Избори. 

"Сега":

ЦИК реши: Във Великобритания ще има 58 секции за гласуване, в Турция - само 35

След четиричасово заседание Централната избирателна комисия взе решение за броят на секциите за гласуване в чужбина за предсрочния парламентарен вот на 26 март, съобщава Би Ти Ви.

Девет държави са с висока степен на риск и в тях българите няма да могат да гласуват. Това са държави, в които има много малко подадени заявления за гласуване, където положението не е под контрол и не може да се гарантира демократичността на изборите. В този списък попадат страните Сирия, Ирак, Афганистан и Етиопия.

Южната ни съседка Турция беше на ръба да попадне в този списък по предложение на представител на Патриотичния фронт с аргумента, че това също е държава, в която рисковете са големи.

В общо 70 държави ще бъдат разкрити 371 секции.

 

Катастрофи. 

"Труд":

Двама загинали и един ранен в катастрофа на пътя Търговище-Шумен

Двама души са загинали, а един е пострадал при катастрофа между лек автомобил и каруца по път I-4 Търговище-Шумен, при км 237 в района на село Пробуда, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Търговище. Сигналът за инцидента е получен в 19.37 часа. В момента се извършват процесуално-следствени действия.

Шофьорите могат да използват обходен маршрут от път I-4, по път II-49 Търговище-Разград, път II-51 Чудомир-Лозница-Мировец, път III-5102 Мировец-Макариополско-Буховци и път I-4 Търговище-Шумен.

 

"Сега":

Влак помете автомобил, има една жертва и двама тежко ранени

 

Жена загина, а двама души са тежко ранени, след като автомобилът, в който са пътували, е бил блъснат от влак в 11:22 ч. днес, на жп прелеза в село Ковачево, Пазарджишко. Влакът е бил от т.нар. "трудово-служебни", т.е. в него не е имало пътници. Въпреки звуковата сигнализация и спуснатите бариери колата е заобиколила и е опитала да премине през линията, но била пометена от влака, пътуващ от Пловдив към София, съобщават от полицията в Пазарджик. Влакът е влачил колата 100 метра.

Загиналата жена е на 70 години, от град Белово. Автомобилът (VW Golf 4) е бил управляван от нейния 43-годишен син, който е оцелял, макар след удара да е изхвърчал от колата. Другият тежко ранен е съпругът на починалата жена. Двамата мъже са с опасност за живота и са откарани в болница в Пазарджик.

 

Мач. 

"Труд":

Общо 30 души са били задържани преди мача "Левски" - ЦСКА

Без сериозни нарушения на обществения ред премина футболната среща между клубовете на "Левски" и ЦСКА - София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

СДВР предприе всички необходими мерки за охраната на обществения ред и безопасността на движението в столицата във връзка с футболната среща на националния стадион.

Общо 30 души са били задържани в различни районни управления преди мача. У повечето бяха открити пиротехнически изделия, у някои - наркотични вещества.

 

Скандал.

"Монитор":

Поптодорова избегнала присъда от 3 месеца до 5 години

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, научи "Монитор" от запознати с разследването. При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, тъй като глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.

Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" и е платила глоба мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция.