Коалиционният трус между БСП и АБВ е сред водещите теми на вестниците в сряда.  

"Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, цитирана от агенция "Фокус". По думите ѝ БСП е получила от АБВ проект за коалиционно споразумение, което обаче не отговаряло на представата на формацията. "Ние не сме равнопоставени партии, нашият кандидат не е равноотдалечен", обясни Нинова, като акцентира, че ген. Радев е кандидат на БСП. Нинова добави, че няма да се превръща в Бойко Борисов, който търпи прищявките на Реформаторския блок...” – в. „Дневник”.

„Имахме огромно желание да постигнем единомислие в името на голямата цел да освободим хората от управлението на Бойко Борисов и държавата от срама Росен Плевнелиев, приехме всички провокации“, каза тя. „В името на голямата цел да се махне това управление на страната, ние досега приемахме колегиална и почтена позиция. След решението на НС от миналото заседание, което ни възложи да продължим разговорите с партии, съюзи и НПО ние го направихме“, посочи Нинова. Тя обясни, че от БСП са получили от АБВ проект за коалиционно споразумение и то категорично не отговоря на тяхната представа...” – в. „24 часа”.

„Буквално седмица след като БСП и АБВ се обединиха около общата кандидатура на ген. Румен Радев за президент, крехкият им предизборен съюз се разпадна. Инициативата за разтурянето му е на червените, които се разгневиха на амбициите на бившите си другари за равнопоставеност в предизборната им коалиция. Затова решили да заменят АБВ с инициативен комитет, който да издигне Радев за изборите. От партията на експрезидента Георги Първанов обявиха, че са разбрали от медиите за проблеми около едва договорения им съюз със социалистите... Новината за преждевременната смърт на лявото обединение поднесе лично соцлидерът Корнелия Нинова на извънредна пресконференция вчера. От думите й стана ясно, че проблемът се корени в предложения от АБВ проект на коалиционно споразумение. "То категорично не отговаря на нашата представа за коалиционна политика и коалиционна култура. Ние не сме равнопоставени партии и нашият кандидат не е равноотдалечен. Той е кандидат на БСП", декларира гневно Нинова. И подчерта, че зад БСП стоели 17% от избирателите, а зад АБВ - едва 1.7%. "Трябва да отчитаме тези факти, когато се събираме. Предложения за състав на коалиционен съвет, за управление на коалицията, за кампания, за щаб, които нарушават това съотношение - това за нас не е приемливо", беше категорична водачката на червените. Не стана ясно защо това я разтревожи чак сега, след като от АБВ винаги са казвали, че при евентуален съюз с БСП ще искат двете формации да са равнопоставени партньори...” – в. „Сега”.  

„Не сме скъсали с АБВ, каним ги ако искат да участват в инициативен комитет за подкрепата на ген. Румен Радев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде „Фокус“... „През тази седмица получихме предложения от студентски съюзи, патриотични организации, земеделски съюзи, потребителски, известни имена в българската наука, културата и в спорта, които желаят да бъдат включени в подкрепата на кандидатурата на БСП ген. Румен Радев“, каза Нинова и посочи, че в четвъртък се свикват партиите от коалиция „БСП лява България“, а във вторник (30 август) свикват Национален съвет, пред който Изпълнителното бюро ще излезе с предложение кандидатурата на ген. Радев да бъде подкрепена от широк инициативен комитет. „Ако АБВ желаят да се включат в тази подкрепа, моля да се включат, но ние този формат ще предложим на нашите Национален съвет и коалиция“, посочи Нинова...” – в. „Труд”.

„Заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин отрече твърденията, че общият кандидат за президент на БСП и АБВ генерал Румен Радев е „спуснат от Москва”, както и че лидерът на формацията Георги Първанов е човекът на Владимир Путин у нас. „Целта ни беше да търсим максимално широко съгласие. Генерал Радев беше избран от номинациите на социалистическата партия, която беше приемлива и за АБВ“, каза пред БТВ заместник-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин във връзка с кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. По думите му кандидатът за вицепрезидент трябва да бъде предложен от кандидата за президент, тъй като са екип, и да бъде приемлива фигура...” – в. „Труд”.

Всекидневниците проследяват и кандидат-президентските вълнения вдясно.

„Реформаторите отложиха решението за общия си кандидат-президент за 30 август. Официалният мотив бе постигане на съгласие около най-силния претендент. Неофициално обаче на заседанието на Изпълнителния съвет днес е станало ясно, че част от партиите в блока очакват предложение от ГЕРБ за обща кандидатура. "Има чуваемост. Като че ли има подобни нагласи, но очакването е ГЕРБ да направи първата крачка", коментира лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Той дори реши да ускори процеса и директно призова партньорите си: "Обръщам към тях да проявят повече разум - нямаме време, при вече издигнат кандидат ще стане по-трудно. Една покана от Бойко Борисов ми се струва съвсем належаща и необходима на този етап". "Само Ненчев може да си позволи да го изрече на глас. Останалите - без ДСБ, си го мислят", коментира пред "Стандарт" участник в преговорите. Според зам.-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски обаче този вариант не е много реалистичен. "Да коментираме обща кандидатура, след като очевидно ГЕРБ върви към партийна, не е логично. Едно е да седнем заедно да обмисляме, друго е вече да е начертан графикът, да има слоган на кампанията... Просто вече не сме намясто там", обясни той. Разнобоят в блока е налице. ДБГ влязоха на заседанието с уверение, че стоят зад своята номинация - на проф. Велислав Минеков, защото водел убедително в тяхното вътрешнопартийно допитване. Това обаче предизвика изумление в партньорите им заради условието на Минеков РБ да излезе в опозиция и да не подкрепя кандидата на ГЕРБ в балотажа. ДСБ настояват за Трайчо Трайков, СДС - за Гроздан Караджов. Тъкмо Караджов се превърна в ябълката на раздора. Вчера дори се чул ултиматум - Зеленогорски обявил, че ще подаде оставка като председател на предизборния щаб на РБ, а ДБГ няма да участва финансово в кампанията, ако Караджов бъде издигнат. Единственото общоприемливо име е на ген. Съби Събев, но за вицепрезидент. Водещ в двойката се очертава да е бившият икономически министър в първия кабинет на Борисов - Трайчо Трайков, но ако даде уверения, че не е "колеблив", т.е. няма да се оттегли, ако ГЕРБ издигне "правилна" кандидатура. Условието е на ДБГ. В петък лидерите се събират, за да отсеят двама от претендентите. Те вече са трима - Трайков, Караджов и Минеков, след като вчера и лидерът на НПСД Корман Исмаилов си направи самоотвод. Финалното заседание на Изпълнителния съвет е насрочено за вторник, 30 август. Тогава трябва официално да бъде обявена двойката на РБ.” – в. „Стандарт”.

„ГЕРБ няма да промени предизборната си подготовка и за предстоящия вот за държавен глава. От партията на Бойко Борисов ще заложат на познати хора, които да работят за победата на кандидатпрезидентската им двойка. На дневен ред пред Националния предизборен щаб, чийто водач е председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов, стои утвърждаване на областните и общинските предизборни щабове. Структурите по места изпращат своите предложения, а задачата на националния щаб е да ги одобри. Вече повече от половината екипи, които ще се занимават с предизборната кампания, са готови. В състава им няма изненади, тъй като над 90% от участниците са хора, които са подготвяли представянето на партията на всички избори до сега. Така хората на Борисов залагат на проверени и доказали се с добри резултати личности. Както стана ясно, миналата седмица от ГЕРБ избраха вече и своя предизборен слоган - "Работим в интерес на гражданите". Все още не е ясно кой обаче ще е кандидатът им за президент. Макар и от партията многократно да заявиха, че имат избраник, то имената на кандидатпрезидентската двойка ще бъдат обявени през септември.” – в. „Стандарт”.

Вестниците съобщават също, че генерал Цанко Стойков вероятно ще бъде новият командващ военновъздушните сили.  

„Военният министър Николай Ненчев е готов с предложение за заместник на подалия оставка шеф на ВВС генерал Румен Радев. Това е генерал Цанко Стойков, военен аташе на България в САЩ. Очаква се смяната да стане факт в началото на септември. Това съобщи министърът на отбраната на влизане на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок...” – в. „Стандарт”.

„Министърът на отбраната Николай Ненчев предлага бригаден генерал Цанко Стойков, който в момента е военен аташе в САЩ, да бъде назначен за командир на Военновъздушните сили. Това съобщи Ненчев след изпълнителния съвет на Реформаторксия блок днес, цитиран от БНР. Предстои Министерският съвет да излезе с решение за назначението. Преди да бъде назначен за военен аташе, бригаден генерал Цанко Стойков бе командир на Трета авиационна база Граф Игнатиево. Преди да оглави военната авиация ген. Румен Радев също беше начело на тази база в продължение на четири години. Румен Радев подаде рапорта си за напускане на 1 август, малко преди БСП да обяви, че той е сред номинираните за кандида-президент. Като мотив напускането си Радев е посочил концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците продължават да следят и случая с опожаряването на тютюневите складове в Пловдив.

„Разследването за пожара в Тютюневия град в Пловдив ще се извършва по две направления. Първото е криминално, което ще трябва да изясни прякото възникване на пожара и начина му на разпространение върху четирите тютюневи склада. Втората посока е свързана с търсене на инвестиционния интерес по отношение на въпросните постройки. Това заяви преди минути в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. А в пресконференцията за медиите взеха участие и гл. секретар на МВР Георги Костов, шефът на Областната дирекция на полицията ст. ком. Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият прокурор по случая с палежа на складовете Костадин Паскалев. "Основната версия, която ни е известна досега е, че клошарят Любомир Данчев е станал причина за подпалването на складовете, но това по никакъв начин не изключва останалите предположения", посочи главният прокурор. Той отново повтори, че разследването трябва да търси не само прекия извършител, а инвестиционния интерес, който стои зад този пожар. По думите на Цацаров с пожара се вдига цяла бариера от административни трудности, свързани с евентуален инвестиционен интерес към тютюневите складове. Главният прокурор съобщи, че разследването ще бъде осъществявано от екип следователи. Към тях ще се присъединят и служители от ДАНС. Цацаров подчерта, че пожарът в тютюневите складове поразително прилича на инцидента със събарянето на другия тютюнев склад, който се намира на ул. "Одрин" 8. Разрушаването на сградата там започна преди няколко месеца, но беше спряно с жива верига от протестиращи. Още утре експерти от главна дирекция "Пожарна безопасност" заедно със служители на местната служба започват утре оглед на складовете, ще стартира и изготвянето на пожаро-техническата експертиза. Според Цацаров тя ще бъде ключова в разследването. Главният прокурор заяви, че ще бъдат иззети всички документи от общината и районното кметство, които са издадени на собствениците на сградите. Ще бъдат разпитани както те, така и всички длъжностни лица, имащи отношение към издаването на документите. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов обяви, че задържаният клошар Любомир Данчев е подпалил и други две необитаеми жилища, които е живял през 2000 и 2008 г. В стаята на тютюневия склад, където е бил за последно в деня на пожара е намерен сак с предварително подготвени дрехи, което е доказателство, че той е смятал да се мести в друго жилище...” – в. „24 часа”.

„Георги Костов: Най-добрите експерти на МВР ще работят по случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив Най-доброто, което има като експертиза МВР, ще бъде ангажирано в този конкретен случай, за да може накрая да се стигне до обективната реалност. Това каза главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР, по време на пресконференция в Пловдив, във връзка с изгорелите тютюневи складове, предаде „Фокус”. „МВР ще окаже съдействие с най-доброто, което има като експертиза на национално ниво, не само във връзка с експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. В хода на процесуално-следствените действия, всички образци, които бъдат иззети и на които колегите от разследването и прокуратурата назначат експертизи, имаме готовност тези експертизи да бъдат извършени в национална експертиза в Института по криминалистика и криминология в София”, обясни гл. комисар Костов.” – в. „Труд”.

„Версията "Клошар" е основна за пожара в Тютюневия град на Пловдив от събота, но не е единствената. Разследването ще търси не само прекия извършител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад палежа. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след работно съвещание в Пловдив във връзка с опожаряването на четирите емблематични сгради. По случая е образувано следствено дело, което условно ще се води по две направления - криминално и длъжностно. В хода на разследването ще бъдат изискани и проверени всички "хартийки" от собствениците, община Пловдив и други институции. На разпити ще бъдат подложени всички - кметът на Пловдив, районният кмет, главният архитект и други отговорни лица. Пожаротехническата експертиза пък трябва да даде отговор на въпроса за по-късното възникване на огъня в четвъртия склад, който е на друг собственик, посочи главният прокурор. "Предстои да бъде изяснено, при положение че сградите са изгорели, какъв е режимът на тяхното застрояване и какъв е обемът от задължения на собствениците и държавните органи. Казано по друг начин, кои административни бариери пожарът е премахнал", обясни Цацаров. И добави, че когато останат "само голи стени, тогава отпадат множество затруднения пред настоящи или бъдещи действителни собственици, защото съм далеч от мисълта, че показваният по екраните италиански гражданин представлява собственик". Следователите заедно с представители на ДАНС ще проверяват дори включването на Тютюневия град в проекта за Европейска столица на културата 2019. В понеделник прокуратурата задържа и обвини за умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив бездомника Любомир Данчев, който по собствените му признания живее от 35 г. в една от сградите. По време на разпитите Данчев не е отрекъл своята съпричастност към подпалването на пожара, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Клошарят обяснил, че последните три жилища, които е обитавал, също били опожарени...” – в. „Сега”.