Борисов обсъжда енергийни проекти в САЩ

 

"Монитор":

Борисов обяви в Ню Йорк: Готови сме веднага да започнем „Белене"

 

България има готовност да стартира изграждането на АЕЦ „Белене" още утре. Затова е важно да се намерят европейски инвеститори, които да се включат в проекта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с посланика на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар. Двамата разговаряха в Ню Йорк, където Борисов е до края на седмицата за 65-ата сесия на ООН.

„Атомната електроцентрала „Белене" може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Балканите, така и в Европа, изтъкна премиерът. Страната ни вече разполага с всички необходими разрешителни и затова веднага може да започне изграждането, посочил той. Не стана ясно обаче дали е поканил и Щатите да участват в проекта.

 

"Стандарт":

Бойко договори газ от Ирак


Иракски газ да дублира доставките от Русия. Това обсъдиха вчера премиерът Бойко Борисов и посланикът по енергийните въпроси на Щатите за Евразия Ричард Морнингстар. Министър-председателят е на едноседмична работна визита в Ню Йорк за сесията на ООН.
Синьото гориво трябва да потече по газопровода "Набуко" от Азербайджан и Ирак през Турция и България към Европа. По план това трябва да се случи през 2015 г., ако строежът на газопровода започне догодина. България настоява вноските, които страните от Евросъюза, участнички в проекта, трябва да внесат, да се признаят за целеви разходи и да не се отразят на дефицита в националните бюджети. Борисов и Морнингстар са обсъдили и строежа на другия газопровод - "Южен поток", който е с руска суровина. Шистовият газ, към който пък проявява интерес американска компания, също е бил обект на разговор, както и интерконекторната връзка с Гърция.

 

 

 

Здравеопазване

 


"Сега":

Държавата ще нарежда на лекарите какви лекарства да изписват

 

Държавата възнамерява да изземе от лекарите решението какви медикаменти да се изписват на болните и да им спусне единни задължителни стандарти, които те трябва да спазват. Идеята е да се утвърдят алгоритми за лечението на болестите, които да указват какви видове препарати и в какви дози се предписват при всички състояния и болести.

Нещо подобно са клиничните пътеки на здравната каса, в които също е описано кои болести се лекуват в болница, кои са задължителните процедури при лечението, колко е минималният престой и какви специалисти са нужни.

 

 

Роми

 

 

"24 часа":

Първолаци напускат заради 12 ромчета


24 първолаци са преместени в друго училище, след като в първия учебен ден родителите им научили, че децата ще учат в един клас с ромчета.

Общо 36 първокласници са били записани в основно училище "Хр. Смирненски" в Пазарджик, което е сред най-утвърдените в града, каза директорът Димитров.

Децата били разпределени равномерно в две паралелки - по 12 българчета и 6 ромчета.

След 15 септември родителите на всички 24 българчета са ги отписали от училището и са преместили децата си в други школа.

Някои от майките открито са заявили, че не желаят децата им да учат с циганчета и затова ги махат, други са изтъкнали различни причини.

 


"Монитор":

Разчистват 40 ромски гета в столицата

 

Четиридесет незаконни ромски катуна на територията на София ще бъдат постепенно разчистени, заявиха пред „Монитор" от столичното кметство.Малките гета се намират основно в по-крайните квартали и се състоят от временни постройки, бараки и палатки, в които живеят най-малко по 10 души, сочат данни от преброяване на катуните, което е направено в началото на годината от дирекция „Обществен ред и сигурност" към Столичната община. Ромите са пристигнали от провинцията и са се самонастанили на общински терени. Няколко от гетата вече са разчистени, но част от хората в тях са се пренесли на други територии. От Столичната община планират да разчистят трайно незаконните постройки.

 

 

"Новинар":

Кметът на Ямбол планирал хипермаркет на мястото на блок 20

Кметът на Ямбол Георги Славов имал частни интереси да събори печално известния блок 20. Миналата седмица живеещите там роми бяха изведени от сградата, след като панел падна и рани жестоко момиченце. Във вторник общинските съветници от Ямбол Каньо Канев и Николай Ганев заявиха, че градоначалникът щял да има лична облага, тъй като немската хранителна верига „Лидл" искала да строи хипермаркет на мястото на съборeния блок. По думите на представителите на местната власт кметът не е имал мандат от Общинския съвет да разрушава панелката. Той имал мандат само да свика Общо събрание на собствениците на апартаменти в сградата.

 

 

Софиянец - срещу нотариален акт

 


"Стандарт":

Софиянец само срещу имот

 

Софиянец вече се става само срещу нотариален акт. Мераклиите за адрес в столицата трябва да покажат, че имат собствен имот. Ако пък живеят под наем и искат да се регистрират, трябва да отведат в общината и хазяйката. Тя е задължена да обяви наемателите си и декларира доходите си от рентата.
Досега адресът се сменяше само срещу лична карта. Това обаче беше вратичка за безброй далавери на пришълците. Има случаи на десетки регистрирани на едно място. Общинарите в Пловдив били шокирани, като преброили 800 роми под един покрив.
Засега изискването важи само за София. Скоро обаче ще обхване и цялата страна, разкриха от строителното министерство.

 

 

 

Емигранти

 

 

 

"Монитор":

Емигрантите си докарват 14 пъти по-големи заплати

 

Емигрантите ни в чужбина напускат България за 14 пъти по-големи заплати. Това съобщи Звезда Ванкова, програмен координатор на Правна програма в Институт „Отворено общество".

Емиграцията от България продължава, макар и не с темповете от последното десетилетие, сочи докладът на програмата.

„Важен фактор за тази емиграция остава голямата разлика в заплащането. Възнагражденията в индустрията и в услугите в старите страни-членки в момента са 14 пъти по-големи от тези в България. Това е един от основните фактори българите да продължават да напускат страната", отбеляза Ванкова.