"24 часа"

Heвиждaни шecтвия зa 24 мaй нa дeцa, poдитeли и пoлитици

Heвиждaни шecтвия c дeцa, poдитeли и пoлитици имaшe нa 24 мaй в цялaтa cтpaнa.

B Coфия гo пoвeдoxa пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв и миниcтъpът нa oбpaзoвaниeтo Kpacимиp Bълчeв. Kъм тяx ce пpиcъeдиниxa ĸмeтът Йopдaнĸa Фaндъĸoвa, дeпyтaти, yчeни oт БAH, пpeпoдaвaтeли oт Coфийcĸия yнивepcитeт. Зaeднo тe cтигнaxa дo Hapoднaтa библиoтeĸa, ĸъдeтo бeшe и пaтpиapx Heoфит.

"Труд"

Жалбата на Марешки срещу "Лукойл" е неоснователна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намира за неоснователна жалбата на компанията "Трейднет Варна", собственост на варненския депутат Веселин Марешки, срещу "Лукойл Нефтофим Бургас". В сигнала от 2015 г. рафинерията е набедена,че продава горива на бензиностанциите си на цени под тези на едро и че нарушава конкурентната среда във Варна.

Решението на регулатора е взето преди 10 дни, но е публикувано едва преди ден. Комисията е установила, че "Лукойл България" не е предприятие с господстващо положение на пазара на едро и дребно на територията на Варна. КЗК допълва, че "Лукойл България" ЕООД няма и не е имало сключен договор за продажба на горива с "Трейднет Варна" ЕООД и че компанията на Марешки е сменяла доставчиците си, което доказва, че на пазара има конкуренция

"Стандарт"

Плащат на учителите според резултатите

Увеличението на учителските заплати няма да е на калпак, а според качеството на работата им. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. И уточни, че първоначалният скок на възнагражденията от 15% средно ще се реализира еднакво за всички през септември. Втората стъпка обаче ще е според резултатите от работата и задържането на децата в училище. "Колегите вече работят върху механизъм за диференцирано разпределение на увеличението, обсъдихме го и с министъра на образованието. Но няма да се приложи веднага, защото трябва да се види как работи системата. Целта е вдигането на заплатите да се използва като стимул", обясни Горанов.

Той добави, че приоритет на правителството е до четири години парите на учителите да се удвоят.

"Монитор"

Бежанци плащат по 1000 лв. за пощенска кутия

Бежанци броят по 1000 лева за пощенски кутии у нас, за да могат да се уредят с БГ документи, показа проверка на "Монитор. Това е цената, която плащат мигрантите на хора, съгласни да си дадат адреса, за да може чужденците да напуснат лагерите, в които ги настаняват. По този начин сирийците и афганистанците могат да започнат работа, да минат по-бърза процедура по получаването на статут и дори да се интегрират по-лесно в обществото, като започнат дори да получават безплатни уроци по български. Много малка част от тях обаче се възползват от тези привилегии. Те просто фиктивно се настаняват на българския си адрес, а след това изчезват с помощта на каналджиите към някоя друга европейска страна.

"Сега"

От юли всеки трети пенсионер ще е с минимална пенсия от 180 лв.

От 1 юли почти всеки трети пенсионер у нас ще получава минималната пенсия за стаж и възраст, която кабинетът планира да увеличи на 180 лв. Толкова ще получават около 668 000 възрастни българи, или 31.5% от всички пенсионери. От 1 октомври този вид пенсия ще нарасне с още 20 лв. и така минималната пенсия от 200 лв. ще вземат вече 38% от възрастните хора. Правителството публикува за обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си от управленската програма. Предстои текстовете да бъдат разгледани и в тристранката. "Дума"

ЕК ни набутва зорлем еврото

Европейската комисия се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на ЕС, които са извън валутното обединение, съобщи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Предложенията ще бъдат представени другата седмица в проект за бъдещето на еврозоната. "Ще се опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна, която е като, както казват във филмите, оферта, на която не можете да устоите", обясни Московиси.

Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България, очаквам предложението на ЕК с интерес, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обаче каза, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни.

"Капитал дейли"

МВФ и Световната банка: Проблем са банковите заеми към свързани лица

МВФ и Световната банка са провели собствен стрес тест на българската банкова система, който е показал сходни с тези на БНБ резултати, като пет банки са показали капиталов недостиг. Това става ясно от доклада за оценката на финансовата стабилност на страната (FSAP). Там се посочва още, че остава проблемът с концентрацията на кредити към свързани лица, както и високото ниво на необслужвани кредити. МВФ препоръчва и създаването на фонд за ликвидна подкрепа.

Банковата система има значителни капиталови буфери и генерира стабилна печалба, но остава уязвима от шокове, се казва в оценката. Банковият надзор има напредък в укрепването си, но са необходими още действия, пише още там.