Ситуацията с коронавируса неизменно е водеща тема за всекидневниците.

"685 са потвърдените случаи на COVID-19... Междувременно БГНЕС съобщи, че от 334 изследвани лица в Банско положителните проби са 13 на брой. Само в днешния ден са доказани 8 случая, като при половината от тях има и ранни и късни антитела. Това означава, че в момента оздравяват от коронавируса.

По отношение на общата картина към 13 април: 384 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 301 на жени. Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград - 18; Бургас - 26; Варна - 24; Велико Търново - 9; Видин - 2; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 12; Кърджали - 12; Кюстендил - 15; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 15; Перник - 8; Плевен - 9; Пловдив - 35; Русе - 5; Силистра - 2; Сливен - 11; Смолян - 17; София - 406; Стара Загора - 23; Хасково - 8; Шумен - 4.

По-рано стана ясно, че три от новите случая в София са на двама доброволци от БЧК и на работник от "Социалния патронаж" на Столичната община. Екипи на Втора градска болница продължават тестването на социалните работници от "Социалния патронаж", като днес са направени изследвания на 30 човека. Едната проба е положителна, а две са съмнителни, съобщиха от общината. За потвърждаване на резултатите предстои да бъде направено изследване с PCR-тест. В XII ДКЦ пък са тествани служители и доброволци на БЧК. От 30-те проби, две са положителни. Една от пробите показва наличие на антитела, което е знак за прекарано заболяване. Предстои да бъдат направени тестове и на контактните им лица. Изследванията се правят по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 32. Днес в областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж от Пещера, при който е бил потвърден COVID-19. Мъжът е страдал от диабет и артериална хипертония. Болният е постъпил в инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик на 29-и март с грипоподобни симптоми. Първата му проба за COVID-19 e отрицателна, но в ранните часове на 2-ри април, след като състоянието му се влошава, той е преместен в интензивния сектор. Пациентът е бил с прогресираща дихателна недостатъчност, която е довела до нужда от интубация и поставяне на апаратна вентилация. След 10-дневно лечение състоянието му се подобрява и така се стига до отбиване от апаратна вентилация с последваща успешна екстубация. Въпреки, че състоянието му е било стабилно за повече от денонощие, тази сутрин той рязко се влошил и малко след 10 ч. е издъхнал с тежка клинична картина на масивна белодробна емболия.

Сутринта бе съобщено и за други трима починали последно - жена на 68 от Хисар с множество придружаващи заболявания, мъж на 58 г. в Хасково и мъж на 38 г. в Пирогов, който е постъпил с тежка двустранна пневмония, без придружаващи заболявания, но е пристигнал доста късно. "Тежкият въпрос, на който всички лекари по света се опитват да отговарят, е можело ли е да му се помогне", каза ген. Мутафчийски. В понеделник сутринта общият брой на доказано заболелите от коронавирус хора в България беше 676. Увеличението за последното денонощие бе с 1%. За вчера броят на установените нови случаи е 7, от тях в болници са 6. Няма нови области. Активните случаи са 575. В София има 4 нови случая. От медицинския персонал няма нови заразени, дотук те са 36 души. Излекуваните са 71 души, трима от тях са нови.

С аргумента "не може да се коментира какво се случва в самата църква", началникът на щаба отказа да отговори на въпроса за наблюдаваното вчера даване на причастие с една и съща лъжичка. В отговор на въпрос дали се предвижда затваряне на цървите, какво вече бе предприето в Москва, ген. Мутафчийски отвърна, "Вчера се видя, че в църквите има 5 до 10 човека". Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда, подлежи на изследване. Това е едната голяма кампания, другата голяма кампания за тестване върви в Банско. По данни на сайта labtestcovid19.com от 6 април досега в частни лаборатории в страната с бързи тестове за антитела са изследвани 753 души. От тях 28 души са установени с антитела IgG, което означава, че тестваният е прекарал инфекцията. В други 26 случая в изследваните са открити антитела IgМ - знак, че заразата е в ранен етап. Статистиката се базира само на извършени тестове от лицензирани лаборатории в България, които са се регистрирали в системата на сайта и споделят данни с екипа, поясняват от сайта." - в. "Сега".

"Вече месец обичайният ритъм на живот в страната е нарушен заради извънредното положение. В опит да ограничат и забавят разпространението на коронавируса властите издадоха редица забрани и разпореждания. И докато в началото на ограничителния режим улиците опустяха и хората масово спазваха мерките, в последните дни изглежда сякаш те се връщат към обичайния си начин на живот. "Дневник" припомня кои ограничения са в сила, както и какви са санкциите за неспазването им.

Забранено ли е излизането от дома

Към момента няма наложена забрана за напускане на домовете, макар че властите непрестанно призовават да се излиза само при изрична необходимост - за ходене на работа или за пазаруване. За срока на извънредното положение действат редица други ограничения - времеви (за ходене в някои търговски обекти в конкретни интервали), за посещаване на определени места, за придвижване извън градовете и др., а някои общини са наложили вечерен час. На работодателите беше препоръчано да въведат в максимална степен дистанционна форма на работа, а където това е невъзможно - да се спазват стриктни правила за дезинфекция и дистанция между работещите.

Покриването на лицето - задължително

След като в края на март здравният министър направи задължително, но след това скоротечно отмени носенето на маски, сега той отново издаде такава разпоредба, но вече разширена. Всички хора, които се намират на закрити или открити обществени места, са длъжни да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, в това число шал, кърпа и др., гласи заповедта на Кирил Ананиев от 11 април. Уточнено е, че обществени места освен улици, търговски обекти, градски транспорт, паркове, църкви, зали и т.н. са и "всички места, на които се предоставят обществени услуги".

Заповедта е в сила до 26 април включително. За неизпълнение на противоепидемичните мерки глобите са от 300 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2000 лева за следващо. Във Върховния административен съд вече има постъпили десетки жалби срещу заповедта за задължително носене на маски.

Кои магазини работят

Най-общо право да работят имат почти всички търговски обекти с изключение на заведенията и магазините в големите търговски центрове, където традиционно има големи струпвания на хора. В моловете право да работят имат единствено хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Търговските обекти извън големите търговски центрове, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите, за да няма струпвания.

Посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8:30 и 10:30 ч. всеки ден са забранени за хора под 60-годишна възраст.

Пазарите - не всеки ден

Кооперативните и фермерските пазари, които в началото на извънредното положение бяха затворени, сега могат да работят, но при стриктен график и правила. Всички кооперативни пазари и цветни борси могат да работят от днес до 15 април включително, а от 16 април работата им се прекратява до второ нареждане, гласи заповед на здравния министър..." - в. "Дневник"

Вестниците отделят място и на мерките, предприемани за облекчаване на последиците от кризата.

"Участващите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) социални партньори подкрепиха принципно промените в схемата 60:40 за запазване на заетостта. Промените предвиждат държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски. Против проекта за промени в правителственото постановление все пак се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От работодателската организация смятат постановлението за "сбъркано и вредно". КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" също подкрепиха предложението за промени, но с уговорката, че смятат тази мярка за недостатъчна и която има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки. На заседанието на Тристранния съвет бе обсъдено увеличаването на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 0,25 лв. на 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев. Предложението на правителството е това да влезе в сила от 1 януари догодина. На проведеното заседание НСТС избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г." - в. "Стандарт".

"Пазарите у нас ще бъдат отворени след Великден, ако противоепидемичните мерки продължат да се спазват. Това заяви пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев, който инспектира как се спазват ограниченията на столичния пазар "Димитър Петков". "Затова правим тези обиколки. Ако установим устойчивост на поведението и на търговци, и на купувачи, ще гледаме възможно най-бързо след Великден да отворим пазарите. Целта е да съхраним здравето на хората. Тоест трябва да се намери необходимият баланс и него го търсим в момента", коментира той, цитиран от БНР. На практика Ананиев на няколко пъти смени позицията си по темата, като пазарите бяха ту отваряни, ту затваряни. След кратко разрешение за работа, те бяха затворени отново на 12-ти април заради неспазване на мерките. Всички пазари и цветни борси нямаха право да работят вчера - Цветница, а от днес те имат право да работят само от 13 до 15 април. Заповедна на здравния министър, която важи в момента, гласи, че функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси се преустановява на 12 април и от 16-и април до второ нареждане, като в трите дни между тези дати се дава възможност търговците да си реализират продукцията. Очевидното второто нареждане ще дойде след Великден, ако мерките се спазват. Кирил Ананиев заяви, че изискванията за дистанция между клиентите, за един вход и изход, както и за достатъчно пространство за продукцията, за да не се струпват посетителите, се спазват и в провинцията, където контролът по-лесно се прилага заради по-малкото клиенти. "Видях една много добре създадена организация. Спазват се правилата и изискванията по заповедта, която съм издал. Няма сблъскване между клиенти. Създадена е организация и няма напрежение между продавач и купувач. Има спокойна обстановка", заяви той, цитиран от БГНЕС. По думите му постоянно се поддържа връзка и с най-големите търговски вериги. "Разбрали сме се. Вътре, в самия магазин, самите търговски вериги организират спазването на изискванията, а навън вече с помощта и на органите на реда се спазва дистанция от метър и половина-два, без да има някакъв наплив", коментира той." - в. "Сега".

"Правителството прие решение за одобряване "Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19", съобщиха от правителствената информационна служба. Тя е разработена от "Българска банка за развитие" АД и е с бюджет от 200 милиона лева. Програмата ще бъде обезпечена със средствата от увеличението на капитала на "Българска банка за развитие" АД. В Програмата се съдържат условията, на които трябва да отговарят физическите лица, за да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането чрез финансовата подкрепа на "Българска банка за развитие" АД. Това е антикризисна мярка за защита на хората в условията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 г. извънрeднo пoлoжeние. Всяко лице, което отговаря на условията, ще има право на един кредит по Програмата до 4 500 лв. За него ще може да кандидатства до 31.12.2020 година. Не се предвижда осигуряване на обезпечения като условие за отпускането на кредитите. Кредитите ще са със срок до 5 години, с минимум 6 и не повече от 24 месеца гратисен период. Лицата ще имат право на предсрочно погасяване на дълга без да се дължи такса/комисиона за това. Решението е част от мерките, които Министерският съвет предприема за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19. То цели запазването на заетостта и икономическото благосъстояние на трудещите се в ситуация на рязък спад в икономическата активност, затваряне на предприятия, опасност от масови фалити, междуфирмена и публична задлъжнялост.

Кабинетът прие и друго решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез прехвърляне на средства между оперативните програми 2014-2020 г. в подкрепа на мерки, целящи минимизиране на отрицателните последици от епидемичното разпространение на COVID-19. Към оперативните програми за развитие на човешките ресурси и конкурентоспособност се пренасочва ресурс от други програми в размер на над 233 млн. лева. С тези средства ще се финансират схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия като временна мярка в отговор на кризата. Наред с прехвърлените от други оперативни програми средства, ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Иновации и конкурентоспособност" и ОП "Региони в растеж" ще насочат и свой вътрешен, неразпределен ресурс от недоговорени средства и спестени такива от текущи операции в отговор на кризата. По този начин се формира финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лева, с който ще бъдат финансирани мерки в сферата на здравеопазването и от социално-икономически характер за подкрепа на непосредствено засегнатите от кризата лица и предприятия. Проектите на приетите две правителствени решения бяха внесени като допълнителни точки на днешното извънредно заседание на Министерския съвет." - в. "Труд".

"Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян във връзка с разпространението на пандемията COVID-19. Двамата обсъдиха добрите отношения между държавите, както и размяната на храни и медицински продукти, която се осъществи вчера. Снощи от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти, а в замяна получихме 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна. Премиерът Борисов и шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян изразиха своите благодарности за оказаната помежду им помощ. Това съобщиха от Министерския съвет. "В тези трудни времена е важно страните по света да се подкрепят. С общи усилия и солидарност ще успеем да се преборим с коронавируса. Радващо е, че бизнесът в двете държави си сътрудничи. Срещите ни най-високо ниво дават своите резултати", заяви премиерът Борисов. По време на разговора двамата обсъдиха ефективността на мерките, които България и ОАЕ прилагат за ограничаването на вируса. Министър-председателят Борисов запозна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян с реакцията на българските предприятия, които бързо успяха да реорганизират своята работа, за да могат да отговорят на новото търсене на продукти..." - в. "24 часа".

Пресата информира също за взаимната помощ между България и Обединените арабски емирства по време на пандемията.

"Две големи български фирми "Градус" и "Интръст" организираха вчера размяна с Обединените арабски емирства на храна срещу медицински консумативи. Благородната акция съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. "Градус" и "Интръст" изнесоха 32 тона храни за Обединените арабски емирства. Срещу това България получи 15 тона медицински консумативи. Българската държава не е заплатила нито лев за това. И транспортът е поет от фирмите, каза ген. Мутафчийски. Той съобщи, че количеството консумативи за лекарите е много сериозно. Става въпрос за предпазни средства - маски, ръкавици и костюми. Българският бизнес и бизнесът на ОАЕ се обединяват в борбата срещу COVID-19, съобщи по-късно и правителствената информационна служба. В знак на доброто сътрудничество от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти, които бяха доставени вчера вечерта на международното летище в Абу Даби. Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми. В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна, уточниха от "Дондуков" 1. Единият от самолетите включва различни продукти от пилешко месо, които фирма "Градус" изпраща в знак на приятелство и благодарност за помощта в борбата с COVID-19. Пратката включва разфасовки и продукти от пилешко месо с марка Градус, така и с марката Le Poulet - френска порода бавнорастящо пиле, хранено с 70% царевица.

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби беше министърът на икономиката Емил Караниколов. Министър Караниколов проведе среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията COVID-19. Министър Караниколов поздрави ръководството и гражданите на ОАЕ от името на българския премиер Бойко Борисов и подчерта подкрепата на българската държава по време на тази глобална криза. Караниколов напомни, че двете визити на министър-председателя Борисов в ОАЕ през 2018 и 2019 година са били насочени към насърчаването на стокообмена и развитието на търговията. По думите му двамата лидери Борисов и Мохамед бин Зайед са показали пътя и сега бизнесът показва, че е разбрал мотивите им и правят най-важното - помагат на гражданите на България и на ОАЕ. По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али Ал Сайег бяха обсъдени начините за засилване на международния отговор на COVID-19. Двамата потвърдиха важността на съвместните действия за ограничаване на разпространението на вируса. България се ангажира да укрепва двустранните отношения и да координира усилията за контрол на COVID-19 с ОАЕ. "ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на COVID-19", заяви Ахмед Али Ал Сайег. По думите му днешният жест е послание към света - "че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем". Премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с Мохамед Бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ." - в. "Стандарт".