Европървенци

 

"24 часа":


Борисов: Ние сме най-добре в ЕС


„В момента ние сме най-добре в ЕС. Действаме така, че да не ни се налага някой с остена да ни подръчква отвън. И показваме, че сме дисциплинирана, здрава и силна нация, която разбира, че светът е в криза, прави си икономиите, прави си мерките и много по-бързо ще излезе от другите". Това каза премиерът Бойко Борисов преди футболния мач в Южния парк между отборите на Европейския парламент и Народното събрание на 9 май - Денят на Европа.

Според Борисов в цяла Европа реформите са се забавили. Кризата е основно в социалната сфера - безработица, високи пенсии.

 

 

Бонуси за инвестиции

 

"Сега":

Управляващите връщат бонусите за инвестиции в голф и молове

Строителите на голф игрища, молове, хотели и СПА комплекси отново ще се радват на привилегии от държавата. Промени в Правилника към Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат пълна гама бонуси за всеки проект, който струва над 100 млн. лева и осигурява поне 200 работни места.

Държавните помощи по закона започват с издаване на сертификат за инвеститор и обхващат даване на терен без търг и на символична цена, експресно обслужване по гишета, поемане на разходи за прокарване на ток, вода, улици и др.

 

 

Източват здравното осигуряване

 

"24 часа":

Цели колективи лягат болни - пазят заплати


Държавни ведомства излизат по график в отпуск по болест, за да компенсират намаленията в бюджета за заплати.

Примери за това се обсъждали от тристранния съвет, каза председателят на Конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев в интервю за "24 часа". Така обаче се източва здравното осигуряване.

Друг почин има в Комисията за финансов надзор, чийто бюджет бил орязан с 30%. И там излизали по график, но в неплатен отпуск.

 

 

Културна реформа

 

"Стандарт":

Дон Жуан точел хазната

 

И Дон Жуан бъркал в държавната хазна. Декорите и разходите на летните суперпостановки на Моцарт и шедьовърът на Карл Орф "Кармина Бурана" в Стара Загора са излезли солено на данъкоплатеца. Хората са купували билети по 8 и 12 лв., а реалната им цена е била 200 лв. Разликата покривала държавата. Това разкри вчера временният шеф на Старозагорската опера Красимир Къшев. Според него некадърният мениджмънт на бившия шеф Веселин Стойков раздул безобразно разходите за трупата.

 

 

"Стандарт":

Бойко подхвана и театрите


Премиерът Бойко Борисов се захвана и с реформата на театрите. И културните институции трябва да си наложат промени не само заради кризата, но и защото времената вече са други, отсече той вчера. Премиерът се срещна в неделния ден с представители на театралната гилдия. Те заплашиха, че ще протестират заради орязване на парите им. Ще ги помоля да четат статистиката - колко опери и театри има, да речем, в Австрия или Франция и колко има в България, коментира премиерът. Той подчерта, че политиката навремето е била във всяко село да има читалище, театър, опера. Сега обаче ситуацията била различна и трябвало да се съобразяваме с новите реалности.

 

 

Проверка

 

"Сега":

НОИ проверява майки за измами с обезщетения


Проверки за неправомерно получаване на обезщетения от НОИ за отглеждане на дете предизвикаха протести през почивните дни. Напрежението тръгна от Хасково, където 170 жени трябва да връщат пари на осигурителния институт. Според социалния кодекс обезщетението от 240 лв. на месец за отглеждане на дете от 1 до 2 г. се спира, ако детето тръгне на ясла. В страната обаче са засечени случаи на родители, които са пропуснали да съобщят за това в осигурителния институт и са продължили да получават парите.

 

 

Темида

 

 

"Новинар":

Съдят Боян Расате за расизъм


Първото заседание по делото за расизъм срещу лидера на "Български национален съюз" Боян Расате ще се проведе в понеделник в Комисията за защита от дискриминация. Комисията се е захванала с Расате след участието му в предаването "Челюсти" по Нова телевизия, където се е обявил против приемането в България на бежанци от Третия свят. Расате е обвинен, че е използвал манипулативна и дискриминационна лексика, като е сравнил тъмнокожите с маймуни, определил е бежанците като "екзотични представители на непознати народи" и ги е представил като рисков фактор за покачване на престъпността.

 

 

Жертви на пътя

 

"Новинар":

Зверски катастрофи в края на почивните дни


Мъж на 31 години загина днес в жестока катастрофа в Шумен, а други четирима души бяха ранени. Пътният инцидент с трагичен край станал в кв. "Мътница". Автомобилът "Опел Вектра" се движел по главния път в посока Варна. Шофьорът изгубил контрол над возилото и влязъл в насрещното пътно платно. След това колата се разбила в крайпътно дърво. 31-годишният мъж е починал на място. В болница са настанени друг мъж на 31 години с травма на главата и с опасност за живота и 19-годишен младеж със счупени ръце.