„24 часа

Крадат сметки и пароли с мейл менте от солидни компании

Най-голямата българска електронна поща абв.бг тръгва на война с измамниците, които се представят за членове на компанията, за да крадат личнни данни и пароли на потребителите ѝ. Оттам подготвят специално видео, което обяснява на хората как да разпознават фалшивите съобщения. Предвидени са и съвети как да не попаднат в клопката на фишинга.

“Това е да ви информираме, че има промени и актуализации на нашия сървър за електронна поща. Всички клиенти са длъжни да актуализират своите данни, за да избегнат прекратяване или спиране на сметката си. За да актуализирате информацията, кликнете (тук е вграден линк - б.а.) и попълнете формата точно. Моля, кликнете върху инструкциите, за да актуализирате данните си; ние ще обработим заявката ви, след като получим вашата информация.”

. „Труд”

Бронирани машини да правим иска военният министър

Военният министър Николай Ненчев е твърдо решен да отърве Българската армия от въоръжението, произведено в бившия СССР.

Министерството на отбраната дава 208 000 лева на колектив от инженери за “Разработване на конструктивно-технологична документация за бойна бронирана машина за механизирано отделение (ББМ)”. В заданието за обществената поръчка изрично е записано, че колективът трябва да е от 5 души, като един от тях да има титла “доктор на науките”. Бъдещата машина трябва да е с високо ниво на бронираност, да плава, да има люк, климатична система и оръдие между 30 и 40 мм.

 „Стандарт”

Посрещаме Никулден с вносна риба

С вносна риба от Виетнам, Бразилия и Аржентина ще посрещнат тази година Никулден повечето бургазлии. Вносната стока е предпочитана заради ниската цена. За разлика от океанските риби, черноморските са в пъти по-скъпи. Дори и рибарите ще сложат тази година на празничната трапеза океански улов, купен от магазина. Причината е, че тази есен морето не даде берекет. Заради оскъдния улов прясната черноморска риба се превърна в истински деликатес. Рибните борси предлагат изобилие от морска храна, но навсякъде висят табели "замразена".

 „Монитор”       

ДАНС подхваща опита за преврат на Василев

ДАНС и службите за сигурност трябва да се самосезират и да разследват опита за държавен преврат и да кажат кой стои зад него и кой го финансира. За това призова в интервю за Канал 3 зам.-шефът на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. Той бе категоричен, че родното ФБР и службите в МВР трябва да проверят както манипулираното от „Медиапул“ становище на Еврокомисията, така и данните на ПИК от събота, че това е част от подготвян и финансиран със 100 млн. евро от забегналия в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев пуч. Целта на записите и писмото е да се парализират важни държавни институции.

„Сега”

Министрите може да декларират всяка среща извън службата си

Министрите, областните управители и кметовете да бъдат задължени да обявяват публично с кого и кога се срещат извън кръга на службата си. Това предвижда преправеният законопроект за борба с корупцията по високите етажи на властта, който вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи отново на Министерския съвет, научи "Сега". Все още не е ясно и каква ще е позицията на ГЕРБ по новия вариант. Той може да бъде внесен повторно в парламента едва през декември, тъй като беше отхвърлен през септември и сега изтича срокът, след който може да се вкара за ново обсъждане.

„Дума”

Четат ТТИП в тайна стаичка във външно

Европейската комисия ще отвори тайна стаичка в Министерството на външните работи (МВнР), където народни представители и министри ще могат да четат постигнатите договорености по подготвяното търговско споразумение между ЕС и САЩ. Достъпът до документите ще е при максимално ниво на секретност, като четящите ги няма да могат да си водят бележки, да ги снимат или записват. Те ще подписват и клетвен лист за неразгласяване. Новата придобивка ще бъде въведена във всички европейски столици, съобщи търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом. Тайните стаички, наричани читални, ще позволят за първи път на депутатите да видят освен европейските, и американските позиции в преговорите, които досега бяха достъпни само в Брюксел и някои посолства.

„Капитал дейли”

Цветан Василев продаде фабриката си за стъкло в Сърбия

Сръбската компания има планове да придобие и останалите 44% от стъкларската фабрика, съобщава още сайтът. Първият ход на новия собственик ще бъде да съкрати 400 от 900-те работници. В момента имало работа само за 350 души от персонала, но плановете предвиждали да се отвори още една от пещите, с което производството да се разшири и да се осигури работа за още 150 души. На съкратените щяло да се предложи обезщетение, е посочил собствникът на CPR Impex Петър Църногорац. В допълнение той се е ангажирал да деблокира сметките на завода и да уреди проблема със започналата процедура по несъстоятелността на фабриката чрез редовното производство на продукция. Според "Блиц" засега синдикатите били предпазливи и не искали да коментират плановете на новия собственик. „Новинар”

Санкциите изстрелват цените в Русия нагоре

Има вероятност цените на хранителните стоки да се покачат в Русия, ако не успеем бързо да заменим вноса им от Турция.

Това призна заместник-министърът на икономическото развитие на Русия Олег Фомичев.

„Ако не успеем бързо да заменим хранителните стоки, внасяни от Турция, вероятно ще има поскъпване на продоволствието, макар и минимално“, предупреди сънародниците си Фомичев.

В същото време Украйна обяви желанието си да замени Русия като доставчик на храни за турския пазар.