"Медиите  са призовани да помагат за досиетата", пише на първа страница "Дневник".
Три дни преди очакваното окончателно приемане на новия закон за досиетата в сряда, депутати от управляващата коалиция се оплакаха от безпрецедентен негласен натиск срещу пълното пълното разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност и призоваха за публична, най-вече медийна подкрепа за запазване на вече съгласуваните текстове.

Скандалът избухна, продължава "Дневник", след внесената и предложената в петък в пленарната зала поправка от Татяна Дончева от БСП при заплаха за националната сигурност да не се оповестяват имената на дипломатите и на шефовете на спецслужбите. Гласуването на спорния текст беше отложено, а същия ден в "Панорама" на БНТ Дончева обясни, че е внесла поправката, за да бъде доведена ситуацията около закона до абсурд и да се разкрие натискът от лица и структури за обезсмислянето му.

"Долу данъците!", възкликва от първа страница вестник „Монитор" по повод учредяването на партия ГЕРБ. Най-новата партия на политическата сцена ГЕРБ издигна за свой пръв лозунг намаляването на някои данъци. Неформалният лидер на формацията Бойко Борисов обяви, че хората му ще работят за това необлагаемият минимум да скочи на 800 лв. с тенденция да се вдигне до 1000 лв. В момента минимумът е 180 лв., припомня вестникът, а от догодина ще бъде 200 лв.

В програмата си ГЕРБ предлага нулева данъчна ставка за инвестиции в сферата на енергетиката, селското стопанство и туризма. Партията ще настоява и за намаляване на ДДС до най-ниската възможна стойност и премахване на данъците при наследство, дарение и за представителните разходи на фирмите.

Борисов лансира и идеята да се даде възможност на необявените доходи да излязат на светло, пише още изданието. За целта ГЕРБ предлага гратисен период, в който върху необявените доходи могат да се платят по-ниски данъци. Ако и в този срок доходите останат скрити, ще се налагат сурови глоби.

„Цветанов повежда ГЕРБ към властта", съобщава на свой ред „Стандарт". ГЕРБ поема курс към властта. За лидер на новата партия единодушно бе избран Цветан Цветанов. Досегашният зам.-кмет по сигурността напуска общината. Преди гласуването за лидер бе направено предложение шеф на партията да стане Бойко Борисов, въпреки че законът не му позволява, пише изданието.

ГЕРБ е мой проект и затова ще наблюдавам и ще се намесвам изцяло в работата му, цитира вестникът неформалния лидер на новата партия.

„ГЕРБ дойде, врагът му е коалицията", четем в „Труд". "Следващия път празната правителствена ложа в зала 1 на НДК да я напълним!" Такава категорична заявка за властта даде вчера неформалният лидер на новоучредената партия ГЕРБ Бойко Борисов, информира изданието.

3478-те делегати от цялата страна неуморно и бурно аплодираха програмната реч на Генерала, отбелязва вестникът и цитира Бойко Борисов: "Нашият враг е тройната коалиция".

„Цветанов лидер на ГЕРБ, Борисов - гарант", пише за събитието „24 часа". Дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов бе избран за лидер на ГЕРБ от учредителното събрание на партията в зала 1 на НДК вчера. 3410 делегати застанаха зад него, след като лично генералът настоя, информира ветникът.

"Законът невинаги е съвършен, позволява на премиера и на министри да са партийни функционери, а на кметовете - не. Срещу Данчо Лечков пък направиха поправката кметовете задължително да имат висше. Има вариант, в който аз да изпълнявам тази длъжност, като си играем с името й. Можехме да шикалкавим, но аз не искам това", цитира думите на Борисов вестник „24 часа".

Той успокои, че за всички е ясно, че ГЕРБ е негов проект и той ще му е гарант, отбелязва изданието. "Много внимателно ще го наблюдавам и ще се намесвам", предупреждава генералът.

Който иска да спечели догодина, да обръща доларите в злато, пише на първа страница вестникът със заглавие „Доларите в злато". Този съвет даде д-р Алън Синай от консултантска компания "Десижън" по време на семинар в Прага, на който участваха трима нобелови лауреати по икономика и президентът на Чехия Вацлав Клаус, посочва изданието.
Според Синай за една година курсът на еврото ще стигне 1,50 долара. Икономистът се похвали, че преди време предрекъл, че щатският долар ще влезе в коридор 1,30-1,40, и това станало, допълва „24 часа".

Българинът е алкохолик номер едно в Европейския съюз, като безапелационно държи първенството по пиене на твърд алкохол, установява проучване на "Монитор". Нашенци обаче се явяват нещо като неформални лидери по пиене, тъй като официалната статистика не може да "хване" консумацията на нелегална пукница. Изданието цитира неофициални данни, че всеки втори мъж у нас пие, всеки трети е склонен към алкохолизъм, а всеки шести е завършен алкохолик.

Вестниците отдават дължимото и на българските волейболисти, които станаха трети на световното в Япония.

Волейболистите ни накараха цяла България да ликува. Вече сме трета сила в света, след като сгазихме сърбите в битката за бронза, приветства „Стандарт", като отбелязва, че държавният глава Георги Първанов обяви, че ще награди звездите от Япония с почетния президентски знак.

Денят е паметен за българския мъжки волейбол, който чака медал от голямо първенство вече 20 г., обобщава „Труд".