Правителство. 

"Монитор":

Герджиков служебен премиер, избори на 26 март

 

Бившият шеф на НС проф. Огнян Герджиков ще оглави служебното правителство. Това става ясно от указ, подписан от президента Румен Радев, който бе разпространен от "Дондуков" 2. С него освен, че посочва премиера на служебния кабинет, държавният глава посочва, че 43-тото Народно събрание се разпуска на 27 януари. Освен това Радев насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март.

"Дума":

Вероятни служебни министри се срещнаха с президента

Спрягани за евентуални министри в служебния кабинет вчера бяха забелязани от медии да влизат в сградата на "Дондуков" 2.

Заедно в президентството влязоха Кирил Ананиев, сочен като единствена засега кандидатура за финансов министър, и Гълъб Донев - социален зам.-министър на Хасан Адемов и на Ивайло Калфин, изпълнителен директор на ГИТ, по-рано главен секретар и директор на дирекция в МТСП.

След тях в президентството влязъл и посланикът на България в Германия Ради Найденов. Медийните прогнози са, че ще е служебен министър на външните работи. Найденов беше началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Сред влезлите в администрацията на президента институция бе разпознат и Пламен Узунов - бившият директор на полицията в Пловдив, уволнен от Румяна Бъчварова през 2014 г. Към 15 ч. в президентството бе забелязана да влиза и юристката Екатерина Михайлова, бивш зам.-председател на Народното събрание, но по-късно тя поясни, че е била в президентството в качеството си на член на комисията по помилванията. Според някои източници бившият главен секретар на МОСВ Росен Асенов е спряган за служебен министър на екологията.

 

Тотев. 

"Сега":

Апелативният съд остави пловдивския кмет на поста му

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще продължи да изпълнява служебните си задължения. Състав на Апелативния съд в града не уважи искането на Софийската градска прокуратура за отстраняването му от поста и отхвърли решението на окръжния съд, с което той бе отстранен преди седмица, съобщи сайтът "Под тепето".

Според съдебния състав Тотев е съдействал на ДАНС и на разследването за изясняване на случая, съобщи "Офнюз". Не е обосновано и законосъобразно, че той може да повлияе на свидетелите, а и липсват доказателства за това, смята апелативният съд.

 

Митничари. 

"24 Часа":

Варненските митничари, уличени в корупция, остават в ареста

Варненските митничари, уличени в корупция, остават в ареста. Според съда няма опасност те да се укрият, защото имат постоянен адрес и семейства. Съществувал обаче риск да извършат престъпление, съобщава NOVA. Припомняме, че по-рано днес защитниците на петимата обвиняеми поискаха да им да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - подписка или домашен арест. "Задържаните са в приятелски и служебни отношения, но не са в престъпна схема", категорични бяха защитниците. Според прокуратура петимата митничари от "Варна-Запад" вземали до 45 000 лв. от такса "Експрес", с която рекетирали вносители от Китай и Япония. Ако фирмите не искали да я платят, контейнерите им се бавели на пристанището и компаниите губели по 150 евро на ден.