Проучване. 

"Сега":

"Галъп": Кой ще спечели изборите ще се реши в последната седмица преди вота

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл".

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували - 29,9%, за Обединените патриоти - 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ - 6,5% и за коалицията "РБ - "Глас народен" - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му, смятат социолозите. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

 

Призив. 

"Дума":

Илияна Йотова: ЕС да ревизира споразумението за бежанците

Време е ЕС да ревизира споразумението си с Турция. Тази позицията изрази вицепрезидентът Илияна Йотова по БНР, като допълни, че сериозният проблем е договореностите по отношение на бежанците. Според нея промените се налагат защото в момента турският президент Реджеп Ердоган заплашва да суспендира договореностите с Евросъюза.

"Споразумението с Турция и ЕС на практика не показа онези резултати, които бяха заложени в самото начало. От големите цифри, които бяха заложени от връщане на сирийски мигранти от гръцките острови на турска територия, разселването им в Европа по тази схема 1:1, в момента някъде не повече от между 1500-1600 човека са релокирани от едното място на друго", обясни вицепрезидентът. Тя подчерта, че продължава да има пропускливост от турските брегове към гръцките острови. По думите й това споразумение нe работи в най-важната си част - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия.

"Закъсня отново Европа с реакцията си като единна Европа, като ЕС. Нещо повече, получи се един твърде неприятен момент", каза Йотова.

 

 

Нарушения. 

"Труд":

Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца

Според доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) има сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца, алармират бивши членове на Обществения съвет. В доклада се съдържа информация за подменени решения, неадекватни изисквания в новия правилник, по който Фондът трябва да работи, предаде БНР. Това е затруднило вземането на решения за лечението на деца.

Според Красимира Величкова от Българския дарителски форум, бивш член на Обществения съвет, е имало забавяне на подадените за лечение заявления.

 

Съд. 

"Монитор":

Ясен Тодоров: Лозан Панов пробва поредна провокация

 

"Това, което беше организирано миналия четвъртък, беше една провокация от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов". Така членът на ВСС и председател на етичната комисия към прокурорската колегия на Съвета Ясен Тодоров коментира пред bTV дискусията, организирана от Върховния касационен съд (ВКС) с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

По думите му срещата е била организирана в ден и час, за които се е знаело, че има заседание на пленума на ВСС. Освен това

Панов е завършил речта си "чисто политически" с упрек към президента Румен Радев, че не присъства. Държавният глава вече се срещна с Кьовеши при предишното ѝ посещение и каквото са имали да си кажат, вероятно са си го казали, обясни Тодоров. Той добави, че целта е постигната - "станал е цирк", който ще бъде използван от поне две политически формации в предстоящите избори.