24 часа

Еднокрак съгражданин на Брендо арестуван за склада с 327 кг кокаин в София

Мъж от Тополовград е вторият арестуван за кокаиновото депо в Студентски град, където бяха намерени 327 кг от най-скъпата дрога. Това стана ясно в петък, когато Софийският градски съд остави Манол Николов за постоянно в ареста, където е и първият задържан Николай Петров.

Случайно или не, от Тополовград е и кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо, който е осъден за трафик на наркотици в Италия, Румъния и България, но избяга и сега се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Вторият арестуван, Манол Николов, е с ампутиран крак. Изгубил крайника си след тежка катастрофа преди повече от 20 г.

Тетрадка със знаци, цифри и имена издала Николов, че има общо с 327-те кг кокаин в Студентски град. Тя е намерена в ателието, наето за склад, и била с почерка на Николов. Той си водил записки - описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази, която е изнасяна от жилището. На хартиените листове били описани и щампите от заловения кокаин. Сред маркировките са "Асо спатия", буква М, три малки кръга със сочеща нагоре стрелка, както и череши с цифри.

Труд

Половината море без туристи

Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. Това обясниха пред "Труд" туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата "ол инклузив", а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Сега

Българската проверка по "Барселонагейт" е прекратена

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за "Барселонагейт". Това показва проверка на "Сега" в електронния регистър на преписките. Постановлението за отказ е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък "Сега" потърси говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обеща да провери, но след това повече не отговори на телефона си.

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Монитор

За последните 2 години: Двоен скок на жалбите за дискриминация

921 са жалбите, постъпили от граждани в Комисията за защита от дискриминация през миналата година. Те са почти двойно повече спрямо оплакванията през 2017-а, когато са били едва 535, а през следващата година броят им е достигнал 600. Това става ясно от доклада на Комисията за защита от дискриминация за 2019 г. Тя е рекордна както от гледна точка на постъпилите жалби, така и на издадените решения за различен вид дискриминация, коментираха от КЗД пред "Монитор".

Сериозен ръст има и в самосезиранията на комисията, става ясно още от доклада. През 2017 г. те са били само 2 на брой, през 2018 г. - 286, а през изминалата година броят им е скочил до 601.

Увеличението на жалбите показва, че обществото е станало по-чувствително към актовете на дискриминация и тя е станала по-разпознаваема, се посочва в доклада.

Капитал

Божков засили атаката си срещу Борисов и Горанов

Сериалът с контраатаката на Васил Божков срещу правителството и по-специално срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов продължи с нов епизод. В предишните доскорошният почти монополист в хазарта използваше предимно комикси и инфографики във facebook, за да разкаже своята версия за част от отношенията си с ГЕРБ през последните няколко години. Днес той изпрати до няколко политически партии и посолства копие от сигнала си до прокуратурата, в който обвинява трима представители на властта - премиера, финансовия министър и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова в това, че са злоупотребили със служебно положение, изнудвали са го и са получавали подкупи.

Сигналът на Божков беше публикуван от "Бивол". В него има и неизвестни досега на публиката моменти.

Стратегията на Васил Божков, който за пет години е спестил над половин милиард лева такси към държавата, до момента е сравнително ясна. С всичките си действия през последните седмици - твърденията, които споделя и намеците, които прави, той се опитва да завлече заедно със себе си колкото е възможно по-високопоставени представители на властта. От правителството доскоро отказваха да коментират каквото и да е с аргумента, че това е част от защитата на обвинения в различни престъпления Божков. Това безспорно е така, но неговите твърдения са толкова сериозни, че липсата на отговор, или каквато и да е адекватна реакция от властта поставя много въпросителни.

Дума

Петиция настоява за изцяло нова обществена поръчка за детската болница

Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките на вече сключения договор с консорциума около "Главболгарстрой". Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. В същото време в момента се събират подписи за изцяло нова обществена поръчка за проектиране и изграждане на бъдещата болница.

Стана ясно още, че събарянето на съществуващата сграда ще започне до няколко месеца. Припомняме, че до решението за изцяло нов строеж се стигна след поредица от протести и петиции и след среща на премиера Бойко Борисов с гражданско движение. Самият Ананиев продължава да смята, че скелето от 1992 година може да бъде основа на съвременна детска болница. Но, по думите му, "поради общественото недоволство на не толкова голям брой хора", премиерът е решил в рамките на сключения с изпълнителя договор, да се разруши съществуващият строеж и да се направи нова сграда.

До края на юни ще се сформира т.нар. обществен съвет, за който настояват протестиращите граждани. За целта е необходимо да се излъчат представители от страна на гражданската инициатива "За истинска детска болница", от страна на фирмата-изпълнител и от страна на медицинската и проектантската общност.

Именно от "За истинска детска болница внесоха днес събраните за каузата 6046 подписа в Народното събрание и още един комплект с копия - в Министерския съвет.