24 часа

Данните от системата за ражданията са неточни

Данните от Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в България) към настоящия момент са неточни. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Например: според Регистъра на ражданията в Област Видин от началото на годината до настоящия момент са родени 75 деца. По официални данни от двете лечебни заведения на територията на областта общият брой на новородените към 31.12. е 330). Причината е, че през настоящата година бяха установени, а впоследствие и отстранени, няколко технически срива в системата.

Труд

Хотел иска 11 000 лв. за нощувка

Курортите са пълни за новогодишната нощ. Първи са изчерпани луксозните места. 5-звездните хотели по морето са пълни, а най-луксозните апартаменти са резервирани за празника още преди година. Подобна е тенденцията и в курортите във вътрешността на страната, като Велинград, информира БТВ.

Клиентите са предимно хора от бизнеса с доходи над средните, които освен изтънчена обстановка получават и шоупрограма с топизпълнители. Това обобщават от Института за анализи и оценки в туризма.

11 000 лева за 4 нощувки в луксозен апартамент 200 квадрата поиска хотел във Велинград. Цената включва блюда със сьомга, еленово месо и луксозни спа процедури. И хотелът намери желаещи.

Стандарт

Блъфира ли Доган за програмния кабинет?

Ахмед Доган получи неочакван коледен подарък от един заклет  враг - Валери Симеонов. Доскорошният вицепремиер сравни традиционното предновогодишно слово на почетния председател на ДПС с книгата "Празни мисли на един празен човек", която донесе на Джером К. Джером световна популярност и го нареди сред най-обичаните писатели на миналия век.

Защото той е човекът, който превърна иронията в най-ефективния инструмент за обяснение на реалността на заобикалящия ни свят. И си позволи сарказъм спрямо британския елит в златните времена на империята, когато кралица Виктория  владееше една четвърт от населението на света и въртеше половината от морската търговия.

Монитор

И в последния ден на 2018-а завишение на фини прахови частици

В последния ден на 2018 година пет от станциите за измерване на качеството на въздуха у нас отчитат превишени концентрации на фини прахови частици. Данните са от Индекса за качество на въздуха на Европейската комисия, предаде БНР.

Отново най-запрашен е въздухът в Горна Оряховица, следват Перник, Плевен, Русе и Шумен.

От 2 януари се очакват по-силни пориви на вятъра, което ще раздвижи натрупаните замърсители на въздуха.

Сега

Правителството е похарчило 2.7 милиарда лева за последния месец

Правителство е изхарчило над 2.7 млрд. лева за един месец. Това показват публикувани днес данни на Министерството на финансите (МФ). Хазната ще завърши годината с излишък от 163.5 млн. лева, което е 0,2% от БВП и е под очакваното преизпълнение. През ноември излишъкът в бюджета бе близо 2.9 млрд. лв., припомня БНР. Данните са предварителни, като окончателните ще бъдат публикувани в края на януари 2019 г.

За поредна година правителството формира значителен бюджетен излишък, който се харчи ударно в края на годината. През декември най-голяма сума - 1.35 млрд. лв., бе дадена за продължаване на строителството на магистрала "Хемус". Отделно бяха заделени пари за ремонт на пътища, за някои от общините, за силовите министерства.