"24 часа"

До дни проект срещу давността за престъпления при приватизацията

Два варианта за отпадане на давността за престъпления при приватизационни сделки подготвя ГЕРБ, научи "24 часа".

В събота премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на давността за тези сделки, защото по време на раздържавяването са били откраднати над 30 млрд. лв. и поиска юристите от ГЕРБ да проверят дали има възможност законово да се приеме това. Премиерът подчерта, че по време на приватизацията не е имало ГЕРБ, а тогава "милиарди са погубени и откраднати". "Труд"

31 млн. лв. преразход за лекарства вади НЗОК от резерва си

Само за последните три месеца преразходът на НЗОК за лекарства е с малко над 31 млн. лв. над заложеното в бюджета за съответния период. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на касата, на което беше приет бюджетът за здраве за 2018 г., съобщава в. "Труд".

"Стандарт"

Бюджетарят на държавата става здравен министър

Дясната ръка на Владислав Горанов, топфинансистът Кирил Ананиев, ще е новият здравен министър. Новината потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ, малко след заседанието на Политическия съвет на коалицията. Той утвърди официалната номинация за министър на здравеопазването, но не посочи името на наследника на проф. Николай Петров.

"Монитор"

Всеки ден по две баби хвърлят пари през балкона

Всеки ден по две баби хвърлят пари от балконите си на телефонни измамници. Това показва статистиката на "Национална полиция", предоставена за "Монитор". Цифрите сочат, че само от началото на годината регистрираните случаи на измами са 687. При тях са дадени общо над 5 млн. лева, които са отишли в ръцете на мошениците. Основните задържани играчи от тях обаче са едва 54, показват данните на "Национална полиция".

"Сега"

Фандъкова ще принуждава софиянци да карат супер екоавтомобили

Столичани ще трябва да се изравнят по екостандарти за колите си с най-богатите европейци и ще бъдат допускани в града само с автомобили от най-висок клас или с нулеви емисии на газовете. Това ще се случи, ако се изпълни желанието на кметицата Йорданка Фандъкова, която се подписа под общо писмо с кметовете на Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки с настояване в ЕС да се въведат единни по-строги мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт.

"Дума"

330 хиляди безработни не търсят работа

Над 330 хил. души, или около 10% от трудоспособното население на България са демотивирани да си търсят работа, сочи проучване на агенция "Тренд" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт".

Само 1% от всички анкетирани са имали положителен опит при намирането на работа чрез бюрата по труда. 42 процента са се пробвали неуспешно да се реализират чрез тях, а 39 никога не са търсили помощта им. Въпреки това 52% смятат, че държавата е длъжна да им осигури работа.

"Капитал дейли"

Кирил Ананиев е вероятният бъдещ здравен министър

Кирил Ананиев, автор на бюджетите на България през последните 20 години в качеството му на заместник-министър на финансите, ще бъде новият министър на здравеопазването. Това съобщиха няколко независими един от друг източници на "Капитал", като сред тях са и политици от управляващата партия. Кандидатурата на Ананиев е била одобрена по време на заседание на коалиционния съвет в понеделник (лидерите на партиите в управлението - Борисов, Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров), но ще бъде оповестена от премиера в петък, след гласуването на бюджета за следващата година. Ананиев ще управлява бюджет от около 4.4 млрд. лв., като 3.8 млрд. лв. от тях са средствата на здравната каса за следващата година.