Протести. 

"Дума":

БАН продължава протестите срещу съсипването на науката

 

Най-старата и най-ефективна днес научна институция у нас - БАН, е в състояние на предизвикан саморазпад и процесът скоро ще стане необратим, заяви вчера председателят на Общото събрание на академията Евелина Славчева. Учените обявиха, че протестите им този път не са еднократни срещу убийствения за академията бюджет, а ще са цикъл от прояви срещу пагубното отношение на управляващите към науката. Абсурдно е България вече 10 години да е член на ЕС, а основната цел на общността "общество на знанието" да се бламира от властта у нас, казаха представителите на ОС.

В началото на декември учените са поискали среща с премиера Борисов, до момента отговор нямат. Няма да бъдат свалени черните знамена от сградите на институтите, ще бъдат изпратени отворени писма до председателя на Европарламента, на Еврокомисията, комисаря по науката с информация за случващото се с науката у нас. 

 

Референдум. 

"Сега":

Референдумът за добива на природен газ в Генерал Тошево е валиден

Местният референдум в добруджанската община Генерал Тошево за добив на природен газ е валиден, информира Би Ти Ви. По-малко от час преди края на изборния ден се разбра, че в местното допитване са участвали над 45 на сто от имащите право на глас. Изборният ден премина спокойно и няма подадени жалби.

Окончателните резултати от референдума ще станат известни по-късно тази вечер.

 

Сняг. 

"Монитор":

Над 500 машини обработват пътните настилки

 

Над 500 машини обработват пътните настилки по републиканската пътна мрежа в районите със снеговалеж, съобщиха от АПИ. Най-силни са снеговалежите в Софийска област. В Троянския проход - път II-35 Троян - Кърнаре, е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 тона поради снегонавявания.

Без ограничения е движението през проходите "Айтоски", "Котленски", "Обзорски", "Печинско", "Превала", "Предел", "Републиката", "Ришки" и "Рожен".

 

 

Трагедия. 

"24 Часа":

Жена удушила момиченцето в Момчилград?

7-годишното момиченце, което бе открито убито в дома си в Момчилград, е удушено чрез притискане на устата и носа, а след това устните й били залепени с тиксо.

По телцето на момиченцето не са открити други следи от насилие, пише "Телеграф". Основната версия на МВР е, че детето е било убито от жена, част от семейството. Сигнал за трупа е подала майка й Садет Муса, след като се прибрала от работа.