Шенген.

"Сега":

Борисов: България и Румъния се справят по-добре от шенгенските държави

България и Румъния показаха, че се справят по-добре от много шенгенски държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Борисов проведе среща с министър-председателя на Румъния Дачиан Чолош. По време на разговора присъстваха и външните министри на двете страни.

Във връзка с приемането на двете страни в Шенген Борисов заяви, че се надява тази несправедливост към България и Румъния скоро да отпадне. "На практика и двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави", категоричен бе премиерът.

Борисов коментира и общата позиция, която България и Румъния изграждат по отношение на канадските визи и поясни, че и България е за това те да паднат и да има споразумение. 

Закон.

"Монитор":

ГЕРБ, РБ и ПФ се обединиха зад антикорупционния закон

Формациите от мнозинството - ГЕРБ, РБ и ПФ, се обединиха зад антикорупционния законопроект, като го подкрепиха на първо четене в правната комисия. След дълго колебаене вот "за" даде и "Атака". Както "Монитор" писа, при отхвърлянето на проекта от комисията за борба с корупцията в НС, първоначално ПФ и РБ настръхнаха едни срещу други, но впоследствие постигнаха договорка. Според нея текстовете следва да бъдат приети на първо четене, но коригирани преди окончателното им гласуване най-вече заради предвидените анонимни сигнали. "Ако е необходимо изчистване на текстове, заради които сега има притеснения за злоупотреба с власт, сме в готовност за работна група между двете четения", декларира и сега пред депутатите от правната комисия вицепремиерът Меглена Кунева, чийто екип подготви законопроекта. Тя подчерта още, че този закон няма да реши всички проблеми като с магическа пръчка, но ще е силен знак в тази посока. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни от своя страна, че бъдещата работна група, която ще редактира окончателно текстовете, трябва да бъде в максимално широк формат. В същото време обаче се очаквало да излезе с единни решения, за което, ако било необходимо, ще заседава и два месеца.

 Арест.

"Дума":

Зрелищна акция и арест на двама полицаи в Благоевград

Двама полицаи бяха задържани при зрелищна акция в Благоевград. Те са от 1 РУП в града и от сектора за борба с организираната престъпност. Операцията е била проведена от специализирания отряд за издирване и задържане към ОДМВР в Благоевград. Баретите с качулки и въоръжени с автомати изскочили от бус и задържали двамата на ул. "Марица" в града към 11,30 ч. вчера. Мъжът и жената били повалени на земята и след това задържани. Те вероятно са работили с местен сводник. Предстоят още претърсвания и изземвания.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че арестът е във връзка с процесуално-следствени действия по досъдебно производство за трафик на жени. Задържано е и още едно лице.

Транспорт.

"24 Часа":

Опашки за карти в София

Над 4000 бяха продадени за 48 часа, удължават работното време на пунктовете

Опашки за карти за градския транспорт за първи път се извиха в сряда в София, след като от 1 юни билетът стана 1,60 лв.

Над 4000 карти са издадени само за последните 48 часа. Интерес има и към новата карта, която комбинира метро и градски транспорт.

Причината е, че вече е далеч по-изгодно да се пътува с абонамент - излиза под 50 стотинки.

Няма промяна и в цените на картите за ученици, пенсионери и студенти.

Заради опашките в следващите дни част от 18-те пункта за издаване и зареждане на абонаментни карти и 52-та само за зареждане в столицата ще работят с удължено работно време, включително и през уикенда.

На 31 май са продадени 2486 карти - 62% повече от предния ден, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Бургас.

"Труд":

И Бургас забрани бурките

Общинските съветници приеха забраната за носене на облекло, възпрепятстващо идентификацията, предава радио "Фокус".

В Бургас се въвежда забрана за носенето на облекло, което напълно или частично скрива лицето, както и всякакви видове религиозни облекла и символи на нерегистрирани у нас вероизповедания, включително и такива, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България в официалните институции и обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

В приетата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас се предвижда и налагането на парична глоба в размер от 1000 до 2500лв. в случай на използването на публични места на подобно облекло, което закрива напълно или частично лицето на човек.