Искането на ГЕРБ за разследване на избора на шведските самолети "Грипен" за българската военна авиация е водеща тема за вестниците в понеделник.

"Радев е защитил pешението за кyпyване на шведcки изтpебители." - заяви Цветан Цветанов, зам.-пpедcедател на ПП ГЕРБ на извънpедната пpеcконфеpенция, която ГЕРБ оpганизиpа днеc във вpъзкa c пътната кapта за пpидобиване на нов тип боeн cамолет. По дyмите мy това е cтанало в пеpиод, в който още е нямало окончателно pешение на cлyжебното пpавителcтво. "Иcкaме да пpовеpим c паpламентаpните меxанизми ĸак се cтигна до този извод, до това pешение и дали дейcтвително има поcтъпила инфоpмация, която не е отpаботена и е диcквалифициpала един от yчаcтниците cлyжебно", коментиpа Цветанов..." - в. "24 часа".

"Имаме вече достатъчно съмнения от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители... По думите му това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство... Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет. Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността. "В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната", заяви Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение. "Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците", коментира Цветанов. Ще предложим да се създаде временна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет, заяви председателят на парламентарната Комисия по отбрана и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов." - в. "Труд".

"Дали няма прикрита информация с фирмите, участващи в процеса на преговори за придобиване от България на нов изтребител? Защото, ако се констатира такова нещо - дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво. Няма да допуснем заиграване с националните интереси", каза Цветанов... На директен въпрос дали подозира президента Румен Радев в лобизъм при избора на изтребител за българската армия, Цветанов отговори: "Изводите, които правим, са на базата на публикации в медиите, а ако има лобизъм, ние трябва да го докажем чрез анкетната комисия, която ще направим в НС. Искаме да разберем има ли оказан натиск, защо се бързаше с това решение и защо бе декласиран един от участниците"..." - в. "Сега".

"В ГЕРБ започвали да смятат, че крадецът вика "Дръжте крадеца" В едно от последните си заседания в края на април служебното правителство одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация. България избираше между три предложения - употребявани F-16 собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен". ГЕРБ ще предложи да се създаде временна парламентарна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет, обяви председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов от ГЕРБ. По думите му "не трябва да се губи време за отговор на въпроси, когато този парламент ще ратифицира конкретният договор", а "целта е откритост, прозрачност и яснота за вземането на едно такова решение"... От скорошен доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов се разбра, че министерството на отбраната ще преговаря с Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана, "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията при процедурата, завършена от служебното правителство. "ГЕРБ подкрепя изказванията на президента за прозрачността, но ще сме безкомпромисни в борбата срещу корупцията независимо кой политик каква отговорна държавна позиция заема", коментира Цветанов, който визира изказването на Румен Радев вчера, че е необходимо да бъде създаден единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. "Що се касае до решенията, които бяха взети от служебното правителство под политическата роля на президента Радев да се обяви приключването на първия етап от определянето на фирмите, с които трябва да продължи сегашното правителство да води разговори - дали всичко което е необходимо е направено по съответния ред? Дали тази прозрачност, за която президентът Радев говори днес, е била осъществена по съответния ред и дали няма прикрита информация с фирмите, участващи в този процес? Ако се стигне до подобен извод и се констатира последващо деяние от дадени участници в процедурите по оценяването и избора, който е направен за съответните форми - дали това не е висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво? Започваме да смятаме, че крадецът вика "Дръжте крадеца", заплаши Цветанов..." - в. "Дневник".

"Приветствам решението на ГЕРБ да направи анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около закупуването на изтребителите. Идеята е да се уточнят всички факти. В един служебен кабинет има министър-председател и министри, но те са назначени от президента. От тази гледна точка той носи отговорност за всичките им решения". Това заяви външният министър и вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева в Канал 3. "Комисията няма как да разследва президента, а и той по Конституция има имунитет. При предишния президент беше направен опит незаконно той да бъде разследван", обясни вицепремиерът. "Трябваше ли тези решения да се взимат по време на служебен кабинет. Не виждам нищо лошо да се беше изчакало няколко месеца. Решението е секретно, то е няколко реда", уточни тя. "Подходът е в парламента да се направи анкетна комисия с всички парламентарни сили. Приветствам решението. Един самолет не е само машина, тук има и геополитика", каза вицепремиерът.

"Президентът Радев е избран с над 2 млн. гласа. Като външен министър съм длъжна да говоря с президента, виждали сме се доста пъти и работим по геополитически въпроси", заяви Захариева. "Негово решение е какво ще направи той. Дали ще говори или ще го игнорира. Аз съм била президентски съветник и бих го посъветвала да взима други решения. В много от случаите обаче президентът сам взима решения, той е избран, а не неговият екип. Ако той не е съгласен, може сам да вземе решения, но той не може сам да вземе решение за самолетите", коментира още тя. Захариева обясни, че не е съгласна с президента Радев, че досега нищо не правено по темата с корупцията по високите етажи." - в. "Стандарт".

Училищното образование също е сред актуалните теми.

"Целта на правителството е постепенно да увеличи заплатите на учителите, така че те да станат над средните за страна. Това обяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той коментира скандалите около приема на първокласници в столицата. За прием в първи клас в столичните училища догодина ще бъде въведен критерий за уседналост, а догодина или за по-следващата учебна година - единна система за прием (такава има за яслите и детските градини в София), заяви Вълчев. Родителите трябва да са наясно, че най-важен в началното училище е учителят, коментира още министърът. Според него проблемът с агресията в училищата може да се преодолее само при добра комуникация между семейството и училището. Иска ми се да подобрим дисциплината в училището, но това изисква общи усилия, допълни той..." - в. "Труд".

"За прием в първи клас в столичните училища догодина ще бъде въведен критерий за уседналост. Следващата или по-следващата учебна година пък ще има единна система за прием - каквато съществува за яслите и детските градини в София. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Повод бяха скандалите около приема на първокласници в столицата. Родителите трябва да са наясно, че най-важен в началното училище е учителят, коментира министърът. И обяви, че целта на правителството е постепенно да увеличи заплатите на преподавателите, така че те да станат над средните за страна. Според Вълчев проблемът с агресията в училищата може да се преодолее само при добра комуникация между семейството и училището. Иска ми се да подобрим дисциплината в училището, но това изисква общи усилия, допълни министърът." - в. "Стандарт".

"На фона на масовите оплаквания от родители, че местата за първолаци в София не достигат, 1356 места в близо 100 столични училища останаха незаети. Това става ясно от данните след втория етап на класиране, обявени към 19 юни т.г. Те показват и огромните дисбаланси в големите градове, където има наплив за нарочените за елитни училища и слаб интерес към някои квартални школа, които остават с много незаети места..." - в. "Сега".

"90% от yчениците, които cа завъpшили т. наp. дyално обpазование - чаcт от дните в cедмицата yчат, а пpез оcтаналите pаботят в пpедпpиятия по cпециалноcтта cи, cа полyчили пpедложение за поcтоянна pабота cлед завъpшването cи. Това покaзват pезyлтатите от пpоeĸта ДOМИНO, пъpвият, който започна да еĸcпеpиментиpа c дyално обyчение в бългаpcките теxникyми..." - в. "24 часа".

В "Дневник" информира за предложени промени в Наказателния кодекс, криминализиращи създаването на ботнети с цел да се установи контрол върху компютри от разстояние:
"Създаването на т.н. "ботнети", т.е. установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри чрез заразяването им със зловреден софтуер след целенасочени кибератаки, да е престъпление предвижда проект за изменение на Наказателния кодекс. Той е публикуван в портала за консултации за обществено обсъждане. Повечето изменения в проекта са насочени към борба с тероризма и различни начини за неговото финансиране, както и осъвременяване на уредбата за компютърни престъпления. Краят на миналата година законопроектът беше одобрен и внесен за приемане в 43-то Народно събрание, но поради предсрочното прекратяване на дейността му, той не беше разглеждан, което налага повторното му внасяне в този парламент. Мотивите са изготвянето са обичайните - за синхронизиране на българското законодателство с европейското... "Безпроблемното функциониране и сигурността на информационните системи в ЕС са от жизненоважно значение за развитието на вътрешния пазар и на конкурентоспособна и иновационна икономика. В Наказателния кодекс вместо понятието "компютърна система" се въвежда по-широкото понятие "информационна система" и се допълват дефинициите в съответствие с определенията в европейското право", посочват вносителите на проекта. В съответствие с европейските актове се синхронизират съставите на престъпленията и размера на наказанията за незаконния достъп до и незаконна намеса в информационни системи и компютърни данни, както и незаконното прихващане на такива данни. Към действията, с които може да се извърши компютърно престъпление се добавят "пренасяне", "повреждане", "влошаване", "скриване" и "спиране на достъпа" до компютърни данни в информационна система. С предложенията за изменение се засилят мерките срещу пазарната злоупотреба. Въведена е дефиниция на понятията "спот договор за стоки" и "бенчмарк". Първото е записано като договор за доставка на стока, търгувана на спот пазара, която се доставя веднага след окончателното прехвърляне на средствата по разплащателната сметка на участниците в платежния процес. Бенчмарк пък е всеки публикуван курс, индекс или цифра, който е направен публично достояние или се публикува и периодично или редовно се определя чрез прилагането на формула или по три други начина. Срещу пазарните злоупотреби се предвиждат наказателни санкции, които са израз на по-силно обществено неодобрение от административните наказания. "Един интегриран и ефикасен финансов пазар и наличието на по-голямо доверие от страна на инвеститорите изисква лоялни пазарни отношения. Безпроблемното функциониране на пазарите на ценни книжа и доверието на обществеността в тези пазари са необходими предпоставки за икономически растеж и благоденствие", аргументират се вносителите на проекта. С промените най-тежките форми на пазарна злоупотреба стават престъпления, поставят се ясни прагове за видове те поведение, които се считат за особено неприемливи..."