ЕС разследва България за злоупотреби

"Сега":


Брюксел ще разследва първо България за трикове с бюджета

 

Въпреки че не е сред държавите в трагично икономическо и финансово състояние, България ще е първата държава в ЕС, която ще бъде разследвана за неверни статистически данни по новите, по-строги правила. Финансовите министри на Евросъюза одобриха вчера извънредни правомощия на Евростат. Тя вече ще може да прави детайлен одит на място на всички бюджетни сметки.

 

 

Пада рейтингът на кабинета

 


"Дневник":

 73% от българите: Кабинетът се нуждае от помощ

 

Променено и силно консолидирано в отношението към икономическите проблеми обществено мнение отчита национално проучване на агенция "Алфа рисърч" от началото на юни. Резултатите показват две доминиращи нагласи - песимизъм за скорошно излизане от кризата и страх от влошаване на личното материално и финансово положение.

Повече от половината от хората имат впечатление за непоследователност, хаос и несъгласуваност в действията на управляващите (53%). Показателно е единодушието - 73 на сто от българите, че  правителството няма капацитет само да се справи с кризата и трябва да търси съдействие.

 

 

"Сега":

Народът започва да издърпва килимчето под кабинета

 

Съществен срив в одобрението към управляващите, в електоралната подкрепа за ГЕРБ и в доверието към премиера регистрира в последното си проучване агенция "Алфа рисърч". За пръв път тенденцията се обръща и процентът на недоволните (33%) от действията на правителството доминира над удовлетворените (26%). Средната оценка за работата му се е сринала с близо единица - от добър 4.13 (в края на първата стодневка) до среден 3.34, сочи сондажът, проведен в периода 28 май - 3 юни.

 

 

 

"Двубоят" Дянков-Цветанов 

 

 

 

"Стандарт":

Борисов рефер на вицетата си

 

Премиерът Бойко Борисов остави двете си вицета да продължат спора помежду си. От десетина дни финансист номер 1 Симеон Дянков и МВР шефът Цветан Цветанов спорят кой се бори по-успешно, за да не падат приходите от акцизи. Хората на двамата правят операции, с които ловят контрабандни стоки.
Пръв по МВР хвърли камък в сутрешния блок на bTV Дянков, който обяви, че "хората, които говорят много, нямат работа". Финансист номер 1 посъветва МВР да дава повече резултати и по-малко приказки. Цветанов пък отвърна вчера сутринта по същата телевизия с думите, че "контрабандата е проблем, който стои в "Митниците". Той обяви, че МВР, а не "Митници" е предупредило за кораба с 35 млн. къса нелегални цигари, заловен във Варна.

 

 

МВР дебне 630 бандити

 


"Монитор":


630 бандити под прицела на МВР


МВР дебне 630 бандити, които са част от организираната престъпност, а за 2400 има информация, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той участва на кръгла маса "Динамика на конвенционалната престъпност в България - 2009 -2010 г.".

63% от всички престъпления у нас са кражби, съобщи Калин Георгиев.Според главния секретар на министерството Калин Георгиев пък „в момента няма лидер на престъпна група, който да не е известен на МВР".

 

 

 

 Депутат сбъркал закон заради диоптри

 

"24 часа":


Депутат с 8 диоптъра призна грешка със закон

 

Депутат с 8 диоптъра не е видял скандалния текст в закон, с който се разреши рекламата на дрога.

Зам.-шефът на здравната комисия Пламен Цеков лично признал греха си пред колеги миналата седмица, когато бил изслушан от депутатите от анкетната комисия. Тя разследва как скандалният текст е пуснат в "Държавен вестник". Пред колегите си човекът от ГЕРБ допуснал, че е възможно просто да не е видял въпросния текст, защото има очила с 8 диоптъра.

 

 

Темида

 


"Монитор":

Цонев притискал генерал да върши далавери

 

Поредният зрелищен скандал, свързан с бившия военен министър Николай Цонев, избухна вчера в съдебната зала. В показания пред магистратите настоящият шеф на отбраната ген. Симеон Симеонов разказа, че е бил принуждаван от Цонев и хората му да одобри скандална сделка. Заради нея в момента срещу ексминистъра се води дело.

Бившият военен шеф е подсъдим за неизгодна сделка с машина за хангари. Според прокуратурата щетата, която Цонев нанесъл на военното ведомство, е над 10 млн. лева. От държавното обвинение обясниха, че не е следвало да се купува въпросната машина при положение, че не е имало средства за нея.

 

 

 

Ценови скок

 


"Стандарт":


Токът пред скок

 

Токът скача от 1 юли. До последно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране уверяваха, че поскъпването ще ни се размине. Вчера обаче регулаторът представи нови разчети, според които и трите енергийни компании вдигат тарифите. Най-голямо повишение - 5,45%, ще има за абонатите на ЕВН в Южна България. Според предварителните разчети софиянци ще плащат с 5,23% отгоре на ЧЕЗ, а за Североизточна България увеличението на Е.ОН е 4,98 на сто.

 

 

 

Мургина

 


"24 часа":

Данъчна иска 20 бона от Мургина за тормоз


Бившата шефка на данъчното в Силистра Милена Цолчовска поиска вчера 20 000 лв. обезщетение от ексшефката на НАП Мария Мургина за морални вреди, психологически натиск и тормоз на работното място. Съдът я допусна да участва в делото.

Според обвинението от 15 февруари 2007 г. до 30 януари 2008 г. Мургина натискала Цолчовска да подаде молба за напускане, иначе щяла я уволни.

 

 

 

Наш посланик обвинен в сексуален тормоз

 

 

 

"Стандарт":

Сексскандал клати мисията ни в Тайланд

 

Сексскандал взриви посолството ни в Тайланд. Служителка от българската дипломатическа мисия там е подала жалба, че е била сексуално тормозена от представителя ни в екзотичната държава - Камен Величков. Новината съобщиха вчера от Комисията за защита от дискриминация, където жената е депозирала оплакването си.
Пред хората на Кемал Еюп дамата заявила, че Величков многократно й е отправял неприлични предложения, които тя е отказвала, дори и след отправени по неин адрес заплахи. Жената се оплакала, че сексуалната агресия в крайна сметка довела и до прибирането й в България, преди да е приключил мандатът й.