Алексей Петров

 

"Дневник":

 Алексей Петров търси закрила от посланика на САЩ

 

Алексей Петров, който е в ареста и е обвинен като ръководител на престъпна група, настоятелно е поискал среща с американския посланик Джеймс Уорлик с аргумента, че срещу него се извършва политическа репресия и се води несправедлив процес. Това съобщи адвокат Румяна Радкова, един от защитниците на бившия съветник в ДАНС.

До редакционното приключване на броя "Дневник" не получи коментар от посолството на САЩ у нас.
Адвокат Радкова обясни, че Джеймс Уорлик е бил избран от всички представители на чужди държави у нас, тъй като е коментирал ареста на Петров.

 

"Сега":

10 свидетели подсилват обвинението срещу Алексей Петров

 

Десетима нови свидетели са дали показания в полза на обвинението за организиране на група за рекет, изнудване, точене на ДДС, укриване на данъци и други престъпления срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и шестима негови приближени. Това обяви вчера градският прокурор Николай Кокинов. "Когато лидер на дадена престъпна група е с постоянна мярка "задържане", свидетелите добиват повече кураж", заключи той.

 

 

Борисов за ПРО

 


"Труд":

Борисов: Не съм преговарял за US ракетен щит в България

 

С мен не са водени никакви преговори за разполагане у нас на части от американската система за противоракетна отбрана (ПРО)." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов при откриване на ремонтираното отделение по образна диагностика в столичната "Царица Йоанна"-ИСУЛ.

Борисов разбирал политическите атаки по темата за ПРО. Но след като преговори не били водени, нямало и какво да обяснява. Попитан вярно ли е, че Русия няма да изпълни енергийните си проекти у нас, ако дадем съгласие за щит на наша територия, Борисов заяви: "Договореностите с отделните страни не могат да бъдат обвързвани и няма да бъдат обвързвани. Всеки действа със своя тактика на наш гръб."

 

Афери

 

"Новинар":


Митничар плащал по 30 бона "месечна заплата" на шефовете си

 

Митничар, който е плащал на шефовете си, за да си затварят очите за канали за контрабанда, е бил арестуван, съобщиха от МВР. Белезниците са щракнали на ръцете на 44-годишния Красимир Гочев, който е бил началник смяна на ГККП Лесово. Според разследващите Гочев плащал по 30 000 лв. месечно на началници в службата си, за да покриват престъпната му дейност.

 


"Стандарт":

Трима министри на Станишев на съд


Трима министри от кабинета "Станишев" отиват на съд за различни злоупотреби, съобщи градският прокурор Николай Кокинов вчера.
Пред Темида до десетина дни ще застанат ексвоенният министър Николай Цонев, колегата му от земеделието Валери Цветанов и бившата социална шефка Емилия Масларова.
Пише се обвинителният акт и срещу бившата директорка на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Тя ще застане пред Темида в началото на март.

 

 

Здравеопазване

 

"Труд":

7000 души - жертви на лекарски грешки

 

Около 7000 пациенти годишно стават жертва на медицински грешки в България. Това съобщи вчера експертката Мина Попова от здравното министерство на дискусия в парламента. Тя цитира резултатите от изследване, проведено от Световната банка у нас през 2008 г.

Доверието към лекарите е 35%, към зъболекарите - 37%, а към другия медицински персонал - 33 на сто.

 

 

Външно с център за помощ на българите в чужбина

 


"Сега":

Външно прави кризисен център за спасяване на българи в чужбина


Обещанието на премиера Бойко Борисов държавата да помага на всеки българин, изпаднал в беда зад граница, доведе до поредната промяна в структурата на външното министерство. Към ведомството ще бъде създаден кризисен център, който да поеме координацията при възникване на извънредни ситуации с българи в чужбина. Новият министър Николай Младенов настоява и за други промени в министерството, които ще доведат до увеличаване на администрацията.

 

 

Шофьорите на тест за дрога

 


"24 часа":


От 1 март масов лов на дрогирани шофьори

 

Масов лов на дрогирани шофьори започва КАТ в цялата страна от 1 март, съобщиха за "24 часа" от Пътна полиция.

До дни за първи път у нас ще пристигнат първите 1200 еднократни тестера за установяване на водачи, които са употребили хероин, кокаин или други видове наркотици.

Уредите ще установяват по слюнката само за около 60 секунди дали проверяваният е взел наркотици в последните часове, които да влияят на реакциите му зад волана.

 

 

Изпитват учените от БАН

 

 

"Монитор":


Гонят учените двойкаджии от БАН

 

Учените получили слаба оценка на акредитацията, която предстои в БАН, ще бъдат освобождавани от работа.

Абсолютно всеки работещ в БАН ще премине атестация. Ще бъдат освободени всички, които нямат място в науката, след реформата в академията. Това каза в сряда председателят на БАН акад. Никола Съботинов на дискусия за реформите в академията, организирана от сдружения на младите учени. Съботинов обясни, че изпитването на учените ще започне веднага след гласуването на новата структура на БАН. Както "Монитор" писа, ръководството на БАН иска институтите да се намалят от 69 на 42, а изследванията да се водят в 9 модернизирани научни направления.