"24 часа"

Катастрофите - бизнес за милиони! Без скрупули, със смъртта

Катастрофите у нас продължават всяка година да взимат по близо 800 живота. Почти тройно повече са ранените, а ПТП-тата освен тревожна статистика, се оказва, че са и прекрасен бизнес за някои.

Стойността на този бизнес е за близо 200 млн. лв. на година, с участието на адвокатски и нотариални кантори, както и погребални агенции, съобщава в свое разследване "24 часа".

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите, които срещу сериозен процент от полученото обезщетение водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите. В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 000 лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

"Труд"

Ходатайстваме за признаване на македонската църква

Висшият клир на Българската православна църква (БПЦ) пое тежката задача да помогне за признаването на Македонската православна църква (МПЦ). Това стана след писмо на Охридска архиепископия от 9 ноември, в което тя моли да бъде призната като независима църква и иска нашата църква да стане нейна Църква-Майка.

"При положение, че Македонската православна църква признава Българската православна църка - българската Патриаршия за своя Майка - Църква, Българската патриаршия със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ." Това се казва в решение на Св. Синод, взето на вчерашното му заседание.

"Стандарт"

Пет дни ваканция за Коледа

Пет дни ваканция за Коледа ни очакват.

След като отработването и сливането на почивните дни отпадна като практика, тази година ще почиваме с един ден повече за Рождество Христово. 23 и 24 декември се падат в събота и неделя, а 25 и 26 са Коледа и официално се почива. Но тъй като Бъдни вечер е в неделя, по новата схема ще се почива и в сряда на 27 декември. Така се събират цели 5 поредни почивни дни - от 23 до 27 декември.

"Монитор"

София пуска карта за трамвай и кръчма

Столичани и гости на града вече могат да си извадят тридневна карта за градския транспорт, с която да ползват намаление в кръчми, музеи и книжарници.

Тридневната "Карта София" за градския транспорт вече обновена и важи за повече обекти, съобщиха вчера от Центъра за градска мобилност.

Срещу 20 лева желаещите ще имат възможност освен да се движат по всички линии на градския транспорт, да се възползват от намаления в цените в над 50 обекта в столицата. Сред тях има заведения за хранене, музеи, книжарници, обекти за спорт и развлечение. С превозния документ може да се покара по-евтино и картинг.

"Сега"

Прокуратурата се постави над закона и засекрети делата за приватизацията

Не е работа на данъкоплатците да знаят колко и кои приватизационни сделки се разследват от прокуратурата, има ли повдигнати обвинения, има ли дела, прекратени по давност. Зам. главният прокурор Пенка Богданова заяви в отговор на въпроси до в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), че информацията за преписки и дела не е обществена. От отговора й се разбира, че е тайна дали висшите прокурори са получавали доклад на премиера Бойко Борисов от октомври м.г., свързан с нарушения при приватизационни сделки и ако да - какви са прокурорските действия по него.

"Дума"

Светият синод удържа на натиска за Македония

Светият синод отказа вчера да признае едностранно Македонската православна църква. Той обаче реши архиерейска комисия да води преговори за статута на Македонската православна църква. Това стана ясно след неколкочасово заседание на Светия синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква. В съобщението се казва, че Светият синод поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

"Капитал дейли"

Три варианта за магистралата Русе - Велико Търново

Откъде точно да минава така необходимата за Северна България магистрала от Русе до Велико Търново? Този въпрос ще дискутират през седмицата хората в региона, след като Агенция "Пътна инфраструктура" им представи доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Предвидени са общо 10 срещи в населените места, през които ще преминава аутобанът.

Индикативната стойност на целия проект се движи около 600 млн. евро, които обаче все още не са осигурени. Надеждите на управляващите са, че необходимото финансиране ще бъде набавено или чрез оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", или чрез събраните в бъдеще такси от тол-системата, или от заемно финансиране. Последният вариант изглежда най-сигурен.