Петъчните вестници съобщават, че българите продължават да харчат най-много за храна, докато за ЕС като цяло този разход е на трето място в семейния бюджет. Същевременно в България пиенето на алкохол е битова традиция. За култура и отдих разходите у нас са два пъти по-малко в процентно отношение, отколкото в другите европейски страни.

"Най-големият разход на българите е храната, сочи анализ на Евростат за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година. По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важен показател в разходите на всяко домакинство. Второто по големина перо в разходите на българина са парите, които отделя за поддръжка на дома - за вода, ток, газ, отопление с парно и други твърди горива - около 15%. За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7%. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2%. За здравеопазване българинът е отделял 5,4%, а за свободно време, културен отдих и различните видове комуникации - по 4,4%. Предметът с дълготрайна употреба, който българинът купува най-масово, е телевизорът - близо 99% от домакинствата имат поне по един телевизор, а 30% - по два или повече. В Европейския съюз потреблението на всяко домакинство варира и зависи от равнището на доходите, културните навици и географското положение на страните, сочи Евростат. Почти една четвърт от разходите обаче отиват за поддръжка на жилището - вода, електричество, газ или друг вид отопление. На второ място разходите на европейците са били за транспорт и чак на трето - за храна, около 12% от бюджета на домакинството. Европейците дават повече и за развлечения - за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" те отделят около 9%. Във Финландия са имали най-големи разходи - близо 30% от бюджета, Дания - 29%, Великобритания - 27%, Швеция и Франция - по 26%. Най-разточителни в харченето по ресторанти и хотели са били жителите на Малта, Кипър и Испания. В съседните ни държави: в Гърция най-много пари се отделят за поддръжка на дома, за храна и за хотели и ресторанти. В Румъния - за храна, за дома и за транспорт." - в. "Стандарт".

"Българинът е пети в Европа по изпит алкохол на глава от населението с 12,3 л, предаде Би Ти Ви. Първи са естонците по 14,3 л на човек, следват чехите и германците, показва статистиката. При нас е по-високо количеството на изпит твърд алкохол, твърдят експерти - 5,34 л. Това ни отрежда 2-о място в Европа. Според психотерапевта Владимир Бостанджиев, исторически погледнато българите принадлежат към групата народи, които пият с мярка и такива статистики не са особено надеждни за крайни заключения. Според статистиката сме на 22-о място по пиене на вино и на 13-о място по пиене на бира в ЕС. Напоследък тенденцията е българинът да се ориентира към по-леките алкохолни напитки, сочат статистиките. Ракията е с нас от векове и отваря апетит към други алкохолни напитки с висок градус - например водката , която е на второ място и уискито. У нас се пие по радостни и тъжни поводи. Радостни - рождени дни, сключване на брак, и по тъжни - загуба на човек, несподелена любов, каза Бостанджиев." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават също, че от 1 август у нас вече не могат да влизат лица, на които е забранен достъпът до Шенген.

"България вече не допуска на своя територия граждани на трети страни, за които има забрана за влизане или пребиваване в страните от Шенген. След решение на Съвета на ЕС същите ограничения са в сила и за Румъния. Мярката е част от оставащите разпоредби от шенгенското законодателство, които двете страни трябва да приложат. Граждани на трети страни, които се намират във вътрешността на страната без надлежно разрешително за пребиваване, за които се установи, че имат наложен "отказ за влизане или пребиваване", ще бъдат извеждани от България..." - в. "Дневник".

"Отказът за допускане в България ще се прилага в случаите, когато гражданин на трета страна, за когото една или повече държави членки на Съюза са въвели забрана за пребиваване в Шенгенското пространство, се яви на български граничен пункт. Хора, които се намират във вътрешността на страната без разрешително за пребиваване, а имат наложен "отказ за влизане", ще бъдат извеждани от националната ни територия от компетентните български власти. ШИС е най-широкомащабната информационна система в Европа, с най-много крайни потребители и се явява най-ефективната компенсаторна мярка в пространството на свободно движение на лица. България, като държава членка на ЕС и ШИС, ще има задължението да въвежда своите национални забрани под формата на сигнали по чл. 24 от Регламента за ШИС II, както и да изпълнява забраните, наложени от останалите държави-членки. Това e едно от фундаменталните достижения на Шенгенското законодателство, което гарантира сигурността на общата територия чрез взаимно признаване и изпълнение на забраните за влизане, издадени от държавите-членки." - в. "Сега".

Темата за хората с увреждания отново присъства на страниците на всекидневниците.

"Да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Според премиера това е необходимо, след като на вчерашната му среща в Министерския съвет представителите на хората с увреждания са поставили въпроса за качеството на тази услуга. "От това, което сега като план сме направили, ще ми се социалният министър, вицепремиерът, здравният министър, те самите или оторизирани от тях хора, бързо да направим инспекция и да проверим тези дневни центрове, нивото, качеството на работа, качеството на услугата. Оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво", е заявил премиерът. "Не трябва сега да го оставяме това с вакуум", настоял Борисов." - в. "Стандарт".

"Гладна стачка срещу "Системата ни убива" обяви шефка на асоциация за деца с епилепсия Заместник-областният управител на Търговище Панайот Димитров се срещна и разговаря с Атанаска Стоянова - председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия в Търговище, която в понеделник вечерта разпъна палатка в центъра на града и обяви 48-часова гладна стачка. Недоволството е насочено срещу националния протест "Системата ни убива", съобщават от областната управа. Стоянова е споделила пред Димитров, че се настоява за промяна в социалната политика и за общ Закон за всички хора с увреждания. Според нея обаче представителите на националния протест "Системата ни убива" не трябва да извиват ръцете на правителството, на финансовия министър и на министъра на труда и социалната политика, а да се борят за постигането на солидарност в социалната политика. Според Димитров подобна форма на протест е рискова за здравословното състояние на жената. Към момента не се налага предприемането на такава радикална проява, защото диалогът между представителите на държавните институции и тези организации е конструктивен и е въпрос на време да завърши успешно, казал Панайот Димитров." - в. "24 часа".

Пожарът в Царските конюшни също е сред темите с продължение.

"Конюшните са гаражи за каляски, файтони, мерцедеси, пакард, майбах Сградата има основание да бъде паметник на културата, не може нито да се руши, нито да се строи без разрешение В днешни дни е трудно да си представите каква е била някога внушителната сграда, разположена на площ от близо 8 декара на ъгъла на бул. "Княз Александър Дондуков" и бул. "Васил Левски". (Да припомним, че покривът на сградата пламна и каратаванът бе почти изцяло изпепелен, но дограмите останаха. Оказа се, че части от нея са собственост на повече от 20 души. До 15 август постройката ще има статут на паметник на културата от най-висока категория. Да се избърза с процедурата, разпореди и премиерът Бойко Борисов. Министър Боил Банов се ангажира с решението, макар да уточни, че неясната собственост забавя процедурите - б. р.) Зад високите стени, които се рушат, в периферията на уличния трафик някога са се намирали царските конюшни. А по-късно е съхранявана огромна част от автопарка на княз Фердинанд (цар Фердинанд I), и семейството му. Както много други, и тази внушителна постройка, пропита с историята на стара София, е с неясна собственост и до днес..." - в. "24 часа".

В. "Сега" публикува коментар на Татяна Ваксберг по темата: "Знам кой е подпалил Царските конюшни. Изглежда като сомалийския пират от американския филм "Капитан Филипс". Роден е в град без улици и в държава без правителство, но отрано е открил, че има и по-затънтено място - международните води, в които съвсем пък няма кой да му търси сметка. Отвлича кораби срещу откуп, воден от два основни мотива - да натрие носа на цивилизацията и да натрупа пари. С парите смята да се добере до цивилизацията и да заживее в нея човешки. Филмът е по истински случай, а автентичният пират отдавна е в американски затвор. Но съмнението си остава: как така е в затвора, след като в центъра на София вилнее някой със същия почерк? Запалена е историческа сграда, а няма кой да я защити, защото тя е сякаш в международни води - ничия не е. Извършителят е воден от два мотива - да натрие носа на цивилизацията и да спечели пари, след като построи небостъргач върху пепелището. С парите възнамерява да се добере до статута на законно забогатял член на едно цивилизовано общество. Софийският подпалвач няма да види затвор и това го знаят всички. Бъдещето е видно като на длан: ще има и други подпалени сгради. Няма как да е иначе, щом следователи и прокурори не успяват да намерят и да постигнат присъда за извършителите, Министерството на културата сваля юридическата защита от историческите сгради, вместо да изгражда нови, а общината просто твърди, че за нищо не е виновна. Номерът на подпалвача минава години наред и води до предумишлено убийство за всяко архитектурно творение, заемащо по-централно място и терен, на който може да се издигне съвременна високоетажна конструкция. Всъщност пожарът е само едно от оръжията и е популярно едва отскоро. По-традиционните са други: запускане на сградите, умишленото им увреждане до степен да станат невъзстановими, промяната на статута им... До този момент общественият натиск успява само да отложи унищожението на една или друга сграда, но не и да го осуети. Най-силен пример е десетилетната агония на Захарна фабрика в София (1898), която вече почти не съществува. И то при нестихващи протести на архитекти и активни граждани. Какво ли да кажем за всички останали сгради, чийто живот буквално виси на косъм и за които не е мобилизирана кой знае колко подкрепа. В момента на риск са изложени първото българско кино "Модерен театър" на бул. "Княгиня Мария-Луиза" (арх. Димитър Начев, 1908), така наречената Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" 6 (арх. Георги Кунев, 1927-1930), бившето кино "Ренесанс", по-късно "Възраждане" (арх. Никола Лазаров, 1906-1910, сградата е разрушавана, възстановявана и преустроявана впоследствие), къщата на Никола Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" 7 (арх. Никола Лазаров, 1905-1907). Последните две са отплавали толкова надалече от брега, че май вече са навлезли в онази ничия територия, от която няма спасение...".

Вестниците отделят място и на други теми от управлението на столичния град.

"Събират пари от името на Йорданка Фандъкова чрез фалшив профил във Фейсбук... "Получих съобщения за фейсбук профил, направен от мое име, от който се изпращат лични съобщения до потребители на социалната мрежа. Адресът на този профил е https://www.facebook.com/solista.manuela.792. В личните съобщения се говори за инициатива за финансово подпомагане на хората в затруднено положение. Не мога да кажа със сигурност каква е целта на лицата, които разпространяват тази информация, но определено целят да заблудят хората, които ги получават." - написа столичният кмет във Фейсбук. Единственият ми официален профил е този и той носи знака за персонална верификация, предупреди столичният кмет. Фандъкова е изпратила сигнал до ГДБОП с молба за проверка, така че да се предотвратят евентуални злоупотреби чрез използване на името й." - в. "Труд".

"Жалба ще забави въвеждането на електронно таксуване в градския транспорт в София
Консорциумът "Софер" обжалва решението на столичния Център за градска мобилност, който избра "Си Ен Си София тикетинг систем" за изпълнител на обществената поръчка за изграждането на системата за електронно таксуване в градския транспорт. Жалбата е внесена вчера в Комисията за защита на конкуренцията. "Софер" остана на второ място в конкурса. В консорциума влизат българските фирми "Димирома" и "Декарт" и румънската "УТИ груп". Спечелилият обществената поръчка консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем" предложи да изгради системата, която включва и видеонаблюдение на превозните средства, за малко над 73 млн. лв. без ДДС. Освен това компанията трябва да получава 5.85% от приходите от продадените електронни карти и билети, но не повече от 10 млн. лева. Съгласно условията на обществената поръчка консорциумът трябва да изгради новата тикет система в рамките на 24 месеца, като се предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 хиляди устройства в над 1350 превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Част от договора е интеграция на новата система към вече съществуващите и обучението на 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Сега Центърът за градска мобилност ще трябва да изчака решението на КЗК по жалбата и евентуалното атакуване на това решение пред Върховния административен съд, за да сключи договор с изпълнителя. От 2006 година Столична община направи няколко опита да започне обществена поръчка за избор на изпълнител на системата, но те бяха спирани, заради жалби." - в. "Дневник".