„В Либия чакат смърт и след 2 дни помилване", четем в „24 часа"

Либийският върховен съд най-вероятно ще препотвърди смъртните присъди на българските медсестри и палестинеца Ашраф, но очакваме веднага след това до два дни Висшият съдебен съвет да се събере, за да вземе решение за тяхното помилване.

Това заяви вчера европейски дипломатически източник в Триполи. Тази сутрин в 10 часа местно време (11 ч българско) се очаква да започне последното съдебно заседание в 8-годишната история на СПИН казуса в Либия.

„Отново смърт, а след 2 дни помилване в Либия", научаваме от „Труд"

Либийският върховен съд най-вероятно ще препотвърди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинеца Ашраф, но очакваме веднага след това - най-късно до два дни, Висшият съдебен съвет да се събере, за да вземе решение за тяхното помилване.

Това заяви вчера европейски дипломатически източник в Триполи. Тази сутрин в 10 часа местно време (11 ч. българско)се очаква да започне последното съдебно заседание в 8-годишната история на СПИН казуса в Либия.

„Възможни са нови смъртните присъди в Либия", информира „Новинар"

Не е изключено смъртните присъди на медиците да бъдат потвърдени днес от Върховния съд на Либия, прогнозира вчера техният адвокат Хари Хараламбиев. Той заяви, че ако бъде постигнато споразумение със семействата от Бенгази за размера на компенсациите, то по-скоро ще послужи пред Висшия съдебен съвет (ВСС), а не пред Върховния съд. Магистратите може да потвърдят или да отменят смъртните присъди. Ако те ги потвърдят, решението подлежи на ревизия от ВСС, който може да запази, промени или отмени присъдите.

Същевременно ден преди решението на съда Джордж Буш изпрати писмо до Муамар Кадафи. По информация на либийската агенция Джана американският президент е "похвалил историческите и смели позиции на полковник Кадафи по международните въпроси, особено по доброволното отказване на Триполи от програмата за развитие на оръжия за масово унищожение".

„Буш: Кадафи, освободи сестрите", четем в „Стандарт"

Буш призова Кадафи да се намеси, за да издейства освобождаването на осъдените на смърт български медици. Това съобщи Гордън Джондро, говорител на Белия дом, цитиран от АФП. От съдбата на сестрите зависят отношенията между двете страни, допълни той. Според английския текст на информацията Буш поиска Кадафи да помогне за решаване съдбата на сестрите. Призивът е част от писмо, което US президентът прати на либийския лидер. Кадафи получи посланието в понеделник. В него Буш пише, че полковникът "трябва да обърне внимание на случая със сестрите и висящите въпроси, свързани с атентата над Локърби". "Президентът отбеляза колко е важно да бъдат разрешени неуредените въпроси, особено за жертвите на атентата в самолета на "ПанАм" и дискотеката "Ла Бел", както и положението със задържаните български сестри и лекаря в Либия", каза говорителят на Белия дом.

Писмото пристига при Кадафи само два дни преди решението на Върховния съд в Триполи за медиците ни. Днес съдът се произнася по обжалването на смъртните присъди на сестрите. Още през юни Буш отправи призив за освобождаване на сестрите, но Триполи го скастри да не се меси в случая.
"Постигнахме много след възстановяването на отношенията между САЩ и великата Джамахирия. Мисля, че нашите два народа извлякоха полза от развитието на тези отношения", пише още в писмото на Буш до Кадафи. US президентът възхвалява "историческите и смели позиции" на Кадафи по международните въпроси, по-специално "доброволния отказ" на Триполи от програмите за оръжия за масово унищожение.

Служител на Държавния департамент каза, че се надява, ако съдът потвърди смъртните присъди на сестрите, случаят да бъде прехвърлен бързо към Висшия съдебен съвет. Защото съветът има правомощията да ревизира присъдите или да постанови помилване. Според експерти това може да се случи, ако семействата на заразените деца получат исканите от тях парични компенсации и се откажат от смъртните присъди на българите. Либийският в. "Ал Манар" пише, че "се говори" за скорошно споразумение между семействата и ЕС под егидата на фондация "Кадафи". То предвижда близките на болните деца да получат компенсации в размер на 2 млн. долара за всяко дете.


„За седмица хлябът поскъпна с 15%", извежда на първа страница „Сега"

Производителите започнаха да вдигат цената на хляба заради по-скъпия ток, по-високите цени на зърното от новата реколта и поскъпването на брашното.
Вчера в Добрич цената на 700 г хляб бе увеличена за втори път в рамките на няколко дни и стигна 85 стотинки, а до седмица във Варна и Шумен ще се повиши с 15%.

Според председателя на Българската федерация на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев поскъпването вече е факт в по-голямата част от страната. Той обаче побърза да успокои, че заради голямата конкуренция в бранша шоково вдигане на цените не може да се получи.

В страната най-евтин хляб се предлага в Самоков. Там 700 грама струват едва 38-40 ст., а производителите заявяват, че заради по-скъпото брашно ще повишат цената поне с 25 стотинки. В Кюстендил и Ловеч насъщният вече се продава с 10 стотинки отгоре, като тип "Добруджа" от 750 грама струва 80 ст.
Мелниците вдигат цената на брашното, независимо че зърното е от миналата година, за да си осигурят средства за купуване на по-скъпото жито от новата реколта, която е по-слаба заради сушата. Според много хлебопроизводители по-съществената причина е вдигането на цената на електроенергията от 1 юли. За бранша увеличението на тока е в рамките на 7-8%, което увеличава себестойността на хляба с 5 до 8 ст. на килограм.

"Ще останем на загуба, ако не продаваме по-скъпо. Новото жито е с до 30 лева за тон по-скъпо в сравнение със старото и се търгува за 320-350 лв. Мелниците пък повишиха брашното до 600 лв. за тон", оплакаха се вчера собственици на фурни.

Стоковите борси обаче не показват такова драстично поскъпване. В София брашното се предлага на цена под 500 лв. за тон без ДДС, като в последните седмици е поскъпнало само с 20 лв. за тон.

Производители правят и дългосрочни прогнози, като очакват до есента цената на хляба да стигне 1.20 лв. за 700 грама. Но шефът на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов коментира пред "Сега", че такава цена е трудно постижима. Според него в момента цените на пшеницата са спекулативно надути. "Не може в останалите членки на Европейския съюз да струва около 320-340 лв. за тон, а у нас да се искат по 360 дори 400 лв. за тон", смята той. Попов добави, че заради скъпото жито има и мелници, които се отказват да го купуват и на практика прекратяват работа. Според земеделското министерство обаче пшеницата в ЕС се предлага на цени от 170 до 181 евро за тон.

"Пирогов" пред пълен гипс, е заглавието на първа страница на „Монитор"

Персоналът на великата болница "Пирогов", спасила живота на милиони българи е готов да се самогипсира. Ефектът от протестите е, че пациентите вече избягват спешната болница. Над 30 % от леглата са свободни. От министерството на здравеопазването казаха, че започва преструктуриране. Това означава съкращаване на персонала и орязване на отделенията. Повечето от докторите са категорично против започването на ефективна стачка. И прогнозират, че продължаването на протестите ще доубие "Пирогов".
Въпреки това стачният комитет обяви вчера, че започват ефективна стачка в петък 13-ти, в 8 часа сутринта.

Не искахме да се стига дотам, но министър Гайдарски не ни остави друг избор, заяви д-р Атанас Андреев и подчерта, че стачката е била отложена единствено заради обещанието на здравния министър да смени борда на директорите на спешната болница.

Сменен беше само директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков, а останалите членове на борда си останаха, допълни д-р Андреев. В понеделник обаче предложеният за заместник на доц. Спасков доц. Александър Червеняков е отказал да поеме болницата, ако досегашният състав на борда не бъде променен.

Лекарите от "Пирогов" подчертаха, че по-нататъшни преговори за спиране на стачката биха водили единствено, ако са под надзора на по-висша инстанция от министерската.
Медиците настояват за нова техника, защото някои от уредите са на повече от 30 години.

Няма никакъв смисъл да говорим отново с министър Гайдарски, който очевидно не спазва точките от подписаното споразумение, заяви д-р Светлозар Сардовски от стачния комитет. Той припомни, че исканията на готовите за стачка лекари са внесени още в началото на юни до председателя на Народното събрание Георги Пирински и до премиера Станишев.
Лекарите не са решили още дали ще искат оставката на здравния министър Гайдарски, но са категорични, че "поведението му е недостойно".
"Да преговаряме с някой друг би означавало, че той трябва да е сменен. Ние обаче не искаме да се подават оставки, а да се решават проблемите.", обясняват медиците.

Лекарите от "Пирогов" искат позицията да заявят всички политици, включително и столичния кмет Бойко Борисов по отношение на проблемите в спешната болница.

Да кажат, че "Пирогов" не е нужен и ние ще си намерим работа, но проблемът е, че всички хора, които са свикнали да търсят помощ първо от "Пирогов" ще пострадат от такова решение, категорични са още стачниците.

По време на ефективния протест "Пирогов" на практика ще обслужва с пълни екипи пристигащите пациенти и ще може да пренасочва към други болници единствено болните без опасност за живота. Детската клиника и клиниката по изгаряния обаче ще лекуват и случаите без риск за живота.

„Вето за съда да закрива Странджа", съобщава „24 часа"

Поправки в закона за защитените територии, които ще забранят на ВАС да довърши делото срещу природен парк Странджа, ще разглежда днес парламентарната комисия по околна среда.

Има внесени три законопроекта, които са идентични и ще бъдат обединени, съобщи шефът на комисията Георги Божинов от БСП. Вносител на единия текст е той, на втория лидерът на ДСБ Иван Костов, а на третия левият депутат Атанас Мерджанов от името на Зелената партия.

Всяка седмица изненадващи проверки в "Странджа", информира „Монитор"

Всяка седмица ще се извършват изненадващи проверки за незаконното продължаване на строителството в комплекса „Златна перла" край село Варвара. Това обяви вчера ръководителят на Върховната административна прокуратура Митьо Марков. Проверките ще се извършват съвместно от полицията и окръжната прокуратура в Бургас.

Цоньо Цонев от ВАП обясни, че след решението на тричленния състав в „Златна перла" отново са били прекарани ток и вода и веднага били започнати подготвителни работи за строителство. С прокурорско постановление обаче обектът е запечатан. "Гарантираме, че няма да има строителни работи ", заяви той. Проверките в с. Варвара ще продължат до есента, когато се очаква магистратите да се съберат, за да решат съдебния казус. Това ще стане обаче най-рано през октомври, когато приключи лятната им ваканция.

„Внезапни прокурорски проверки в Странджа", информира „Новинар"

Всяка седмица до произнасянето на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за статута на природен парк Странджа ще се извършват внезапни проверки за нерегламентираното продължаване на строителството в комплекса "Златна перла" край село Варвара. Това съобщи вчера шефът на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков. Окончателно решение на ВАС се очаква през октомври.
Съдът отмени статута на защитена територия на най-големия национален природен парк - Странджа, простиращ се на 1161 кв. км.

Проверките ще се извършват съвместно от полицията и Окръжната прокуратура в Бургас. Заместникът на Марков Цони Цонев поясни, че след решението на тричленния състав в "Златна перла" отново са били прекарани ток и вода и веднага били започнати подготвителни работи за строителство. С прокурорско постановление обаче обектът е запечатан. "Гарантираме, че няма да има строителни работи ", категоричен бе магистратът.

Междувременно административната прокуратура съобщи, че не е установила в Банско нарушаване границите на природен парк "Пирин" при строителството в зимния курорт. Там са издадени 10 заповеди за спиране на строежи и две за премахване на незаконно строителство, влизащо в нарушение с градоустройствения план.

„Станишев яден на бирниците", отбелязва „Труд"

Премиерът Сергей Станишев е ядосан на приходните администрации и е върнал докладите им за увеличаване на приходите в държавния бюджет, научи вчера "Труд".

Миналата седмица той се срещна поотделно с шефовете на Националната агенция по приходите, Агенция "Митници" и Агенцията за държавни вземания. Станишев им възложи да предложат конкретни мерки за увеличаване на приходите в хазната.

И в трите доклада обаче ведомствата прехвърляли вината за несъбраните задължения в полето на колегите си. Това ядосало премиера и той поискал общ документ за повишаване на бюджетните приходи.

„Скука и глад пречат на избора на нов син шеф", разкрива „Новинар"

Скуката и гладът на делегатите на конференцията на СДС може да възпрепятстват избора на ново ръководство. Такива опасения изразиха вчера сините на Националния съвет. За да се избегне рискът, Националният съвет предложи отлагане на промените в устава. Множеството предложения за реформи щели да отнемат повече от половината ден. Лидерът в оставка Петър Стоянов намекна вчера, че има опасност на тази конференция да не се изберат нови шефове, защото в 16 ч залата вече ще е празна. Сините се разбраха и за политическата резолюция, която ще приема конференцията. В четири части ще бъде разяснено какво е СДС, бъдещият общ десен проект, единодействие с други десни на местния вот, перспективите в ИС, борбата с корупцията и престъпността, както и специална политика в смесените региони.

„Бутат хотели", извежда на първа страница „Стандарт"

Прокурори се развихриха в Банско и по морето. Два нови хотела в зимния курорт ще бъдат съборени. Други 10 строежа в планината ще бъдат спрени. На още шест обекта е наложена забрана да работят. Това съобщи зам. главният прокурор Митю Марков. Пет хотела в Слънчев бряг също са със заповеди за спиране.

Проверихме само 181 обекта в Банско, това са половината от строежите, заяви Марков. Два от хотелите ще бъдат съборени до основи. Единият е семеен комплекс, в който без разрешение са достроени вътрешни стени. Другият се гради без каквито и да е документи за собственост. Сред спрените хотели са "Сидерлош 3", комплекс "Нарцис", "Гранд Банско", "C енд G". Стопирано е изграждането и на семеен хотел, жилищна сграда "Стар хан", паркинги и заведения.

Проверки ще има и след лятото, отсякоха прокурори. Кметът на Банско Александър Краваров обясни, че при него има само 6 заповеди за отстраняване на технически нередности. Съдбата на хотелите в Банско се очаква да бъде окончателно решена на среща между зам. главния прокурор и шефа на строителния контрол Иван Симидчиев в петък.В Слънчев бряг пък хотел "Дюн" трябва да затвори рецепцията си, а стаите му да се ползват само като гостни, обясни шефът на строителния контрол Иван Симидчиев. Идентично е положението и с хотел "Хевън". За "Оазис" вече е издадена заповед за събаряне. Той обаче може да оцелее, ако собствениците му представят проект за преустройство. Заповеди за събаряне ще бъдат издадени и за още два хотела на пясъка под дискотека "Калигула", каза Симидчиев.Въпреки решенията на Дирекцията за национален строителен контрол това лято хотелите "Дюн", "Оазис" и "Хевън" ще приемат туристи, научи "Стандарт". Заповедите на контрольорите са обжалвани пред Върховния административен съд.

„СДС препитва кандидатите за лидери преди конгреса", информира „Сега"

Кандидатите за нов лидер на СДС отиват днес на предварителен изпит пред Националния съвет на партията, който ще доуточни подробностите около предстоящата национална конференция в неделя. На заседанието ще бъдат изслушани четиримата мераклии за поста - председателят на сините общински съветници в София Стефан Иванов, депутатът Йордан Бакалов, собственикът на "Спетема кафе" Пламен Юруков и столичният седесар Драго Михалев. Те ще представят концепцията си за управление на партията. Програмите им вече са в сайта на СДС.

32-годишният общинар Стефан Иванов ще се бори за връщането в СДС на българските младежи, които бяха движеща сила на синята идея, на активната средна класа, която почувства най-сериозно успехите на кабинета "Костов" и на образованите специалисти. В програмата си за спасяване на дясното той набляга на "изконните десни ценности", съчетани с "европрагматизъм". Той остро разкритикува вътрешните борби в партията. В цялата му презентация обаче няма нито един конкретен ход, който възнамерява да направи, ако поеме кормилото на партията. Той има най-солидна подкрепа. Зад него са областните организации на СДС във Видин и София и общинските в Благоевград, Созопол, Етрополе, Дупница, Хасково, Баните, Суворово и Ботевград.

Пламен Юруков пък залага на децентрализацията в партията. Той обещава да даде думата на партийните клубове при реденето на изборни листи и при избор на ръководство. Юруков заявява, че бизнесмени като него трябва да са гръбнакът на СДС. Ако бъде избран начело на СДС, ще свика нова национална конференция напролет, на която да реализира идеите си. Шефът на "Спетема" се ползва с твърдата подкрепа само на СДС -Велико Търново.

Депутатът и експерт по въпросите на сигурността Йордан Бакалов се пробва за поста втори път след неуспеха му през октомври 2005 г. Той бе номиниран от всички районни структури в Пловдив, където е областен лидер. Бакалов прокламира обединение на сините и политика в полза на хората.

Срещу тримата се възправя и редовият партиен член Драгомир Михалев, издигнат от СДС-Искър. Като свое качество изтъква, че е седесар от 1990 г. и никога не е бил във властта. Михалев се зарича да създаде постоянен институт за подготовка на сини кадри и Център по анализи, прогнози, стратегии, избори и идеология.

Главният редактор на вестник "Демокрация днес" Георги Даскалов също обмисля да се кандидатира за лидер на СДС, научи "Сега". Той още не е официално номиниран, но много хора от страната му се обадили с такова предложение. "Някои хора не са доволни от избора, който им се предоставя", обясни Даскалов. Той щял да говори с максимален брой седесари, преди да вземе решението. Номинации за лидерското място в СДС могат да се правят чак до самия ден на конференцията, затова се очакват още изненади.

„Строят метрото "Надежда" - "Лозенец" с 200 млн. лв. от ЕС", научаваме от „Монитор"

Отсечка на втория диаметър на софийското метро надлез "Надежда" - "Лозенец" ще бъде построена с 200 млн. лв. от фондовете на ЕС. Парите ще бъдат гласувани в европейските структури и отпуснати до няколко седмици. Това съобщи пред "Монитор" зам. - кметът по транспорт на София Велизар Стоилов вчера.

Утре градският парламент трябва да одобри плана на втория лъч на метрото и той да бъде публикуван в Държавен вестник, допълни Стоилов. Той обясни, че това е необходимо, ако строежът на метрото засегне частни имоти и са нужни отчуждителни процедури. По думите му стана ясно, че по трасето на втория метродиаметър няма да са необходими такива, тъй като то минава само по улици.

Както "Монитор" писа, преди две седмици беше обявен търгът за изпълнител на строителството на отсечката надлез "Надежда" - Централна гара - площад "Света Неделя" - НДК - бул. "Черни връх" (Лозенец). Дължината на участъка е 6,5 км и по него ще има седем броя метростанции. Реалното строителство се предвижда да започне в началото на следващата година и да приключи в края на 2011 г.

През 2008 г ще започне и строителството на разширението на метрото от "Деница" в Младост до летището. Отсечката е с дължина 7,1 м.
По трасето има много частни имоти и общината е планирала едногодишен срок за обжалване на отчуждителните процедури, съобщиха от фирма "Метрополитен".

Спирките от първия метролъч на СУ "Св. Климент Охридски" и "Интерпред" вече са почти завършени, съобщи още зам. - кметът Велизар Стоилов. Той допълни, че трасето на софийското метро от "Сердика" до "Младост 1" трябва да бъде пуснато до края на 2008 г.
Софиянци ще могат да ходят от "Надежда" до "Лозенец" с подземен влак от 2011 г.
До края на тази година къртицата трябва да копае под бул."Драган Цанков" и да стигне до десетата станция "Юнак".

После ще се довърши трасето до моста "Въртопо". Релсите там пък ще бъдат покрити от прозрачна конструкция от поликарбонат. Става дума за стъкло, което не се чупи и не старее. Прозрачната конструкция е необходима заради опасността от разходки върху релсите и шума, който ще предизвикват влаковете, обясниха специалисти.

По плановете третият диаметър на софийското метро ще започне от кв. "Васил Левски" през Подуене, НДК, "Пирогов" до кв.Княжево. Той е дълъг 18 км. и има 15 станции.

Трите диаметъра ще се пресичат в централната част на София ¬ на пл."Св. Неделя", пред СУ "Св. Климент Охридски" и при НДК.

Станишев забрани коалиции с ГЕРБ и "Атака", четем в „24 часа"

Забранените коалиции за БСП на местния вот са с националистически, екстремистки и популистки партии, обяви лидерът Сергей Станишев, след като ИБ одобри вчера рамката за коалиционната политика на партията.

Не сме всеядни, няма победа на всяка цена, отсече Станишев. Например коалиция на БСП с "Атака" в Кърджали за него би била безпринципна.

Партньорствата за вота не са самоцел за БСП, те могат да са само на основата на разумен политически компромис, уточни говорителят на партията Ангел Найденов. БСП в Кърджали обаче продължава да иска общ фронт на всички останали партии срещу ДПС. Местният соцлидер Милко Багдасаров заяви, че на местно ниво няма да се сключват коалиции. "Подкрепяме едно гражданско сдружение и ще търсим убедителна кандидатура за кмет", каза той.

Кърджали не е Сталинград, повтори соцлидерът тезата на ръководството и настоя, че "изкуственият сблъсък между българи и турци" е вреден, в никакъв случай БСП не трябва да се връща към 1995 г. Тогава бе битката между червените и Доган, а Георги Първанов отговаряше за региона. Станишев отрече да прави намек по адрес на президента. Днес подобно противопоставяне е неприемливо, трябва да модернизираме българския етнически модел на основата на европейските практики, обясни той. Станишев не назова конкретно ГЕРБ като "забранена", но през последните месеци неколкократно я обяви за опасно популистка. Той коментира заявката на Бойко Борисов за нов кметски мандат в контекста на думите на генерала от миналата седмица, че ако премиерът публично го помоли да се откаже, ще го стори: "Таман се бях нагласил да го помоля, и той обяви своята кандидатура."

Сред желаните от БСП партньори са "тези, с които сме извървели дълъг път" - Коалиция за България, подкрепилите ПЕС на евровота, както и синдикатите. НДСВ и ДПС също, като може да се сключват следизборни споразумения.

На 28 юли на Бузлуджа БСП ще представи основните си кандидати за кметове. Очаква се оттам да обяви и девиза си за вота през октомври.

„Кандидатите за студенти - 3000 по-малко", информира „Труд"

Три хиляди младежи по-малко са подали документи т.г. за кандидатстване в Софийския университет. 12 864 души ще се борят за 4667 места . През м.г. СУ е бил "атакуван" от 16 117 души.

За сметка на това в УНСС документи са подали 15 000 младежи, докато през м.г. са били 12 000. Едно от обясненията за преливането от СУ към УНСС е формата на изпита. В икономическия вуз конкурсът е с тест, докато в Алма матер се развиват теми. От образователното министерство обясняват намаляването на кандидатите с това, че випускът от абитуриенти е бил по-малък - 70 000 младежи завършиха училище тази пролет.

В Пловдив, Варна, Велико Търново и Шумен мераклиите за висше също са по-малко, отколкото през минали години.

„Рокадите в кабинета се бавят заради Царя", научаваме от „Новинар"

Съветът на коалицията беше насрочен за този вторник, но Симеон Сакскобургготски пак го няма и той отново беше отложен. Това споделиха вчера от централата на ДПС след съвместното заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група. По-рано вчера министър-председателят Сергей Станишев пък заяви, че във вторник вечерта ще се чуе по телефона и с Ахмед Доган, и със Сакскобургготски, за да уточнят кога ще се състои дългоочаканият коалиционен съвет. Ще се чуе със Симеон, ако той има роуминг, коментираха обаче в ДПС. Хората на Доган признаха, че ситуацията е изнервяща и напрежението в страната расте, но обясниха, че топката не е в техните ръце. На заседанието на ЦОБ депутатите от ДПС обсъдиха обстойно и закона за местните избори. Той предстои да бъде гледан в пленарна зала тази седмица, защото трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента.

Тази седмица ще се проведе и съветът на коалицията, съобщи още премиерът Станишев след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Министър-председателят добави, че освен рокадите в кабинета на коалиционния форум ще бъдат разгледани и предложенията за създаване на Агенция за горите и Агенция за националната сигурност. За министър на правосъдието трябва да бъде представена кандидатура от НДСВ, но ,разбира се, и аз имам своите виждания, припомни Станишев. Той обеща, че промените в правителството ще бъдат направени едновременно.

Социалистите решиха вчера, че на местните избори през есента БСП ще участва в коалиции и ще си съструдничи с традиционни партньори. Сред тях са НДСВ, ДПС, неправителствени организации, синдикати и др. Няма да допускаме коалиции с националистически, екстремистки и популистки партии, уточни обаче говорителят на партията Ангел Найденов. За всички областни градове в страната ще има и политическа позиция на Изпълнителното бюро. Не смятам за удачна коалиция с "Атака" в Кърджали, предупреди Станишев. По повод кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София той коментира: "Преди време столичният кмет беше казал, че ако го помоля, няма да се кандидатира. Аз тамън се бях нагласил да го помоля да не го прави и той взе, че се кандидатира."

„Летен грип поваля по 2500 на седмица", съобщава „Стандарт"

Климатиците докараха летния грип. Хората, които работят в офиси на температури с десетина градуса по-ниски от тези навън, стават податливи на вирусни инфекции. Това съобщи за "Стандарт" д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Специалистът обясни, че организмът може да понесе нормално температурна разлика до 5-6 градуса.

Бил съм в офиси, където е 23 градуса, когато навън температурата е 35 по Целзий - тази разлика сериозно затруднява организма, разказа епидемиолог №1.

Лятната инфекция се предава лесно по въздушно-капков път. Хората обаче масово не търсят лекарска помощ, разчитат на самолечение. Само 2245 души са се обърнали към личния си доктор заради лятна настинка.

В тази група най-малобройни са столичаните - 25 души на всеки 10 000 население. Засега първенството държи Пазарджик с 95 грипави на 10 000 души, следван от Търговище - 71, Хасково - 60, Кърджали и Смолян - 56 на 10000.

При повечето заразени неразположението минава бързо и без усложнения в рамките на 4-5 дни, уточни д-р Кунчев. Хремата и кашлицата в офиса се засилват заради ниските температури на климатика, подчерта специалистът.
Грипът не се лекува с антибиотик, подчерта д-р Кунчев. В първите часове от заразяването помагат антивирусните препарати "Тамифлу" или "Рамантадин". Те се прилагат най-вече при висока температура и силна отпадналост. Ако състоянието на болния не е толкова тежко, ще му помогнат и таблетки "Парацетамол" или прахчетата "Фервекс".

Добре е организмът да се подпомогне и с витамини - "С" и "В комплекс". За да се изхвърлят токсините, трябва да се пият повече течности - сокове, чай с мед и лимон, айран. Най-важното е болният да остане два-три дни на легло. Сънят и спокойствието са силни оръжия срещу инфекцията. Сега е топло и е добре прозорецът непрекъснато да стои отворен, за да влиза свеж въздух, обясниха доктори.

"Пирогов" отново в бойна готовност, четем в „Сега"

"Пирогов" отново е на крак. От днес се подновяват едночасовите протести в "Пирогов", съобщи вчера лидерът на протестиращите д-р Кръстьо Пенчев. Персоналът на болницата отново се подготвя и за ефективна стачка.

Причината е, че здравният министър Радослав Гайдарски назначи вчера нов борд на болницата, в който 4 от 5 члена са от старото ръководство.

"МЗ не изпълнява споразумението ни", обясни Пенчев. На 2 юли контактните групи на медиците и на МЗ се споразумяха да се обяви конкурс за нов директор и да се назначи нов борд до 6 юли. Едно от условията на протестиращите беше в борда да не влизат лица, участвали в управлението на болницата от 1990 г. насам. Срещу това медиците се съгласиха да спрат протестите.

Гайдарски действително освободи досегашния директор Спас Спасков и обяви конкурс. Стачният комитет пък трябваше да състави списък с имена, които министърът да има предвид при съставянето на борда. Ден по-късно медиците предложиха свои трима кандидати - доц. Александър Червеняков, д-р Стефан Стоилов и д-р Петър Ценков. В новия борд обаче влизат досегашните членове Атанас Додов, Весела Димитрова, Владислав Христов и Емил Таков, срещу когото бяха насочени най-силните критики на протестиращите. От предложените от пироговци имена в новия борд присъства само Червеняков. "Не сме доволни от новия борд, нека министерството изпълни коректно поетите задължения. Ако това не стане, стачният комитет се освобождава от задължението да прекрати протестите", каза Пенчев.

Предложенията на медиците са взети предвид при определянето на новия борд, сложен е и техен човек. Министърът като принципал обаче е в правото си да прецени кой най-добре може да управлява държавната собственост, коментираха от МЗ.

Медиците ще излизат на протест пред болницата всеки ден до сряда. Тогава двете контактни групи трябва да се срещнат отново, за да обсъдят увеличението на заплатите на персонала на болницата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те са готови да стачкуват ефективно. Пенчев заяви, че на срещата стачният комитет ще поиска от министерството да изпълни поетите в споразумението задължения. На практика това означава, че здравният министър Радослав Гайдарски трябва да назначи нов борд.

"Пирогов" стачкува ефективно на петък 13, информира „Новинар"

На 13 юли, петък, медиците от "Пирогов" започват ефективна стачка. Това стана ясно по време на подновения вчера едночасов протест пред болницата. Те искат гарантиран месечен доход от 1600 лв. за лекар, 800 за медицинска сестра и 400 лв. за санитар. Въпреки стачката "Пирогов" няма да връща пациенти. Единствено могат да бъдат отказвани записвания за планови операции. Вчера медиците поискаха оставката на здравния министър Радослав Гайдарски. Като мотив те посочиха безпринципното му поведение спрямо тях. При постигането на споразумение Гайдарски заяви, че в новия борд на директорите няма да има хора от старото управление на болницата. В понеделник, когато членовете на борда бяха определени, се оказа, че единствената смяна е предложеният от стачния комитет доц. Александър Червеняков. Той обаче е отказал участие в борд, в който ще е само фигурант.
Събралите се пред болницата медици обявиха, че не приемат състава на новото ръководство и че не са видели заповедите за освобождаване на стария борд и назначаването на новия.

С тези момчета няма какво да преговарям повече, те играят ролята на кадровици, заяви пък от своя страна министърът на здравеопазването. Той допълни, че те вече си имат борд и да преговарят с него.

Днес новото ръководство ще се срещне с протестиращите в кабинета на изпълнителния директор. На срещата ще се обсъдят синдикалните искания на медиците. Втора стъпка в преговорите ще е разработване на проект от новите директори за преструктуриране на болницата.

"Струва ми се, че в "Пирогов" вече не знаят какво точно искат." Това каза вчера премиерът Сергей Станишев по време на заседание на БСП. Той изрази готовност да разговаря с протестиращите, но ги призова към отговорност. Здравният министър запозна парламентарнта група на социалистите с обстановката в института.

Малко след изказването на премиера обаче стана ясно, че и миньорите от "Марица изток" също спират работа от понеделник. Вчера след срещата им с ръководството на мините стана ясно, че са постигнали споразумение по част от исканията си за по-високо заплащане. След преговорите обаче синдикатите са връчили уведомително писмо на директора на мините Иван Марков за начало на ефективна стачка от понеделник. 7500 миньори са готови да спрат работа. Следващия вторник ръководстово ги кани на нови преговори.

„Екотехнологии пазят пистите в Боровец", разкрива „Монитор"

Пистите в Боровец се поддържат помощта на съвременни екотехнологии, прилагани в напредналите страни. Това съобщи инж. Василия Константинова, директор "Развитие" във фирма "Бороспорт". Курортът е един от най-сполучливите примери за съчетаване на развитието на ски туризма и опазване на околната среда. Ние първи в България приложихме хидросеенето на пистите. Преди това бяха изградени скъпи дренажни системи, под и над земята. Почистването от камъни на пистите се извършва ръчно, добави тя.

До 2 месеца ще внесем за одобрение в МС наредбите за екооценките на инвестиционните проекти, които ще засягат териториите, включени в евромрежата "Натура 2000", съобщи Михаил Михайлов, началник отдел "Защитени територии" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По процедурите в наредбата ще се правят екооценките и ще се разрешават или отхвърлят инвестиционните проекти, уточни той.

Според Михайлов в момента най-ясни са правилата, засягащи националните паркове и резерватите, защото там има строги забрани за човешка дейност и строителство. За останалите защитени зони винаги може да се намери баланс между интересите на инвеститорите и опазването на околната среда, каза още той. Некоректно е да се изправя обществото пред избор - защитени територии или инвестиционни проекти, добави държавният чиновник.

В света до 10 процента от площта на защитените територии се използва за развитие на туризъм, спорт и почивното дело, каза Цеко Минев, председател на ски федерацията. На практика обаче у нас, почти никъде не е достигнат този праг. Само 0,3 на сто от територията на национален парк "Пирин" в момента е заета от ски зоната над Банско. Никой не казва, че на всяка цена трябва да се застрои планината. Има технологии, които позволяват да се градят писти и да се щади природата. Мисля, че ако се процедира по този начин ще има шанс да бъде изградена и ски зоната над Добринище. Българският бизнес не е срещу природата, допълни той.

„Джакпот от 13 седмици пада за фаталния петък", отбелязва „24 часа"

13 седмици трупан джакпот, няма как да не се катурне ден преди петък, 13-и.

Тази мантра повтаряха и вчера десетки тото маниаци пред пунктовете в София. Същите тези обаче на предния тираж се кълняха в магическата дата 7.07.2007 г.

Всъщност магична вече става сумата, натрупана в трето теглене на "6 от 49". Очаква се в четвъртък тя да стигне 2,5 млн. лв.

Джакпотът ще даде сериозно рамо, ако не за печалбите на хотелиерите ни, то поне в статистиката за туристите, посетили страната ни, категорични са туроператори. Стотици хиляди румънци пак преплават Дунава в преследване на рекордната сума. Всъщност това е осмият по големина джакпот в 50-годишнината на тотото.

„Лечков злоупотребява с власт, твърди БСП", научаваме от „Труд"

"Ще оспорваме отпускането на кредита от 11 милиона евро за община Сливен, ако договорът с Дексия комунал кредит банк бъде подписан еднолично от кмета Йордан Лечков, без той да бъде одобрен от общинския съвет", обяви вчера лидерът на БСП в Сливен Мартин Славов. И уточни, че червените общински съветници ще използват всички законови средства за това, тъй като градоначалникът злоупотребявал с властта си.

„Комисията по досиетата отвори читалня за редови граждани", съобщава „Сега"

Комисията по досиетата отвори вчера читалня, в която гражданите могат да се запознаят с информацията за себе си в архивите на бившата Държавна сигурност.

Читалнята се намира в кабинет във втората сграда на парламента на пл. "Батенберг" 1 в София. По закон органът е длъжен да предостави на всеки гражданин информацията, събирана за него или починали съпруг/а или роднини по права линия до втора степен. Искането се отправя чрез писмо със свободен текст, адресирано до комисията по досиетата на временния й адрес - пл. "Батенберг" 1. Документите се предоставят до месец. Читалнята се отваря, за да се спази този срок за хората, които вече са подали молби, обясни членът на комисията Валери Кацунов пред "Сега". Информация за роднини се предоставя срещу пълномощно, подписано от тях, а ако са починали - смъртен акт. Комисията отговаря с препоръчано писмо с ден и час за прочит на архивите. Позволено е и да се правят копия.

До седмица комисията ще обяви резултатите от проверката за Георги Първанов и случая с папка "Гоце", обяви шефът на комисията Евтим Костадинов пред "Дарик" радио. Преди президентските избори м.г. Първанов потвърди наличието на въпросната папка, но отрече да е работил за ДС. В нея била отразена работата му като научен консултант и редактор на виден български емигрант.

Следващият списък на комисията ще разкрие сътрудниците на ДС в президентските администрации, парламентите и кабинетите на прехода. Оттам се надяват да им остане време и за агентите сред медийните шефове, преди да подхванат проверката за местните избори.

„Над €1 млд. от фондовете на ЕС потънали за година", пише „Монитор"

Над 1 милиард евро са злоупотребите при усвояването на средствата от европейските фондове, показва доклад на Европейската комисия, публикуван вчера.

Липсва единна и адекватна политика по предотвратяване на злоупотребите, а страните в ЕС не докладват пълно за регистрирани нередности, заяви административният комисар на ЕК Сийм Калас, цитиран от сайта EUobserver.com. Според Калас от това страда сериозно авторитетът на ЕС.
Като основни слабости при борбата с корупцията и злоупотребите с европейски фондове Калас спомена липсата на докладване навреме и в подробности на регистрираните нарушения, както и омаловажаването на проблемите.

Такива проблеми бяха посочени и в доклада на ЕК за България, представен през юни. До 2013 година страната ни ще има достъп до 6.8 милиарда евро от европейските фондове. Но още през 2006 г. премиерът Станишев призна, че чиновниците и бизнеса не са готови са представят проекти и да ползва финанси от фондовете.

В доклада на ЕК се констатира, че България не е готова да взема пари от структурните фондове и програмите за подкрепа на селското стопанство. Предстои и проверка на Разплащателната агенция, която трябва да заработи до края на годината. След това може се вземе решение за прилагане на предпазна клауза - ограничаване на средствата във фонд „Земеделие".

„Президентските интелектуалци търсят успешни кметове на ДПС", четем в „Сега"

Националният комитет на интелектуалците "Съзидание" се оглежда за успели кметове от ДПС, които да подкрепи, обявиха учредителите на официалното си представяне вчера. Те обаче обещаха да кажат имена до 2 седмици.

"Оглеждаме и обмисляме, има интересни кандидати, които ще бъдат подкрепени и от българи", обясни председателят на комитета Иван Гранитски.
Идеята за създаването на организацията се появи преди месец, част от участниците в него тогава не скриха, че имат подкрепата на президента Георги Първанов, а инициативата е съгласувана с него. Голяма част от учредителите му са били и в инициативния комитет за издигането на Първанов за втори мандат м.г. Вчера обаче те подчертаха, че допирните точки били само във възгледите им, но не и в създаването на организацията. "Между нас и държавния глава има съвпадение на философията за обединение. Но ние няма да си позволим да го занимаваме с такива дребни неща като подкрепата за един или друг кмет", обясни Гранитски.

Интелектуалците се обявиха за засилване на ролята на гражданското общество в политиката и призоваха след местните избори да започне дебат за стратегическите цели и приоритети на страната в дългосрочен план. За същото призова и Георги Първанов при встъпването във втория мандат.

Над 25 са вече кметовете, подкрепени от интелектуалците. Сред тях са основно леви градоначалници, но има и двама на СДС - Румен Рашев на Велико Търново и Иван Чомаков на Пловдив, както и двама на НДСВ - Цонко Цонев на Каварна и Детелина Николова на Добрич. Според Гранитски това нямало да разколебае нито левия, нито десния електорат, тъй като кметските избори били силно мажоритарни.

Критериите за подбор са следните: да са добри стопани на своите градове, да са работили за развитието на културата и да са печелили по няколко мандата, обясни той. Най-вероятно интелектуалците няма да подкрепят Бойко Борисов, тъй като половин мандат не им е достатъчен, за да го оценят.

Междувременно просветният министър Даниел Вълчев призна, че обмисля възможността да се кандидатира за кмет на София. Прословутият с чувството си за хумор царист не изключи да се намерят и група интелектуалци, които да го подкрепят за вота наесен. "В политиката всичко е възможно", съвсем сериозно допусна той. Вълчев не уточни дали НДСВ би застанало зад евентуалната му кандидатура. Според източници от партията идеята е лично негова и не е обсъждана. Повечето му съпартийци възприеха изказването като шега. "Даниел има превъзходно чувство за хумор, а и никога не се захваща с губещи каузи", коментираха те. Други предположиха, че изявлението е част от политическия пиар на министъра, който бяга пред вятъра в случай, че царят реши все пак да го отстрани от кабинета.

След Стефан Данаилов социалистите в столицата издигнаха още една министерска кандидатура - на дипломат номер едно Ивайло Калфин. Засега най-много номинации има шефът на градската организация Румен Овчаров.

ОСОБЕНО МНЕНИЕ
"Това не са обикновени избори, а изборите. Те са стратегически, защото ще предопределят следващите 4 години". Така вътрешният министър Румен Петков определи вота наесен пред БНТ. Според него БСП работи добре с интелектуалци, но не е възхитена от подкрепата им за десни кандидати. Петков предупреди, че някои хора в партията гледат на вота като на предстоящ конгрес. "За мен партията и нейните лидери трябва да излязат и да се бият на изборите, а не за конгреса. Това ще бъде много груба грешка", каза той. Според министъра кандидатурата на Румен Овчаров за кмет на София носи много заряд. "Той е много силен характер, остър човек и трябва да си работил с него, за да можеш да го оцениш", допълни Петков.