Симеонов.

"24 часа":

БСП призовава Валери Симеонов да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание

"Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" относно избора на Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, предава БТА.

"Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани", посочват от левицата.

"ПГ на "БСП за България" държи да се спазват правилата и демократичните принципи. ПГ "Обединени патриоти", които са получили подкрепа от част от българските граждани, имат право да излъчат свой зам.-председател на Народното събрание по силата на неговия правилник.

Перник.

"Дума":

Правителството отпуска 2,7 милиона лева за водната криза в Перник

За решение на водната криза в Перник правителството ще отпусне 2,7 милиона лева. Днес кметът на общината Станислав Владимиров бе поканен на среща с премиера Бойко Борисов по темата. Средствата, които отпуска държавата, ще са за проект, свързан с реконструкцията на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

Кметът Владимиров обясни, че ситуацията няма да може да бъде бързо овладяна. Ако няма обилни валежи до месец март, водният режим ще трябва да остане и след този срок, каза той. В Перник той имаше среща с главния прокурор Сотир Цацаров повод сигнала, който внесе в Прокуратурата за установяване на причините, довели до кризата с водата. На срещата е станало ясно, че Прокуратурата също се е самосезирала паралелно със сигнала на Владимиров.

Сигнал.

"Сега":

Чешки сенатор сезира прокуратурата за продажбата на ТЕЦ "Варна"

Софийската градска прокуратура е била сезирана за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на "ТЕЦ Варна" от член на Сената на парламента на Чехия, предава "Свободна Европа". Лукаш Вегентнехт е на мнение, че сделката на чешката държавна енергийна компания "ЧЕЗ груп", която в края на 2017 г. продава топлофикацията на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, е извършена на много по-ниска цена от реалната.

"Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на "ТЕЦ Варна" носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро - б.р.)", казва сенаторът в позиция до Свободна Европа.

Проекти.

"Монитор":

Експерти от САЩ ни помагат да станем енергиен център на Балканите

САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите, съобщи американският посланик у нас Херо Мустафа в свое изказване пред Американската търговска камара.

"Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия и така е възможна диверсификацията, тоест - да не зависите само от една държава. Моето посолство и аз ще подпомагаме диверсификацията на бъдещите доставки на енергия в България, чрез изграждането на интерконектора IGB и чрез участието на България в проекта на Гърция "Александруполис", подчерта тя. Мустафа разказа как вижда развитието на България в следващите три години. "На първо място нека изградим България, която да се превърне в истински енергиен хъб. Тя има потенциал да се превърне в един динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона.