24 часа

Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски ще са новите 4 региона на България

Няма да имат центрове. Може да има градове с функции по планиране. Обмислят разделяне на Закона за устройство на територията на две.

"Има проект за промени в Закона за регионалното развитие с няколко основни акцента. Първият е нов териториален обхват - предлага се вариант с 4 района: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски." Това съобщи новият регионален министър Петя Аврамова пред кметовете на годишната среща на местната власт в Албена.

Труд

Дават на общините част от пътните глоби

И чиновници ще санкционират нарушители. Кметове искат целеви субсидии за превенция на бедствията. След като кметът е отговорен за всичко на територията на общината, нека той има право и средства да упражнява контрол.

Монитор

Дават статут "трамвай" на колоездачите

Колоездачите ще имат статут на трамвай или иначе казано, ще имат предимство навсякъде по пътищата. Останалите участници в движението, дори и пешеходците, ще трябва да ги пропускат по велоалеите, на кръстовищата и дори на тротоарите, ако няма обозначена зона за каране на колело.

"Колоездачите са крайно недисциплинирани. Те не спазват никакви закони. Само една малка част от тях го правят. Даването на повече права, ще ги направи още по-невнимателни", смятат представители от Пътна полиция, които са категорични, че ще се противопоставят на готвените промени, стигне ли са на обсъждане в парламентарна комисия.

Стандарт

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания

Премиерът Бойко Борисов е възложил на депутатите от ГЕРБ и на социалния министър да придвижат и гласуват наведнъж законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Ден след като протестиращите майки обявиха, че ще го държат лично отговорен за ангажиментите към провеждането на реформата, премиерът заяви, че единствената му отговорност е да осигури допълнителни 150 милиона лева в бюджета за следващата година и не е негова работа да определя как да бъдат разпределени тези средства.

Сега

Борисов за изтребителите: Аз държа да са нови

Премиерът Бойко Борисов заяви, че са подадени оферти за най-добрите изтребители, но той държи армията ни да се оборудва с нови машини.

"Аз държа да са нови. Помолил съм Каракачанов да покани и летците от "Граф Игнатиево", бойните ни пилоти, също да участват, да участват, да гледат, защото в края на краищата, първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят за какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят и не на последно място - те ще летят на тях", каза Борисов.

Капитал дейли

"Булгаргаз" ще може да променя цената по договора с "Газпром"

Дългосрочният договор между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставка на природен газ в България е вече променен, съобщиха от държавния газов оператор. Между страните са подписани анекси, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от ЕК ангажименти, които руската компания пое към няколко държави от Югоизточна Европа.

Поправките са били направени изцяло по предложение на "Газпром" и са приети от ръководството на "Булгаргаз". Те не водят до промяна в цената на природния газ, а само дават възможност за воденето на преговори в тази посока. Резултат от този процес може да има най-рано в началото на следващата година.

Дума

Криза с дървата за огрев за населението

Преди началото на зимата, когато хората традиционно се запасяват с дърва за огрев, се очертават два основни проблема - по-високата им цена в сравнение с миналата година и трудното снабдяване с тях, научи ДУМА. През миналата година цените на буковите дърва се движеха средно между 80 и 90 лв. за тон, сега са 120-130 лв., а на места достигат 170-180 лв.

Заради тази назряваща криза трима депутати от "БСП за България" - проф. Светла Бъчварова, Дора Янкова и Лало Кирилов, отправиха питане към министъра на земеделието Румен Порожанов. "Не само дървата за огрев са недостатъчни, но и цените са изключително високи", заявяват те.

По неофициална информация във връзка с проблема Румен Порожанов спешно събира шефовете на държавните горски стопанства.