24 часа

До 10 години затвор за кражба на кола

Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както досега - масово за противозаконно отнемане. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство и публикувани за обществено обсъждане в сряда. В проекта има и други изменения.

И досега имаше случаи на така заведени дела, но доста малко. Пример са Красимир Пешев-Мраморския и Чавдар Ценков-Чочо Педала. Двамата задигат джип на 22 октомври 2016 г. Следва гонка с полицията, при която Ценков е заловен, а Мраморския се измъква, но по-късно е хванат по ДНК от шапка, която изпуснал при бягството си. Прокурорът ги обвинява за кражба с техническо средство. Делото е висящо в Софийския районен съд.

Друга новост е, че вече ще има и опит за кражба на кола. При него се предвиждат до 3 г. затвор или пробация.

Труд

Задължителна забавачка за 4-годишните от 2020 г.

Задължителна забавачка за 4-годишните деца от 2020 година, предлагат от Министерството на образованието и науката (МОН). Идеята е заложена в плана за изпълнение на Стратегията за намаляване на броя, изпадащи от образователната система. Планът обхваща периода 2018-2020 година, а за въвеждането му е нужна промяна в закона, тъй като в момента задължителното обучение започва от 5-годишна възраст.

Монитор

Данъчните с хабер от затвора за освободени бандити

Данъчните поделения ще получават известия от затворите за освободени затворници. Това предвижда нoв пaĸeт oт пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, a чpeз тяx и в HΠK, Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa, който се пpeдлaгa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo. Мерките са cвъpзaни c eфeĸтивнoтo изпълнeниe нa пpиcъди зa ĸoнфиcĸaция нa имyщecтвo, ĸaĸтo и c пpoтивoзaĸoннoтo oтнeмaнe нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa (MΠC). Πo-пoдpoбнo ce ypeждaт и пpaвaтa нa yчacтницитe в пpoизвoдcтвaтa пo изпълнeниe нa eвpoпeйcĸa зaпoвeд зa apecт и нa издиpвaнитe пo Зaĸoнa зa eĸcтpaдициятa и Eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa apecт, cъoбщaвaт oт MΠ. Πpoeĸтът e пyблиĸyвaн зa oбщecтвeнo oбcъждaнe.

Стандарт

Парното плаща наем на софиянец

Собственик, през чийто имот преминават тръби за отопление, а самият той не използва парно, може да поиска наем от топлофикационното дружество. Това съобщи пред БНT Чавдар Янев.

През 2015 г. Районният съд в София отсъжда в негова полза, че тръбите на "Топлофикация-София" преминават през дома му, докато той не използва топлинната енергия на дружеството.

Янев три пъти е поискал от съда по 100 лева и трите пъти неговите искове са били удовлетворени. Причината за издаването на заповедта на съда е, че Янев не ползва топлинна енергия, докато топлофикационното дружество извършва търговска дейност и тръбите са негова собственост.

Столичанинът смята, че всеки гражданин, в подобен казус, може да получи наем от топлофикационното дружество. Той е убеден, че ако законите се прилагат стриктно, монополите ще фалират.

Сега

ГЕРБ пак пробва да прокара тайни арести до 48 часа

Управляващите от ГЕРБ правят нов опит да прокарат скандална законова поправка, която да позволи в ареста да се задържат хора до 48 часа, без да се уведомяват близките им. Преди две години това предложение не мина, като тогава дори прокуратурата беше против.

С проект за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), пуснати за обществено обсъждане, правосъдното министерство иска да се променят и разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според проекта, дали някой ще бъде уведомен за конкретен арест, ще решава прокурорът. Това означава, че на арестуван, независимо за какво престъпление, може да бъде забранено да се обади дори на семейството си. Адвокатът не влиза в това число.

Капитал дейли

Еврофондове срещу добро правосъдие, икономиката на Европа се забавя

Докато България все още не се е отърсила от инерцията на почивния ден, срядата донесе ключови за ЕС новини: Брюксел очаквано поиска обвързване на еврофондовете за следващия период (2021-2027 г.) с върховенството на закона - мярка, неофициално насочена срещу арогантните напоследък Полша и Унгария, но не безопасна и за България.

Европарламентът пък се е заел с друг важен проблем - все по-влошаващата се медийна среда в Европа, и ще поиска мерки от страните членки.

Редом с положителните новини има и някои тревожни - данните за тримесечието потвърдиха забавяне на растежа на икономиката в ЕС и еврозоната, а българският бизнес е силно обвързан със случващото се в съюза.