Скандал.

"Сега":

Фалит на застраховател остави над 270 000 автомобила без "Гражданска отговорност"

 

 

Над 270 хиляди автомобила в България остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалит на чуждестранна застрахователна компания. Това е кипърската "Олимпик", която у нас действа чрез свой клон и държи близо 10% от пазара на "Гражданска отговорност", основно заради ниските си цени. Почти 2000 души чакат "Олимпик" да им изплати щети, причинени от катастрофи, като има и суми от по 20 хиляди лева. Всяко искане за плащане обаче е спряно от назначения в Кипър ликвидатор.

Информацията идва дни след като стана ясно, че заради загубите по задължителната полица застрахователните компании вдигнаха през миналата седмица цената й с нови 40-50 лева. Така общото поскъпване за среден тип автомобил от началото на годината до сега достига и надхвърля 100 лева.

У нас "Олимпик" основно сключва "Гражданска отговорност". Тя държи ниски цени и така си е осигурила солиден дял от пазара, като се нарежда непосредствено след "Лев инс", "Бул инс" и "Евроинс".

Неприятната новина стана известна вчера, но още на 10 август Министерството на финансите на Кипър е назначило ликвидатор на ЗК "Олимпик". На сайта на компанията е публикувана информация, че от 17 август автоматично ще бъдат прекратени всички договори. Клиентите се призовават да подновят полиците си при друг застраховател.

 

 

Разрив. 

"24 часа":

Сидеров пак скочи на Симеонов, иска другарски съд от министри

"Защо РЗИ-Бургас, не проверява заведенията на Валери Симеонов?". С тези думи лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново възроди конфликта си с вицепремиера Валери Симеонов.

Вчера Сидеров влезе в сградата на здравната инспекция в Бургас заради проверките за шум, при които бяха запечатани дискотеките "Какао бийч" на Слънчев бряг и "Хедон" на Каваците. Той поиска обяснения от шефа на РЗИ Георги Паздеров, но се оказа, че го няма и вместо него се яви шефката на дирекция "Обществено здраве" Марияна Кофинова, която отрече да са проверявали умишлено определени заведения.

"Убива се една част от бизнеса за сметка на друга. Други олигарси не се пипат с пръст", каза Сидеров. Той се закани да изпрати проверки на заведенията на Симеонов на морето, но не спомена кои са те.

 

Криза. 

"Сега":

Kръгът на засегнатите от кризата с Търговския регистър все повече се разширява

 

Вече шести ден Търговският регистър не е достъпен, а това спъва работата на нотариуси и фирми за продажба на имоти. Бавят се сделки с имоти, за които е нужен банков кредит, съобщава нова тв. Според Димитър Танев, председател на Нотариалната камара,Търговският регистър е просто една електронна база данни, за нотариусите, задължително съществуваща и на хартия. А тяхната работа не спирала заради спирането на справките в регистъра.

"Формално няма пречки нотариалното производство да се продължи само с документи на хартия", обяснява Танев. От сегашната повреда в регистъра ощетени били сделките с продажба на коли - когато купува или продава фирма. Защото информацията била свързана с тази на КАТ. "Системата извършва 10 автоматизирани справки и когато продавачът е юридическо лице действително се осуетява тази справка, но може лесно, с една заповед да се изключи тази справка временно", обяснява Танев. Като "временен" разбират проблема и агенциите за недвижими имоти. Но препоръчват клиентите им да изчакат. "Ако е за няколко дни, не е съществен проблемът, но това е за предпочитане пред това да се изповяда, без да се установи кой представлява дружеството", обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти. 

 

 

 

Процедура. 

"Монитор":

Започва процедура по заличаване на 37 туристически сдружения

 

Туристическото министерство започва процедура по заличаване на 37 нередовни туристически сдружения от Националния туристически регистър (НТР).

Причината е, че не са подали задължителна декларация, съдържаща списък на действащи брой членове, информация за платения от тях членски внос за предходната година и доказателства за редовна организационна дейност, съгласно устава на сдружението. Според Закона за туризма организациите са задължени да предоставят тези данни всяка година до края на месец май.

Всички сдружения ще бъдат информирани за началото на процедурата, след уведомяването ще имат 3 дневен срок да изпратят декларациите си. Ако това условие не бъде спазено, ще бъдат заличени от НТР и ще им бъде отнето издаденото от ведомството удостоверение.