Перник.

"24 часа":

Борисов: Някои кметове проспаха европарите за водните цикли

В пещерите до Перник има вода. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. Той напомни, че е командировал министри, за да търсят начини за справяне с водната криза в града. "Ще ни трябват 80 км тръби, под 20 милиона няма да ми се размине. От 1952 г. не е пипано нищо в Перник, може и от 1955 г. да е. Но няма по-млада от мен тръба", коментира Борисов. И се закани всички, които през годините са допринесли за тази криза, да понесат отговорност. Премиерът обаче критикува кметове, че не са използвали европейските средства за водните цикли.

Присъда.

"Сега":

Кордовска е оневинена за влога си в КТБ

Бившата шефка на банковия надзор в БНБ не се е възползвала от служебна тайна, за да изтегли в последния момент 64 хил. евро

Като шеф на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска не се е възползвала от вътрешна информация, решавайки да изтегли над 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Това е решил Върховният административен съд (ВАС), чиято дума по казуса е окончателна. Тримата върховни съдии - Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева потвърждават решението на долната инстанция от февруари т.г., видя "Сега" в електронното деловодство на съда. Така Кордовска, която в момента е зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете, излиза чиста от делото за конфликт на интереси.

През май 2018 г., 4 години след подаването на сигнала за конфликт на интереси срещу Кордовска, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., преди на 20 юни КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила 64 195 евро.

Банско.

"Монитор":

Данъчни атакуват Банско

В навечерието на Нова година десетки данъчни инспектори, предимно от София атакуват наред хотели и заведения в Банско.

Те проверяват, дали се издават касови бележки и точни ли са оборотите в хотели, ресторанти, механи и всички търговски обекти в зимната столица на Балканите. От НАП вече се похвалиха, че през последните години нарушенията намаляват и отново апелираха да се издават касови бележки. Издаването на такава е задължително, като неиздаването на фискален бон дори и за малка сума води до запечатване на обекта за срок до 1 месец.

В началото на сезона персоналът е бил запознат с изискванията на Приходната агенция. Инсталиран е нов софтуер, чрез който на касовия бон да бъде отразена всяка предлагана услуга поотделно. Неиздаването на фискален бон е едно от най-сериозните данъчни нарушения. Глобата за физически лица е от 100 до 500 лева, а за юридически - от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява. Неиздаването на касова бележка, освен до глоба, води и до запечатването на обекта за срок от един месец.

Дълг.

"Сега":

Пловдив вдига данъците и тегли заем от 120 млн. лв.

Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина за поемането на нов дългосрочен дълг в размер на до 120 млн. лв. С 30 гласа за, 16 против и 2 въздържали се предложението бе прието, съобщи пловдивският сайт trafficnews.bg. Парите ще се използват за финансиране на проекти, за които общината не успява да задели средства в капиталовата си програма.

Финансирането ще се осигури от Европейската инвестиционна банка, като преговорите по кредитната линия тепърва предстоят и ще текат при пълна прозрачност, обеща кметът Здравко Димитров. Първоначалното предложение на ЕИБ е за заем до 120 милиона лева при лихвен процент под 1%, гратисен период до 7 години, със срок на изплащане и погасяване до 25 години.