„24 часа

Доверието към Бойко Борисов расте 15-и месец, стигна 38%

Управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ са с повишено доверие след местните избори, показва проучване на “Алфа рисърч” от ноември.

Мобилизацията около местните избори, липсата на опозиционни лидери и относителната стабилност на България на фона на бежанската криза и атентатите в Европа водят до сериозен ръст в личния рейтинг на премиера Борисов до 38,3%, пишат в анализа си социолозите. След 15-месечен растеж

. „Труд”

 Ученик залепи нецензурна бележка на учителка, тя накара целия клас да препишат неприличните думи

Петокласник залепи на гърба на учителка нецензурна бележка, а след няколко дни обидената преподавателка по руски език питала учениците какво означава фразата и ги накарала да напишат същите думи.

Случката се разиграла в ОУ"Панайот Волов" в шуменското село Тодор Икономово миналата седмица. В понеделник просветният инспекторат в Шумен започна проверка, след като научи за инцидента от медии. Директорът на школото Христо Тодоров обясни пред "Труд", че е взел решение да накаже ученика със "забележка", но умуваше да наложи наказание и на учителката Надежда Ганчева по Кодекса на труда.

 „Стандарт”

Търси се спасител за летище Пловдив

Търси се концесионер на летище Пловдив. Това заяви кметът Иван Тотев. Аеропортът влезе в светлината на прожекторите, след като два самолета се оказаха заложници в небето над летището заради липса на персонал. Часове наред 300-те пътници не можаха да бъдат обслужени. Причината е проста - от юли насам летището работи до 22 ч, потвърди и шефът му Владимир Щърбанов. "Заходът е извършен правилно, пистата е осветена и напълно подготвена за кацане, проблемът е, че самолетът се е приземил на едно несъществуващо летище. Това е едно много сериозно наказание и тепърва ще тече разследване", коментира пред Нова ТВ Щърбанов. Според него екипажите на двата самолета на "Wizz Air" - от Дубай и Валенсия, не са имали актуализирана информация, че летището от няколко месеца работи до 22 ч, затова взетото от тях решение за пренасочване към Пловдив е неправомерно. „Монитор”          

Ревизия в училища за незаконно събирани пари

Финансов одит за всички училища, за които има сигнали, че са събирали неправомерно пари от родители. Такава мярка е предприета в община Бургас, след като майки и татковци сигнализирали, че от училищните настоятелства са им били искани пари за осигуряване на школска охрана, учебни помагала и пособия. Това става ясно от писмен отговор на образователния министър проф. Тодор Танев на въпрос на депутата от РБ Петър Славов. През втората половина на октомври родители на деца от четири училища са сигнализирали просветния инспекторат в Бургас за неправомерно искани суми. След незабавни разговори с директорите, те обещали, че всички събрани пари от училищното настоятелство ще бъдат върнати на родителите, става ясно още отговора на проф. Танев. Сигнали за незаконно искани средства са подали още майки и татковци от Пловдив, Стара Загора, София, Велико Търново, Дупница и др. В един от случаите в СОУ „Черноризец Храбър“ в Пловдив, училищното настоятелство е уведомила родителите, че е взето решение за доброволни дарение в размер на 20 лв. Никъде обаче не било упоменато, че помощта трябва да е доброволна, а не задължителна.    

„Сега”

80% от зрелостниците влизат в университет

Университетите почти стигнаха тавана си в приема на студенти. Огромен процент от завършващите средно образование - почти 80 на сто, успяват да влязат в университет и въпреки това повечето вузове у нас не могат да запълнят капацитета си. Демографската криза, огромният брой заминаващи в чужбина студенти и многото висши учебни заведения у нас създават все по-неблагоприятна картина на висшето образование в България. Това показва анализът на данните за броя на завършващите средно образование, броя на първокурсниците и заминаващите в чужбина, предоставени на "Сега" от просветното министерство.

„Дума”

Шеф на парк и кмет заловиха 56 мигранти

Директорът на Природен парк "Странджа" Димо Димов и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев са заловили 56 мигранти в местността Моряне между селата Звездец и Евренозово. Това е станало по време на ловен излет в следобедните часове в неделя.

"Първата група бе от 13 човека, сред които жени и деца. Малко по-късно в гората открихме други 43-ма млади мъже, които твърдяха, че са афганистанци, каза директорът на парка Димо Димов. Кметът на община Малко Търново е подал сигнал до Гранична полиция. Нейни служители са пристигнали на място и са прибрали мигрантите.

От петък вечерта до неделя в Бургас полицията е заловила 66 нелегално преминали границата ни афганистанци.

Първият случай е от 20 ноември вечерта, когато в жк "Братя Миладинови" са проверени три леки автомобила, превозвали 17 чужденци, които са се определили като афганистанци. Два от автомобилите са управлявани от криминално проявени мъже - на 31 и 34 години. Третият шофьор е успял да избяга. Трите автомобила са спрели заради самозапалване на единия.

„Капитал дейли”

БТК купува 30% от футболния "Левски" за 13 млн. лв.

"Българска телекомуникационна компания", която съвсем скоро ще мине под контрола на Спас Русев и руската ВТБ, стана най-големият акционер в "Професионален футболен клуб Левски 1914" АД. Компанията купи акции за 13 милиона лева при увеличение на капитала на дружеството и ще притежава почти 30% от собствеността в синия футболен клуб.

 

Акционерите на "Левски" приеха увеличението на капитала от 30 669 974 акции на 43 669 974 акции с право на глас. Всяка от новите акции е с номинал 1 лев и ще бъдат придобити на тази стойност от БТК. Досегашните акционери се съгласиха да отпадне изискването в устава на клуба при увеличение на капитала всеки от досегашните акционери да получава правото да увеличи пропорционално дела си в купуването на акции от новата емисия. Това беше направено специално за БТК и неговото влизане като собственик. Компанията ще трябва да внесе 1/4 от сумата до три месеца, а останалата част до една година. Сделката реално оценява "Левски" на близо 44 млн. лв.

 „Новинар”

Скоростна железница свързва Пекин със София

Скоростна железница да свързва Пекин със София, предлага Китай на България.

Темата ще бъде разисквана на четвъртата среща на Китай с 16-те държави от Централна и Източна Европа, която започва днес в Пекин, съобщи бТВ.

Премиерът Бойко Борисов и още седем министри са в азиатската страна специално за форума. Китай иска да изгради високоскоростна трансконтинентална железница, която да минава през България.

За целта те ще инвестират 17 млрд. долара. За да бъде факт, до 10 години трябва да бъде изградена жп връзката между България и Турция.