точки на левия и десния показалец, както и на десния среден пръст. Всеки пулт за гласуване пък помни 720 математически шаблона и ги разпознава за 2-3 секунди. Въпреки сложността на операциите обаче през седмицата се оказа, че левите народни избраници са открили начин да "объркат" системата и по този начин да гласуват вместо друг.

 

 

Празнично

 


"Новинар":


Лъжат ни с агнешкото за Великден

 

Търговците започват усилено да прилагат различни хватки, за да ни излъжат с качеството на агнешкото месо преди великденските празници. Има два основни капана, които могат да ви спретнат, за да останете недоволни на празничната трапеза.

Първият е нарочното слагане на еднакви цени на вносното и българското агнешко. Така купувачът трудно може да се ориентира кое месо е прелетяло хиляди километри, за да кацне замразено в страната ни. Вторият трик е известен сред продавачите на маркови дрехи. Облеклата на промоция се изсипват в кашон. Вътре обаче има 20% оригинални и 80% облекла менте. Каквото си хванеш в кашона, това е.