Скандалът с отхвърлената кандидатура на оперната прима Дарина Такова да преподава в Националното музикално училище е сред тематичните акценти на вестниците във вторник.

"Столина Добрева няма да подаде оставка като директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Това е заявила тя по време на среща на нея и министъра на културата Боил Банов... На срещата Банов е заявил, че подаването на оставка в тази ситуация е "морален казус" и е изразил несъгласие с решението на Добрева да спази процедурата по провеждането на конкурса за преподавател в образователната институция и да поиска от Дарина Такова да изпълни 5 произведения в съпровод на пиано, при положение че оперната певица от 12 години не е на сцена именно заради травма на гласните струни. Банов каза още, че ще назначи да бъде извършена проверка на училището. Според него вътрешните правила за провеждане на конкурси могат да бъдат променяни. След срещата Добрева коментира през Българската национална телевизия, че по време на срещата Банов не е поискал оставката й, а разговорът е бил конструктивен. Тя обясни, че ще потърси по какъв начин може да привлече Такова да бъде част от преподавателския екип на училището. Тази сутрин пред Министерството на културата се събраха родители, ученици и възпитаници на музикалното училище, за да подкрепят Добрева..." - в. "Дневник".

"Банов стисна зъби и пожали Добрева Директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева остава на работа, но ще търси подходящо място в школото за известната ни оперна певица Дарина Такова. Това стана ясно след близо два дни вълнения в социалните мрежи, тръгнало от писмо на оперната прима. Световното известната Такова, която преди повече от 12 години загуби гласа и мястото си на световната сцена се оплака във Фейсбук, че директорката на музикалното училище Столина Добрева я кара да изпее пред комисия 5 песни. Аргументът е, че това е процедурата, за да стане учител по пеене. Безспорното унижение, на което подложили родните корифеи Такова, изкара от равновесие министър Боил Банов, който също в социалните мрежи поиска оставката на директорката. Неговият упрек към Добрева, че не може да гони от училището светила като оперната ни прима и трябва да бъде по-гъвкава в процедурата, предизвика огромен брой негативни коментари защо министър насърчава неспазване на процедури. В социалните мрежи припомниха подобен негативен пост на Такова преди година, когато не успя да стане шеф на Софийската опера. В защита на директорката пък се изказа първоначално шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, а от сутринта десетки деца и родители застанаха под прозорците на училището да бранят Добрева преди срещата с министъра. "Това е морален акт - оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така, че не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила", коментира министърът след срещата, цитиран от Би Ти Ви. "Банов не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала. Така че искам да успокоя всички, които се вълнуват по въпроса. Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея", заяви самата директорка. "Случаят Такова" приключи с началото на мащабни проверки от страна на министерството към конкурсите, които се правят във всички учебни заведения, които са под патронажа му." - в. "Стандарт".

"Деца от Музикалното училище в София и техните родители се събраха на символичен протест пред Министерството на културата, за да изразят несъгласието си с решението на Боил Банов да поиска оставката на Столина Добрева... Както се знае, примата преди години загуби гласа си след неуспешна операция и няма как да мине "изпитния" кръг, който включва пеене. В "Тази сутрин" по Би Ти Ви Добрева заяви, че не оспорва таланта и постиженията на Такова, но тъй като правилата вече били приети за всички кандидати, трябвало да се съобрази с процедурата. Предложи обаче Такова да преподава като гост лектор или да води майсторски клас в училището. "Ние сме тук в подкрепа на правилното решение на господин министъра, защото както нашата директорка има пълно право, така и госпожа Дарина Такова има пълно право, за чиито заслуги ние нямаме никакво съмнение. Безкрайно много уважаваме нейния труд, нейните изяви и нейната кариера. За всеки би било голяма чест и радост тя да преподава в Музикалното. А нашата директорка е коректен, достоен и етичен човек. Тя е била задължена да постъпи според закона", коментираха родители пред министерството. "Парадоксалното в случая е, че се иска оставката на човек, който е спазил правилата", добавиха от протестиращите. "Не смятам, че в моите действия има нарушения, заради които да подам оставката си. Не мисля, че по някакъв начин сме обидили госпожа Дарина Такова и заявявам желанието си да я поканя в най-скоро време тя да проведе майсторски класове или да преподава като лектор", уточни в "Тази сутрин" Столина Добрева. "Искам и оттук да засвидетелствам своето огромно уважение и от името на цялата колегия към таланта и постиженията на госпожа Такова. Все още мисля и се надявам, че имаме начин да направим така, че нашите ученици да се докоснат до нейните умения, знания и опит под формата на майсторски клас или като гост лектор. Това са форми на преподаване, които не включват преминаване през подобна процедура. Тя е обявена само за хората, които искат да бъдат назначени на щатна длъжност в музикалното училище", каза още Добрева." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също за незаети места в Софийския университет след третото класиране на кандидат-студентите.

"И тази година Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием на студенти. Документите за кандидатстване се подават от 9 до 13 септември, се разбира от съобщение, публикувано на сайта на висшето учебно заведение. Става въпрос за прием в 800 субсидирани от държавата места и в още 480, в които обучението е срещу заплащане. Студенти държавна поръчка ще се приемат в специалности като "Философия", "Политология", "Публична администрация" и др. Свободните места в специалност "Право" задочна форма на обучение са 27. Преди месец допълнителен прием обявиха четири университета. В Университета за национално и световно стопанство вече тече допълнителен прием на студенти в платена форма на обучение." - в. "Дневник".

"Близо 1300 места в Софийския университет "Св. Климент Охридски" остават незапълнени след трите класирания в кандидатстудентската кампания. Затова от най-стария университет у нас обявиха допълнителен пример за 800 студенти държавна поръчка, както и за 480 платено обучение... Сега 4578 новоприети са се записали след приключване на трите класирания, а общо кандидатите, подали документи за прием, са 7148, уточняват от университета.Оказва се, че в края на август сред специалностите, за които все още няма достатъчен брой студенти са дори "Медицина" (30 места), "Публична администрация" (4 места), "Политология" (5 места), задочно "Право" (27 места), незапълнени остават и много от филологиите..." - в. "Труд".

Назначенията в дипломацията също са сред актуалните теми.

"Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия. "Предишния ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен за смяната на Дяков, писмо за съгласуване. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е. И аз затова коментирах тази смяна. Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция - двеста милиона са тук". Миналата сряда правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август. По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет. От президентството заявиха, че Дяков се оттегля по свое желание и с лични мотиви. По-късно президентът Румен Радев заяви, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. Запитан дали ще иска консултации за назначаването на нов ръководител на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев припомни в събота, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя: "Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев", коментира още държавният глава пред журналисти на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве." - в. "Стандарт".

"По предложение на вицепремиера Екатерина Захариева министър-председателят Бойко Борисов назначи Петко Дойков за заместник-министър на външните работи. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Петко Дойков е дипломат от кариерата и има ранг "посланик". В централното управление на МВнР е работил на различни позиции в териториалните дирекции, отговарящи за Близкия изток и Африка, както и в областта на политиката за сигурност и НАТО. Заемал е дипломатически постове в мисиите на Република България в НАТО и в Арабска република Египет, уточниха от МС. Между 2008 и 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Тунизийската република, акредитиран и в Ислямска република Мавритания, а между 2014 и 2018 г. е посланик в Индия, акредитиран и за Непал, Бангладеш, Шри Ланка и Република Малдиви, добавят от правителствената пресслужба. От 1 март 2019 г. е генерален директор по двустранните въпроси в МВнР. Владее английски, френски, арабски и руски език." - в. "24 часа".

В. "Сега" отделя място на отношенията с Македония: "Пендаровски: Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България... Възможно е да възникнат проблеми и обструкции при прилагането на договора ни с България, каза македонският президент Стево Пендаровски по време на днешната традиционна посланическа конференция в Скопие... Той подчерта, че работата на съвместната комисия от историци трябва да бъде подкрепена и да ѝ се осигури възможност да работи, съобщи БНТ. Подобно отношение се очаква и от София, каза още Пендаровски. Според него не съществуват причини от стратегически или политически характер работата на комисията да не напредва... През последните две години се наблюдава подобряване на имиджа на Македония в Европа и света. Налице е очевиден демократичен подем в страната, заяви македонският президентът и добави, че държавата е демонстрирала европейски подход при решаването на въпроси, които я държаха далече от интеграцията в НАТО и ЕС: спора за името с Гърция и договора за приятелство с България." - в. "Сега".