"24 часа"

Вместо да кара ски в Копаоник, Асен Петров е мъртъв след падане от високо в Белград

Оператор в популярен български спортен сайт бе намерен мъртъв след падане от високо в Белград, а сръбските власти уведомиха нашите едва на 5-ия ден. Според местния сайт "Блиц" Асен Петров от Спортал.бг се е самоубил. Властите обаче не изключват 26-годишният мъж да е паднал при инцидент или да е бил бутнат. Мистерията със смъртта му е пълна, тъй като Асен е трябвало да кара ски и сноуборд в курорта Копаоник. Вместо това е бил в сръбската столица с две момичета, които приятелите му не познават, а Асен не е общувал с тях във фейсбук.

"Труд"

Когато тълпата разби парламента

През януари-февруари 1997 г. платени групи футболни запалянковци и маргинални елементи, подстрекавани от политици от СДС и други противници на социалистическата партия, атакуваха, разбиха и подпалиха Народното събрание. Тази вандалщина веднага беше наречена "народна революция" с цел "сключване на нов обществен договор". По-късно премиерстващият шеф на СДС Иван Костов определи събитието като "най-значителното за ХХ век".

Всъщност разнообразни лумпени, социално незрели младежи и объркани наивници бяха произведени в "гражданско общество". Професионални дезинформатори и просто любители в областта на подривната дейност, недостойни за професията журналисти и продажни медии многократно твърдяха тази и редица други лъжи, направиха кариери и пари.

"Стандарт"

Радев назначава служебно правителство

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това става ясно от позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

"Монитор"

Студът замрази бежанския натиск

Студът замрази бежанския натиск към страната ни. Това показва справка на "Гранична полиция", с която "Монитор" разполага. Според цифрите в началото на август - от 11-и до 18-и, в страната ни са били заловени общо 816 мигранти. На вход през държавната граница са били 99, а на изход 110. Във вътрешността на страната, след като вече са влезли през зелената граница, са били спипани 607 души.

"Сега"

Депутатите пак игнорираха резултатите от референдума

Обсъждането на националния референдум от 6 ноември 2016 г., на който мнозинството гласували поискаха въвеждане на чист мажоритарен избор, задължителен вот и намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. на глас, се препъна още на първото си препятствие. Проектът на ГЕРБ, с който се одобряват резултатите от допитването, се натъкна на масирана съпротива в правната комисия на НС. Той бе подкрепен единствено от 6-има техни депутати. Против гласуваха 11 членове на комисията от БСП, ДПС, Реформаторския блок, "Атака", Патриотичния фронт, БДЦ-НС и АБВ.

"Дума"

ГЕРБ ни докара до енергийна просия

С калпавата си политика в областта на енергетиката ГЕРБ ни докара дотам да просим ток от съседите си. Заради по-високото потребление през последните дни страната е поискала ток от Румъния. Тя обаче е отказала да пренасочи част от електричеството си към България, тъй като и там температурите са много ниски и потреблението е завишено. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък обясни, че и нашата страна е отказала помощ, поискана от Турция, за около 200 мегавата.

За да се осигури страната с ток, Петкова издаде заповед да бъде активиран т. нар студен резерв. По-късно обаче тя призна, че е имало проблем с активирането му. От 6 енергийни предприятия в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол", каза тя. Работим за това да не се стигне до режим на тока, наши съседи спират износа на енергия, призна Петкова.

"Капитал дейли"

Износът на ток от България може да бъде спрян

До режим на тока заради минусовите температури, които водят до високо потребление, няма да се стигне, но има вероятност от спиране на износа на електроенергия. Това обяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на брифинг в Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Спирането на износа ще се наложи, ако някоя от централите производителки аварира, мини "Марица изток" не успява да доставя въглища или съседните на България държави също спрат да изнасят, посочи изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Към момента обаче всички мощности в страната работят с почти пълно натоварване като се изключат фотоволтаичните. Единствената, която не работи е ТЕЦ "Русе", която осигурява студен резерв, а до понеделник такъв проблем имаше с единия блок на ТЕЦ "Бобов дол" - и двете собственост на Христо Ковачки.