Евродокладът за България

 

"Дневник":

Брюксел: Реформата още не е започнала

 

Въпреки че последният доклад на Европейската комисия за правосъдните реформи в България е по-положителен от предишните оценки на Брюксел, регистрираният напредък е технически, с ограничен ефект и остава основният проблем - липсата на политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност.

Положителните стъпки

Брюксел оценява, че отношенията му със София са се подобрили през последната година, а българските власти вече не отричат широко разпространеното съществуване на корупцията и организираната престъпност. Преди миналогодишния доклад кабинетът "Станишев" и комисията бяха изострили силно тона на комуникацията помежду си. Като положителна стъпка сега са определени създаването на съвместни екипи на прокуратурата, полицията, следствието и ДАНС срещу измамите с еврофондове и работата на инспектората към Висшия съдебен съвет.

 

"Сега":

ЕК се отказа от най-строгата мярка към България

 

Европейската комисия (ЕК) огласи вчера в още по-смекчен вариант третия си годишен доклад за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България, след като правителството в оставка на Сергей Станишев поиска да бъде поправен. Брюксел се съгласи да задраска едно от трите изречения в проектодоклада, по които България имаше остри възражения. То бе и най-важното - обвързваше приемането на държавата ни в Шенгенската зона с постигането на резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Другите две изречения, подразнили българските власти, които останаха в окончателния текст, отбелязват, че поведението на страната се е променило, след като миналата година бе публикуван отделен доклад за злоупотребите с еврофондовете, и че първите успехи на държавата съгласно изискванията на Брюксел се разглеждат на фона на продължаващи убийства и на безнаказаност на известни престъпници.

 

"Дума":

Брюксел ни даде 21 задачи


България е предприела положителни стъпки в борбата с организираната престъпност и корупцията, но резултатите трябва да са по-бързи и по-съществени. Това е изводът на Брюксел, който се съдържа в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни в съдебната система. Европа ни дава 21 препоръки в сферата на правосъдието и вътрешния ред, но няма да ни налага предпазна клауза, въпреки че такава е била обсъждана.
Въпреки критиките за непълната ефективност и недостатъчност на реформите ЕК отчита, че "част от пътя е извървян успешно", което означавало, че механизмите за сътрудничество с Брюксел работят добре и няма нужда да се променят.

 

 

Ден преди обявяването на кабинета "Борисов"

 

 

"Сега":


Кандидат-министър се оттегли заради конфликт на интереси

 

Няколко часа преди бъдещият премиер Бойко Борисов да връчи на президента Георги Първанов имената на министрите си, един от тях изненадващо се оттегли. Десислава Танева, която трябваше да оглави земеделското министерство, написа писмо до генерала, в което обяви, че се отказва от поста заради спекулациите за конфликт на интереси, свързани с досегашната й кариера на изпълнителен директор на акционерно дружество. Танева бе обвинена в близост до т.нар. кръг "Капитал". Преди да стане депутат от ГЕРБ тя бе 11 години изпълнителен директор на "Мел инвест" АД, а 26% от дружеството се държат от "Алфа финанс холдинг" на издателя на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

 


"24 часа":

Божидар Димитров - министър на външните българи?

 

Проф. Божидар Димитров няма да може да оглави парламентарната комисия по култура. Това стана ясно вчера, след като депутатите забраниха на бившите агенти на ДС да са на ръководни постове в Народното събрание.

Ветото бе гласувано в новия правилник на парламента със 146 гласа "за". 32-ма от БСП и ДПС бяха "против", а 12 се въздържаха.

Предложението бе на сините, а ГЕРБ изненадващо го подкрепи, след като го е отхвърлил в комисия. Нямаме промяна в позицията си, винаги сме били против, това е европейска практика, обясни шефът на герберите Цветан Цветанов.

Не се чувствам дискриминиран, и аз подкрепих предложението, коментира самият Димитров. С лека ирония допълни, че всички агенти на ДС трябва да бъдат наказани.

 

"24 часа":

 

Бойко сяда зад бюро от 1840 лв.

 

Бойко Борисов ще стои зад бюро от 1840 лв. и ще посреща гостите си около маса за 2680 лв. Това става ясно от справка за ремонта в премиерския кабинет. Тя бе предоставена от Министерския съвет след продължило 2 години съдебно дело.
До него се стигна, след като администрацията на Сергей Станишев отказа да разкрие колко струва обновеният в началото на 2007 г. кабинет. Стори го във вторник, след като Върховният административен съд се произнесе в полза на репортера на вестника Павлина Трифонова.

Бюро за 1840 лв., маса за 2680 лв. и шкафове от по 5 00 лв. е било новото обзавеждане на кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Това става ясно от справка на Министерския съвет, получена след 2-годишна съдебна сага.

 

 

ДПС

 


"Сега":

ДПС е с най-скъпа кампания за евровота

 


ДПС държи палмата на първенството по изразходвани средства покрай кампанията за евровота. Това се разбира от отчетите на 13-те партии и коалиции пред Сметната палата. Присъствието на тримата представители на движението в Европарламента е коствало 1.9 млн. лв. Веднага след него се нареждат "Коалиция за България" с 1.5 млн. лв. и "Синята коалиция" и НДСВ - с малко над 1 млн. лв.

Въпреки огромната сума, която хвърли в надпреварата - 1 118 087 лв., "Лидер" не успя да прескочи летвата за ЕП.

 

"Стандарт":


Оценяват сараите на Ахмед Доган

 

Данъчните ще поискат да се направи оценка на имотите, за които се говори, че са на Ахмед Доган. Ревизията, която се извършва в момента, не е на лидера на ДПС, а на хората и фирмите, на които се водят въпросните имоти. Това съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. Става въпрос за т.нар. Боянски сарай на ул. "Стар Беловодски път" в столицата, за хотел "Каса Домини" в Рибарица, за СПА комплекса "Орфей" в Девин, парк "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в родното село на Доган - Дръндар. Проверките все още продължават, тъй като са възложени експертизи за стойността на имотите, изследват се източниците на заемни средства и как се погасяват те, посочи Стефанов.