24 часа

Новата дрога "друсана трева" пристрастява от 1 цигара и носи риск от шизофрения

Към половин милион са зависимите българи, преобладават пристрастените към алкохола - около 300 000. За младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества - основно марихуана и амфетамини. При най-масовата дрога - марихуаната, през последните 5 г. обаче наблюдавам една нова и много опасна тенденция, която увеличава брутално риска от пристрастяване. Това предупреди д-р Лазар Узунов, началник на отделението за лечение на болестни зависимости в Клиниката по психиатрия към ВМА.

Труд

Хора на Миню Стайков с мерак за 18,5 млн. лв.

Приближени на алкохолния бос Миню Стайков опитали чрез измама да приберат 18,5 милиона лева от евросредства. Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев след акцията в офиси в цялата страна. По случая са обвинени осем човека, сред които и Стайков.

Гешев обясни, че става въпрос за злоупотреби с програмите за развитие на селските райони и за конверсия на лозята. "По програмата за селските райони са поискани и одобрени от фонд "Земеделие" за плащане 11,5 млн. лв. В резултат от действията на прокуратурата тези пари не са платени. По втората програма са поискани над 7 млн. лв., а са получени 5 млн. лв. Заради активната ни комуникация с фонд "Земеделие" не са платени 2 млн. лв.", обясни Гешев. Той допълни, че фирмите на обвинените са свързани с бизнес империята "Карнобат". Собственици на дружествата били роднини, служители, деца на служители, свързани с Миню Стайков. В момента петима са в ареста. "Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната", каза Гешев. "При събиране на доказателства може да бъдат привлечени и длъжностни лица от фонд "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Монитор

Срещу 300 лева превъртат километража на старите коли

Стара кола, внос от Дания, изминала 160 000 км според километража й, се продава у нас. Проверка обаче в електронната система на Дания за сервизната история на всеки автомобил показва, че истинските километри на автомобила са 437 000 км, показа проверка на бТВ.

Разследването показва, че превъртането на километража не е никак трудно. Цените са от 80 до 300 лв.

319 639 автомобила са регистрирани през 2018 г. по данни на МВР. 208 165 от тях са над 10 години.

Понякога, когато се превърта километражът, се превъртала цялата история на автомобила и така изобщо не се разбирало, че има манипулации. По закон глобата за пренавиване е от 2000 до 7000 лева. Не във всяка държава има регистри, които посочват историята на автомобила. В Англия обаче също може да се направи проверка. Там съществува фирма, която срещу 30 паунда ти предоставя цялата история на колата.

Стандарт

Алфа Рисърч: Само 33 % смятат да гласуват

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации. Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019 г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат, на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.

Сега

Петима са задържани, двама се издирват за злоупотреба с еврофондове

Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за конверсия на лозя. От тях петима са с мярка "задържане под стража" за 72 часа. Двама други се издирват. Това съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Сред задържаните е алкохолният бос Миню Стайков, за когото това е трето обвинение. Разследват се отпускане на средства за периода 2015 - 2018 г. "Става дума за съвсем различно разследване от това, за което преди 8 месеца в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът Миню Стайков", уточни Иван Гешев. Заместник-главният прокурор разкри, че по различни мерки на земеделските програми от Фонд "Земеделие" са отпуснати и одобрени средства в размер на 11,5 млн. лева. След намесата на прокуратурата парите не са стигнали до престъпната група. По втората програма "Конверсия на лозя" са поискани над 7 млн. лв. Получени са 5 млн. лв. Останалите пари не са платени.

Капитал дейли

Могат ли евроизборите да разтърсят ЕС?

Изборите за Европейски парламент на 23-26 май със сигурност няма да разтърсят Европейския съюз из основи. Популистите от Изтока и Запада - новите les enfants terribles на Европа, няма да нахлуят в брюкселските коридори на властта, откъдето методично да разглобят ЕС на съставните му части. Въпреки това евросъюзът ще почувства сериозен трус, а изборите ще подпечатат завоя на ЕС към по-малко либерална политика, в която страните членки няма да говорят толкова за солидарност и много по-упорито ще се борят за интересите си. Което е неприятен развой за България.

Дума

Прокуратурата уточни: Порожанов не проверява, той е проверяван

Изказванията на земеделския министър Румен Порожанов от последните дни явно са разгневили прокуратурата. В официално съобщение до медиите оттам обясниха днес, че земеделското министерство не участва в проверките на злоупотреби с евросрества, то е сред проверяваните институции. Както и Държавен фонд "Земеделие". От Спецпрокуратурата направиха уточнението, защото от няколко дни Порожанов коментира пред медиите, че повереното му ведомство е започнало проверки на всички къщи за гости, построени с европейски средства.

Проверка тече на работата на самия Държавен фонд "Земеделие" и на Министерството на земеделието и храните. Проверката не се осъществява съвместно с тях, изрично посочват от прокуратурата.