Президентски избори. 

"Монитор":

Борисов: Колко пъти да казвам, че няма да съм кандидат за президент

„Не зная за кой пореден път да заявявам, че не съм кандидат за президент. Повтарям го вече дванадесет години - през цялото време, в което съм в политиката. Тези дни се пошегувах и казаното от мен стана обект на анализи и какво ли не...“, заяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, където участва във футболна среща между неговия тим „Витоша“ (Бистрица) и „Нефтохимик“ (Бургас) за финала на държавното първенство за ветерани.

На въпрос на журналисти от различни медии как ще коментира изявленията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че партията му издига Плевнелиев за втори мандат, Борисов повече от скептично каза: Президентското интервю пред „Панорама“ даде много поводи за размисъл. Необходим е един сериозен анализ на казаното от него там. Колкото до пресконференцията на ДСБ, ако продължа в тази посока с моя английски хумор, ще стане твърде много и пак ще трябва да се обяснявам. Ако казаното от Радан Кънев е наистина сериозно - то това се прави по няколко начина. 

 

Референдум. 

"24 Часа":

Министър Захариева: Да се пита Конституционния съд за референдума на Слави

Конституционният съд трябва да бъде питан за въпросите за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", каза правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според нея КС трябва да каже може ли по въпроси, по които е компетентно Велико Народно събрание, да се свиква референдум. Същата позиция изрази снощи и президентът Росен Плевнелиев.

"Енергията на хората не бива да се използва напразно", коментира Захариева.Според нея е нужно КС да разтълкува и нормата за референдумите, защото била доста оскъдна.

 

Акция. 

"Сега":

След националната операция срещу незаконната миграция са задържани 62 души

62 души са задържани след националната операция срещу незаконната миграция. 39 от тях са в процедура за придобиване на статут на бежанци, а останалите 23-ма са били без никакви документи за самоличност. Това отчете главният секретар на МВР Георги Костов, сравнявайки вчерашната операция с други от миналата година, при които са били задържани между 225 и 458 незаконно пребиващи у нас чужденци:

Операции като проведената вчера, са важен критерий, съвсем обективно, за да се види нивото на незаконната миграция, на действително пребиваващите, незаконно проникнали чужденци в страната. Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои.

Главният секретар на МВР Георги Костов призова за законодателна промяна, според която с преследването на каналджийство да се занимава Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". 

 

Трагедия. 

"Труд":

Жена изгоря жива в частен хоспис във Варна, други петима са пострадали 
 
Пламнал е пожар в частен хоспис във Варна, при който е загинала една възрастна жена и са пострадали още петима души. Сигналът към 112 за инцидентът е от местността "Ален мак" и е подаден снощи около 21:40 часа, предават "Фокус", позовавайки се на МВР.

 На място са изпратени два пожарни автомобила. Вече се знае, че огънят е възникнал в стая на първия етаж на сградата и е обхванал площ около 10 кв. м. По време на огненото бедствие е загинала трудноподвижна 78-годишна жена, а други петима са пострадали - 52-годишен пациент от хосписа, 45-годишен полицейски служител и трима служители на съседно заведение за хранене – на 22 г., на 33 г. и на 51 г.