24 часа

Божков пита да прави ли партия и стана за смях

"Ще ме подкрепите ли за нов пoлитичeски проект?"

Това се оказа чаканият от неделя въпрос, който зададе през социалните мрежи укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков. Ден по-рано бизнесменът, срещу когото специализираната прокуратура от началото на годината повдигна общо 18 обвинения, предупреди с видео от плаж, че ще пита съвсем сериозно и се надява хората да му отговорят.

"Време е властимащите да се осъзнаят и да понесат последствията от действията си", написа в неделя Божков към анонса си, че ще пита важни работи. В предните дни през фейсбука си Божков разпространяваше обвинения срещу управляващите. Пак с анкета във фейсбук обаче определи и на кого да прехвърли акциите на футболния "Левски".

65% одобрение събра идеята на Божков да прави своя партия до 18 часа в първия ден на онлайн анкетата, която е обявена до петък.

Труд

Връщат 201 млн. лв. на клиенти заради евтин газ

"С днешно решение задължаваме "Булгаргаз" да възстанови суми на клиенти, купили газ в периода 1 януари 2020 - 31 март 2020 в размер на 201 685 227 лв.", обяви Борисов. 60 млн. лв. ще отидат за "Топлофикация София", за да бъдат върнати на хората. 22 млн. лв. са за газоразпределителните дружества, на химическата промишленост ще бъдат възстановени 52 млн. лева, а на стъкларската - 16 млн. лева. Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, напомни Бойко Борисов.

И каза, че очаква утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани.

Тепърва обаче ще стане ясно точно колко ще получат абонатите на топлофикациите от старите си сметки за парно. Комисията за енергийно и водно регулиране вече определи с колко поевтинява газът от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., като средното намаление е с 19%.

Сега

Водачите с неплатени глоби няма да могат да напускат България

Излизането от България може да се окаже невъзможно за водачите с неплатени пътни глоби, съобщи Нова телевизия, разказвайки за намерения на Министерството на вътрешните работи. Такъв пилотен проект вече работел на Калотина - от 3 юни до момента били засечени 1722 неплатени фиша за 205 290 лв.

Именно там днес на посещение бе министър Младен Маринов, който инспектира работата на подчинените си. На пункта тече реконструкция. Извън темата с рестрикциите за некоректните платци, Маринов набеляза мерки, които да улеснят трафика от и за Сърбия - увеличаване на трасетата, по-добра организация на граничните екипи и т. н.

Монитор

5 хотела и 10 завода за над милион отиват на търг

5 хотела и 10 завода за над милион лева на длъжници отиват на търг. Това сочи справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Купувачи се чакат за над 1600 имота и 205 автомобила и селскостопанска техника.

Най-скъпият имот е с начална цена от цели 42,249 млн. лв. Намира се близо до пристанище Росенец край Бургас и е лесопарк с постройки от стара почивна база. Общата площ на парцела е над 69,3 хил. квадрата. Основни взискатели срещу длъжника са общината на Бургас, а също и испанска финансова институция. Общо 6 от 329 оферти за запорирани парцели са с начална цена над 1 млн. лв.

Капитал

Министър Танева: Тихо за измамите със субсидии, за да не ни ги спре Брюксел

Земеделският министър Десислава Танева съветва представители на браншови сдружения да мълчат за измамите със субсидиите за плодове и зеленчуци, защото заради високия процент нарушения ЕК може да спре финансирането на сектора. Това стана ясно от скандален запис на видеоконферентен консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, който бе разпространен в понеделник от сайта "Биволъ" и за който се смята, че е проведен в края на март.

Казусът засяга последните плащания от около 75 млн. лв. по схемата за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, които са направени в средата на март и се отнасят за реколтата от 2019 г. Тогава масирани проверки на кандидатите за субсидии са установили, че на близо 10% от заявените земи въобще не е имало реколта или са декларирани различни от отглежданите зеленчуци с цел получаване на по-високо финансиране. Така процентът на отклоненията е няколко пъти по-висок от стандартния, който е 2%. Което пък е признак за неефективен контрол и потенциален повод схемата дори да бъде спряна, макар че в официална позиция по казуса от понеделник агроведомството прави точно обратния извод.

Дума

Над 3000 души са получили инфаркт за три месеца

3193 българи са получили инфаркт през първите три месеца на годината, сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи БГНЕС.

Дали заради вълнения покрай кризата с коронавируса и непрекъснатите информации за карантината, наложените мерки или друго, 198 човека са напуснали този свят вследствие на сърдечен инфаркт само за три месеца.

За сравнение, за цялата 2019 г. общо хоспитализираните пациенти и тези на домашно лечение със същата диагноза са 13 011 за цялата година, а общо починалите са 933.

За първото тримесечие на годината хоспитализирани с диагноза "инфаркт" са 2733, от които 825 в интензивно звено. Продължава тенденцията много повече мъже, отколкото жени да получават инфаркт, а при пациентите над 55 години разликата между половете почти да се изравнява. Ако във възрастовата група до 35 мъжете са 12, а жени липсват, от 35 до 55 години са 483 на 89, то над 55-годишна възраст мъжете с инфаркт са 1 537, а жените - 1 072.