Боеспособността на военната ни авиация и колективната отбрана в рамките на НАТО са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Яростна и подла съпротива имаше срещу сделката с "Локхийд Мартин" (за изтребителите F-16), но с министъра на отбраната и с финансовия министър го направихме необратимо. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна премиерът. Също, че никога по време на преговорите и разговорите не е имало лобизъм", категоричен бе премиерът. На среща с Ранди Хоуър, директор на "Бизнес развитие на F-16" в компанията "Локхийд Мартин" и Лиза Херман от "Международно бизнес развитие за Централна Европа" във фирмата, бе отбелязано, че F-16 е най-удачният многоцелеви боен самолет за България и изцяло покрива нуждите на страната ни за отбрана, както и за изпълнение на задачите в рамките на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи - Гърция и Турция. Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия. "България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.", акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. "Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП", каза още министър-председателят Бойко Борисов. На срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, бе обсъдено още, че индустриалното партньорство на България с американската компания, ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора. Предвижда се също "Локхийд Мартин" да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение пилоти, което е един от най-важните резултати на партньорството на страната ни с американската компания." - в. "Стандарт".

"България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на Военновъздушните сили, заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с директора за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" Ранди Хауърд.Това съобщиха от прессекретариата на президентството.Предвиденото в рамковото споразумение индустриално сътрудничество в областта на високите технологии също беше сред акцентите на разговора.На срещата държавният глава посочи, че българските ВВС следва да разполагат с многофункционален самолет с пълен пакет способности и необходимото оборудване, които да позволяват неговата надеждна поддръжка и пълноценно обучение на българските пилоти. Пълнотата на пакета наземно оборудване и въоръжение, както и спазването на сроковете за доставка са от ключово значение за оперативните способности на българските ВВС, заяви още Румен Радев. Ранди Хауърд подчерта, че "Локхийд Мартин" ще изпълни заложените в договора срокове за производство и доставка на F-16 за страната ни. Той увери и че България ще получи многофункционални самолети със съвременни отбранителни способности, а компанията ще търси финансови буфери в споразумението, за пълноценната поддръжка на самолетите и тяхното оборудване, както и за постигане на търсените от България способности." - в. "24 часа".

"Народните представители от Комисията по отбрана проведоха изнесено заседание в Долна Митрополия във факултет "Авиационен" на Националния военен университет "В. Левски". Депутатите изслушаха заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, който говори по темата "Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ - обективна необходимост и възможности за реализация". Заместник-началникът на НВУ "В. Левски" по ВВС полк. д-р инж. Ивайло Ангелов запозна депутатите с плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, съобщава МО... Извървяхме дълъг път, но важното е, че от 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище, заяви ген. Константин Попов в Долна Митрополия. Това, което зависи от Народното събрание и направено... По думите на председателя на Комисията по отбрана придобиването на самолет Ф-16 е голямо предизвикателство. На въпрос за сделката за самолета ген. Константин Попов отговори: "Това, че сделката е необратима, е чудесно. Армията се нуждае от стабилна и ясна посока за години напред." - в. "Труд".

"Американски системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси да бъдат разположени в Румъния и България, се иска в нов американски доклад... Мерките са част от стратегия за сдържане на Русия в Черноморския регион, описана в доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation. Други мерки включват разширяване на ученията на НАТО и подпомагане на развитието на отбранителния потенциал на Украйна и Грузия..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за фалита на туроператора "Астрал Холидейз".

"Водещият български туроператор "Астрал Холидейз" обяви фалит. Дружеството прекратява дейността си и започва процедура по несъстоятелност. Случващото се идва след фалита на британския туроператор "Томас Кук", чийто официален представител в България е "Астрал Холидейз". "С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на "АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите", пише в съобщение на официалния сайт на туроператора. Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от "АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги. Компанията обаче няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019г. "Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на "АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" АД", се казва в съобщението. Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от "Астрал Холидейз Интернешънъл" АД. "За проверка на разписанието и часовете на полетите, препоръчваме клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети", съветват от туроператора. От компанията уверяват още, че са предприети всички необходими мерки и са изпълнени всички задължения по Закон за туризма, така че да се защитят клиентите. Клиентите, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка "Отговорност на туроператора", сключена между "Астрал Холидейз Интернешънъл" АД и ЗК "Уника", с покритие - 700 000 лв." - в. "Стандарт".

"Застрахователят на спрелия работа туроператор "Астрал холидейз" - застрахователната компания "Уника", е готов да се разплати спешно с клиентите, на които предстои пътуване в близките дни. Това съобщиха изпълнителните директори на туроператора Христо Гълбачев и на "Уника" Николай Генчев. Пресконференцията беше свикана спешно в Министерството на туризма след като дружеството обяви, че ще поиска обявяване в несъстоятелност след фалита на британския "Томас Кук". Застраховката на "Астрал холидейз" е за 700 хил. лв., а очакваните претенции са за 350 хил. лв. 51 души са в чужбина в момента, и под 200 туристи имат предплатени почивки в следващите дни. Клиентите могат да кандидатстват за обезщетение чрез сайта на "Уника", чрез единния й телефон, както и в офисите на застрахователя и на "Астрал холидейз", казаха двамата директори. По думите на Гълбачев компанията се е разплатила за всички чартъри, почивки и трансфери, осъществени досега, както и за екскурзиите, които са планирани за утре. За следващите дни клиентите ще си получат парите, за да могат да заминат, а офисите на дружеството ще им оказват съдействие. Ако не бяхме го направили, щетата щеше да надхвърли 1 млн. лв. в края на летния сезон и 2 млн. - в началото му, коментира изпълнителният директор на туроператора. Виждате че адекватно се предприемат действия от всички страни, спазвайки Закона за туризма, ще окажем пълно съдействие на всички клиенти на "Астрал холидейз" и "Уника", за да може всеки да прецени дали да реализира своята почивка или да получи сумата, която е платил", увери министър Ангелкова. Тя благодари на застрахователя, че е готова да не изчаква 15-дневния срок, който законът му дава за изплащането на обезщетенията. В отговор на въпрос тя каза, че министерството няма информация други туроператори да са в затруднено финансово състояние." - в. "Дневник".

Проблемите на здравеопазването също са във фокуса на всекидневниците.

"Двеста милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени в бюджета за 2020 година. Това договориха на среща в министерския съвет КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Ананиев съобщи на пресконференция, че три четвърти от парите ще отидат за повишаване на заплатите. "След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум три четвърти от тази сума ще отидат за разходи за персонал, а сметките, които сме направили за постигане на целевите нива, показват, че тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна", каза здравният министър. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази задоволство от постигнатото за бюджета на НЗОК, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор. "Там разговорите и битката и с финансовия министър, и с премиера може би продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно, тъй като, да не забравяме, че в тази част на здравеопазването не се получават нито ДМС-та, нито допълнителни плащания. Хората разчитат основно и само на тези заплати, които ни показаха навън като фишове, а те са на места стигнали 900 лева, много малко, за съжаление, места. На много от повечето места са 700, 750, 650 лева даже има", обясни Пламен Димитров. По-рано днес медици излязоха на протест на площад "Независимост" с искане за достойно заплащане и увеличение на заплатите, а синдикатите влязоха в Министерския съвет, за да запознаят управляващите с исканията на специалистите по здравни грижи. Те настояват за заплата за медицинските сестри, която започва от 900 лв., а за лекарите - 1100 лв." - в. "Стандарт".

"До края на месец декември метадоновата програма, която се намира на територията на УМБАЛ "Св. Анна" - София, ще бъде преместена. Този ангажимент пое министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с представители на Инициативния комитет на живеещите в кв. "Младост" 1. Министърът изслуша притесненията на жителите на района около Окръжна болница и отново посочи мерките, които са взети и напомни, че ситуирането на Метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ "Св. Анна " - София е временно. Министерството на здравеопазването призовава всички граждани към толерантност спрямо пациентите на метадоновата програма." - в. "Сега".

"... Жителите на района около болницата протестират, защото в близост има училище и детска градина, а те намирали в тревните площи шишенца с метадон, имало разбити коли и мазета. "Метадоновата програма доскоро се помещаваше в общинска сграда на ул. "Пиротска", която предстои да се преустрои в поликлиника и затова беше преместена в Окръжна болница. Ананиев е изслушал жителите на квартала и ги е уверил, че програмата е в "Младост" само временно. Министерството призовава всички граждани към толерантност спрямо пациентите на Метадоновата програма. Д-р Владимир Николов, който ръководи Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, коментира в началото на месеца във връзка с протестите, че става въпрос за болни хора, които се борят да се измъкнат от тази зависимост, а най-адекватното място за лечение е многопрофилна болница." - в. "Дневник".

В "Сандарт" съобщава, че приютът на отец Иван спешно се нуждае от храни и парични средства: "Приютът на отец Иван търси съдействие от хората преди началото на зимата. Необходими са храна и пари, коментира отец Иван в сутрешния блок на БНТ. Общо 240 души живеят на двата адреса в Нови Хан и Якимово. Пред БНТ отец Иван коментира, че в по-тежко състояние е приютът в село Якимово.

UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSFСметка в евро: IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица" ул. "Търнава" № 21 А с. Нови Хан п.к 2110, община Елин Пелин Дарения се приемат и на адрес Якимово, ул. "Ал. Стамболийски" 4, ПК 3640" - в. "Стандарт".